Nouă ofertanți pentru modernizarea fregatelor Regele Ferdinand și Regina Maria. Contractul este estimat la 839 mil. lei

Nouă ofertanți pentru modernizarea fregatelor Regele Ferdinand și Regina Maria. Contractul este estimat la 839 mil. lei
scris 10 mai 2016
Compania Națională Romtehnica a primit nouă oferte pentru realizarea etapei a doua a programului de modernizare a fregatelor Regele Ferdinand și Regina Maria, contract estimat la 838,7 milioane de lei, fără TVA, pe o perioadă de trei ani și 6 luni.
 
Urmărește-ne și pe Google News
Ofertele au fost depuse în data de 3 mai, la sediul Romtehnica.
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
 
Potrivit datelor remise la solicitarea Profit.ro, ofertanții sunt Terma A/S (Danemarca), DCNS Rcs (Franța), Thales Nederland BV (Olanda), BAE Systems Surface Ships Limited (Marea Britanie), Finnmeccanica SPA (Italia), Lockheed Martin Canada Inc (Canada), SAAB AB Electronic Defence Systems (Suedia), Israel Aerospace Industries și consorțiul turco-român format din STM Teknolojileri Muhendislik, Haveslan Hava Teknolojileri Sanay, ASELSAN Electronic Sanayi și Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații.
 
Statul a mai încercat să atribuie contractul de modernizare a fregatelor în vara anului 2009, când Ministerul Apărării Naționale (MapN), prin Unitatea Militară 02550, a publicat pe SEAP un anunț de intenție, valoarea contractului fiind estimată la 1,37 miliarde de lei, fără TVA.
 
Anunțul de intenție a fost publicat pe SEAP în data de 14 iulie 2009, iar procedura de adjudecare era programată să înceapă a doua zi, în data de 15 iulie 2009. Datele SEAP arată că demararea procedurii nu a avut loc.
 
Ofertanții calificați în a doua etapă licitației, inițiată de Romtehnica în martie 2016, vor depune o garanție de participare de 16,77 milioane de lei (3,65 milioane de euro).
 
Procedura aplicată pentru atribuirea contractului este licitație restrânsă, organizată în baza prevederilor OUG 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziții publice în domeniile aparării și securității, potrivit datelor dintr-un comunicat al Ministerului Apărării Naționale dat publicității la 16 martie.
 
Prin acest contract, fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria vor fi dotate cu sisteme de rachete antiaeriene, de rachete antinavă și sisteme de tunuri și/sau rachete pentru apărare contra rachetelor antinavă, dar și cu senzori cu performanțe superioare (radare, electronooptici și sonar tractat).
 
"Acestea vor fi integrate într-un sistem de conducere a luptei computerizat, modern, care va permite îndeplinirea întregii game de misiuni specifice fregatelor", potrivit MApN.
 
Ministerul precizează în comunicat că modernizarea navelor se va realiza, în mod obligatoriu, în România, ca cerință de securitate a aprovizionării, potrivit prevederilor OUG 114/2011, coroborate cu prevederile din Tratatul de funcționare al Uniunii Europene, fiind aprobată de Consiliul Suprem de Apărare a Țări prin Memorandumul cu tema Programul multianual "Fregată multifuncțională - modernizare etapa a II-a".
 
Ca o cerință minimă de calificare, ofertanții trebuie să demonstreze că au executat, în ultimii cinci ani, livrări de produse similare de cel puțin 839 de milioane de lei.
 
"Prin produse similare, autoritatea contractantă înțelege construcția și instalarea, pe nave de luptă din state membre NATO, a unor sisteme de conducere a luptei navale (CMS – Combat Management System), inclusiv instalarea și integrarea echipamentelor prin care acestea utilizeaza capabilitatea Datalink 16", se arată în anunțul de participare publicat de Romtehnica în SEAP (www.e-licitatie.ro) în martie.
 
În ianuarie 2003, în perioada Guvernului Năstase, România a cumpărat două fregate de Tip 22 Broadsword scoase din uz cu un an mai devreme din Marina Regală Britanică.
 
Pentru cele două nave construite în 1986, România a plătit 116 milioane de lire sterline. Contractul a prevăzut și modernizarea navelor, lucrările fiind realizate de BAE Systems, al doilea producător modial de armament.
 
Cele două fregate au fost denumite Regele Ferdinand (F-221) și Regina Maria (F-222) și s-au alăturat fregatei românești Mărășești (F-111) în cadrul flotei de fregate a Marinei Române.
 
Fregata Regele Ferdinand (F-221), fosta HMS Coventry (F98), este actuala navă-amiral a Marinei Militare Române.
 
Fregata a fost predată României pe 19 august 2004 și a fost recepționată, după efectuarea probelor pe mare, în data de 9 septembrie 2004.
 
Fostă nava comandant a Marinei Regale Britanice în timpul războiului din Golf din anul 1991, fregata Regina Maria (F-222) a intrat în dotarea Marinei Române în data de 25 iulie 2005, după ce a fost revitalizată și reechipată în cadrul unui program început în 2003.
 
Anterior, denumirea fregatei a fost HMS London (F95).
viewscnt
Afla mai multe despre
romtehnica
licitatie
fregate
modernizare
ofertanti