Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații (CSR) și Flame Data Technologies au depus oferte pentru furnizarea către Primăria Sectorului 5 a unui sistem IT de monitorizare, prin dispozitive speciale cu senzor GPS, a elevilor în cazul cărora părinții vor să știe exact unde sunt în drumul spre școală sau la terminarea cursurilor.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Sistemul va fi în dotarea Poliției Locale a Sectorului 5 și va monitoriza copiii care urmează cursurile școlilor publice din această zonă, dar este posibil să fie preluat de alte primării.
“Primăria va cumpăra ceasuri cu cartelă SIM, iar părinții vor fi notificați atunci când, spre exemplu, copilul se abate de la drumul prestabilit de la școală către domiciliu sau pleacă de la școală înainte de terminarea orelor de curs”, a detaliat pentru Profit.ro o sursă autorizată.
CITEȘTE ȘI Furnizorul clujean de soft AROBS semnează o nouă tranzacție: preia firma care deține platforma alarma.roEstimat la 926.000 lei, fără TVA, sistemul va fi operațional în termen de 30 de zile de la atribuirea contractului și va permite monitorizarea a minimum 10.000 de dispozitive cu senzor GPS (smartwatch, smartphone, tabletă ș.a).
Monitorizarea va fi posibilă doar în baza unui consimțământ expres al reprezentantului legal al copilului (părinte/tutore) care urmează cursurile unei instituții publice de învățământ din sectorul 5. Este însă posibil ca sistemul să fie preluat și de alte primării.
Furnizorul care va câștiga contractul nu va putea opera date cu caracter personal, această operare de date fiind efectuată de Primăria Sectorului 5.
CITEȘTE ȘI Atenționare: Domeniile web “.ro” pentru care nu a fost plătit serviciul de mentenanță anuală vor fi șterse de joiAplicația software de monitorizare va permite integrarea cu orice tip de dispozitiv echipat cu senzor care transmite informații despre poziționarea GPS (ceas tip smartwatch, smartphone, tablet, laptop, echipament GPS etc.) și va colecta datele transmise de către echipamentele dotate cu senzori GPS (zonă curentă, istoric zonă, traseu).
De asemenea, aplicația va permite vizualizarea poziției pe hartă în timp real și a traseului parcurs într-un anumit interval de timp (istoric), precum și crearea de grupe de echipamente cu senzori GPS pentru monitorizare (grupare pe clase, școli, cartiere etc.).
Totodată, aplicația va permite definirea de perimetre virtuale (electronic fence) și primirea de alerte în cazul în care este depășit perimetrul.
CITEȘTE ȘI Orange pierde procesul cu un client căruia nu i-a reparat telefonul aflat în garanție. Operatorul trebuie să plătească amendă și să repare, înlocuiască sau să restituie contravaloarea telefonuluiÎn plus, sistemul va permite activarea, dezactivarea și reactivarea senzorilor individuali sau a grupelor de senzori.
Profit.ro a transmis o serie de întrebări Primăriei Sectorului 5 despre această inițiativă. Până la publicarea acestei informații nu a fost primit un răspuns.
Cine este CSR
Înființat în 1994, CSR are peste 70 de salariați și desfășoară activități de telecomunicații prin rețele fără cablu (exclusiv prin satelit), potrivit datelor Ministerului Finanțelor.
De asemenea, firma este distribuitor autorizat în România al echipamentelor de radiocomunicații produse de grupul american Motorola.
La nivelul anului trecut, afacerile companiei au atins 14,91 milioane de lei, de la 40,66 milioane de lei în 2016, în scădere cu 33% față de 2015, iar profitul net s-a înjumătățit, la 767.981 lei.
La începutul anilor 2000, potrivit datelor din Monitorul Oficial, societatea îi avea ca acționari pe Călin Radu și Bogdan Chirieac, fost redactor șef adjunct la Adevărul și fost editorialist la Gândul până în noiembrie 2007, în prezent analist politic la postul Romania TV și proprietar al publicației online DCNews.
El a demisionat de la Gândul după ce presa a relatat că CSR a câștigat numeroase contracte cu instituții ale statului, cum ar fi Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).
CITEȘTE ȘI Decizie: Grupul britanic TT Electronics închide operațiunile din RomâniaÎn toamna anului 2006, Călin Radu a cedat acțiunile deținute la CSR, un pachet reprezentând 66% din capitalul social.
În august 2008, toate acțiunile au fost cesionate către Swiss Technlogy Financing AG Elveția.
La finele lunii iulie 2013, Călin Radu a reintrat în acționariatul CSR prin preluarea tuturor acțiunilor societății de la Swiss Technlogy Financing.
Potrivit datelor www.e-licitatie.ro (SEAP), CSR a câștigat în ultimii 10 ani contracte cu Serviciul Telecomunicații Speciale (STS), Ministerul Apărării Naționale, ROMATSA, Compania Națională a Huilei, Complexul Energetic Oltenia, Ministerul Finanțelor Publice sau Compania Națională de Radiocomunicații Navale Radionav.
Un contract important câștigat de CSR a fost cu STS, în sumă de 8,48 milioane de lei, fără TVA, atribuit în decembrie 2016 prin negociere fără anunț de participare. Contractul prevede furnizarea de ecchipamente pentru dezvoltarea subsitemului TETRA-STS, conform SEAP. Firma este controlată de Călin Radu, cu o participație de 90%, restul titlurilor fiind proprietatea a trei angajați ai CSR, în urma cesiunii de către Radu a unor pachete minoritare de acțiuni la începutul acestui an.
De asemenea, în februarie 2018, Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor a atribuit CSR, în urma unei licitații deschise, un contract de 6,77 milioane de lei, fără TVA, conform www.termene.ro.
În prezent, CSR este controlată de Călin Radu, cu o participație de 90%, restul titlurilor fiind proprietatea a trei angajați ai CSR, în urma cesiunii de către Radu a unor pachete minoritare de acțiuni la începutul acestui an.
CITEȘTE ȘI Atenționare: Domeniile web “.ro” pentru care nu a fost plătit serviciul de mentenanță anuală vor fi șterse de joiCine este Flame Data Technologies
Înființată în anul 2015, compania desfășoară activități de comerț cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice și software-ului. Anul trecut, afacerile companiei au scăzut la 5,3 milioane de lei, de la 9,54 milioane de lei în 2016.
Cu 5 salariați, societatea a raportat un profit net de 10.761 lei, comparativ cu 185.795 lei în 2016.
Acționarul unic al Flame Data Technologies este Grey Canyon Invest Establishment (Liechtenstein), prezent și în acționariatul Softcentric Development.