KPMG Restructuring a început procedurile preliminare pentru vânzarea titlurilor deținute de Astra Asigurări la Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), singura societate care vinde asigurările obligatorii de locuință. KPMG Restructuring este lichidatorul judiciar al Astra Asigurări. La rândul său, Casa de Insolvență Transilvania (CITR) a lansat vânzarea acțiunilor deținute la PAID de Carpatica Asig.
Astra deține încă 15% din acțiunile PAID, iar Carpatica Asig are 5% din titluri.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Speranța Munteanu, partener KPMG Restructuring, a transmis Profit.ro că, în primă fază, sunt discuții cu actualii acționari ai PAID, aceștia având prioritate dacă doresc să preia acțiunile deținute de Astra.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Pe de altă parte, spune Munteanu, măsurile KPMG vor fi coordonate cu cele ale lichidatorului Carpatica Asig, CITR Group, pentru a evita eventuale suprapuneri și împiedicări reciproce, între cele două proceduri, acesta fiind și motivul pentru care procedurile de vânzare au început puțin mai târziu.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Poșta Română începe vânzarea de clădiri, parte a planului de redresare: prima țintă, o clădire pentru care va negocia cu Muzeului Național al Literaturii Române"Am discutat și cu oficialii PAID și am ajuns la concluzia că este mai bine să ne coordonăm și cu procedurile de la Carpatica Asig, pentru a face transferul mai simplu. Până la urmă, PAID nu este o societate comercială obișnuită. Este un element esențial în sistemul de reglaj al pieței asigurărilor, iar atenția acordată de ASF este una specială", a spus Munteanu.
Potrivit reprezentantului KPMG, în cazul în care nu se ajunge la înțelegeri cu niciunul dintre acționarii PAID, KPMG va încerca să vândă, conform prevederilor statutare, și altor jucători, dar și aceștia vor avea un statut special, în condițiile în care, potrivit legii actuale, vor putea fi doar societăți de asigurare autorizate să vândă pe teritoriul României asigurări de calamitate.
În ceea ce privește faptul că acționarii cei mai activi ai PAID se află astăzi în imposibilitatea de a mai achiziționa acțiuni, având în vedere că se află la pragul maxim de deținere impus de lege, Speranța Munteanu spune că ar trebui ca autoritățile și jucătorii din piața asigurărilor să conceapă un plan strategic comun care să confere PAID posibilitatea de a se dezvolta, sugerând că majorarea pragului ar putea fi una dintre posibilități.
Astra deține încă 15% din acțiunile PAID, evaluate de Delloite la aproximativ 15 milioane de lei, la nivelul anului 2015. Evaluarea pentru 2016 este în desfășurare, după cum spune lichidatorul Astra.
La rândul său, Carpatica Asig are 5% din titlurile PAID.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Autoritățile și brokerii vor să asigure casele românilor. Întâlnire la ASF, pe 5 mai. Un cutremur mare lasă în stradă sute de mii de oameni Profit.ro a atras atenția în repetate rânduri asupra situației de la PAID care, aflându-se în imposibilitatea de a își majora capitalul, este blocată, practic, în jurul a 1,7 milioan de polițe vândute.
De altfel, cifrele arată că înființarea PAID a generat o scădere la sub jumătate a numărului de polițe valide din România, efect total opus scopului principal al Pool-ului.
În acest sens, ASF are în plan modificarea legii, după cum Profit.ro a scris în premieră, tocmai pentru a stimula intrarea unor noi acționari la PAID sau majorarea cotei actualilor acționari activi.
Una dintre propuneri, care ar fi și în sprijinul acțiunilor KPMG și CITR, este ca printre acționarii PAID să se poată număra și firme care nu sunt societăți de asigurare acreditate să vândă polițe de calamitate.
O altă variantă, tot atât de utilă, este creșterea nivelului maxim de deținere permis de lage la 20%-25% din titluri.
În acest fel ar putea participa la o majorare de capital sau la o vânzare inclusiv Groupama, Gothaer și Generali, care au ajuns la pragul maxim de 15% sau aproape de acest nivel.