EximAsig Romania, unde statul deține indirect pachetul majoritar, a înregistrat anul trecut o pierdere de 816.547 lei, de la un minus de 3,55 milioane de lei în 2014, cu toate că, la finele lunii septembrie 2015, datele companiei remise la solicitarea Profit.ro arătau un profit de aproape 600.000 lei.
Compania a consemnat, în perioada 2010 – 2014, pierderi totale de 28,3 milioane de lei, potrivit datelor disponibile la Ministerul Finanțelor Publice.
Asigurătorul este deținut de EximBank Romania, a cărei cotă în capital depășește 93%.
Datele comunicate în noiembrie 2015 arătau că EximAsig a subscris, în primele nouă luni, prime de 12,7 milioane de lei, în scădere cu 9,3% față de perioada ianuarie - septembrie 2014, pe fondul repoziționării portofoliului cu privire la riscurile asumate din perspectiva cerințelor de capital ce vor fi introduse odată cu adoptarea standardului Solvency II.
Rezultatul, susțineau reprezentanții EximBank Romania, este efectul direct al adoptării unor măsuri de restructurare a activității și de reducere a riscurilor aferente polițelor subscrise prin reasigurare.
”Pentru EximAsig este primul an de la înființare în care înregistrează profit după primele trei trimestre. Compania se află în plin proces de optimizare a calității modelului de business, fiind preocupată de eficientizarea cadrului general de funcționare și de utilizare a resurselor, și, de aceea, considerăm că există premise solide ca societatea să își consolideze rezultatele până la sfârșitul anului", declara atunci președintele executiv al Eximbank Romania, Traian Halalai.
Pe de altă parte, reducerea primelor subscrise modifică nivelul rezervelor tehnice ale unei companii, care, la momentul constituirii, sunt asimilate cheltuielilor, iar la momentul eliberării sunt asimilate veniturilor.
Altfel spus, reducerea subscrierilor este însoțită de îmbunătățirea rezultatului financiar al unui asigurător.
EximAsig este specializată în asigurarea riscurilor financiare și a altor tipuri de riscuri complementare acestora (bunuri, răspunderi, cargo, accidente, ș.a.) asociate operațiunilor de export, cât și operațiunilor comerciale interne.
Compania a fost înființată de EximBank România în 2009, în urma recomandărilor din directivele Comisiei Europene, care a solicitat separarea celor două activități ale instituției de credit.
În prezent, asigurătorul parcurge un proces de majorare a capitalului social cu 20 de milioane de lei, de la 17,6 milioane de lei, operațiune aprobată de acționari în octombrie 2015, ca urmare a recomandărilor autorității de supraveghere din domeniu, formulate după derularea exercițiului Balance Sheet Review (BSR) la nivelul întregii piețe de asigurări.
Într-o primă fază, capitalului social al asigurătorului a fost cu 26,47 milioane de lei, la 17,6 milioane de lei, pentru acoperirea parțială a pierderilor cumulate înregistrate de societate la finele anului 2014, în cuantum de 27,01 milioane de lei, conform datelor publicate în Monitorul Oficial.
Înainte de ședința acționarilor din octombrie 2015, capitalul social al EximAsig era de 44,1 milioane de lei, controlat de EximBank România – 93,78% și mai multe persoane fizice – 6,22%.
Majorarea de 20 milioane de lei a fost recomandată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în august 2015, după ce un test de evaluare a activelor a scos în evidență că Astra, Carpatica, Euroins și EximAsig au un deficit de capital agregat de 356 milioane de euro. Autoritatea de reglementare a solicitat realizarea infuziei de capital până la 15 octombrie 2015.
În 2014, veniturile asigurătorului din prime subscrise au atins 20,35 milioane de lei, de la 31,98 milioane de lei în urmă cu un an, iar pierderile s-au înjumătățit, la 3,5 milioane de lei.