EXCLUSIV Savu, Dataware Consulting: Bugetul pentru acest an anticipează creșterea puternică a afacerilor și profitului net. Vrem listarea la bursă pentru finanțarea activității

EXCLUSIV Savu, Dataware Consulting: Bugetul pentru acest an anticipează creșterea puternică a afacerilor și profitului net. Vrem listarea la bursă pentru finanțarea activității
scris 14 mar 2022

Dataware Consulting, furnizor de soluții și servicii în domeniul IT&C, și-a bugetat pentru acest an o creștere puternică a afacerilor, la 48,1 milioane de lei, de la 28 milioane de lei în 2021, estimare bazată în principal pe contractele semnate în Q4 2021 și a celor care se vor semna pe durata acestui an, în mod special în primele două trimestre. Profitul net se va apropia la 4 milioane de lei, comparativ cu 2,9 milioane de lei în 2021, estimând astfel un avans cu aproximativ 35% față de anul precedent, a declarat pentru Profit.ro Constantin Savu, managing partner în cadrul companiei.

"Presiunea generată de pandemie, volatilitatea cauzată de inflația în creștere și întreruperile lanțurilor de aprovizionare au determinat scăderea cifrei de afaceri în anul 2021 cu 16,5% față de anul 2020, la aproximativ 28 milioane de lei. Explicația scăderii cifrei de afaceri este dată de amânarea semnării unor contracte în Q4 2021 pentru Q1 și Q2 2022, precum și din cauza prelungirii termenelor de livrare, independent de voința noastră, a unor echipamente în cadrul unora dintre contractele semnate și aflate în execuție, care a dus la finalizarea întârziată a acestora și totodată la încasarea întârziată a facturilor. Totuși, privind pozitiv asupra lucrurilor, contractele, a căror semnare a fost amânată pentru Q1 și Q2 din 2022, se vor reflecta în estimările pentru 2022, atât pentru cifra de afaceri cât și pentru indicatorii profit și EBITDA", a afirmat Savu.

Urmărește-ne și pe Google News

Tranzacția prin care gigantul francez Publicis cumpără compania românească Tremend, pe masa Consiliului Concurenței CITEȘTE ȘI Tranzacția prin care gigantul francez Publicis cumpără compania românească Tremend, pe masa Consiliului Concurenței

Avansul afacerilor și profitului companiei pentru acest an este pus, în principal, pe seama creșterii numărului de contracte care au ca scop implementarea de soluții cu un grad de complexitate ridicată, susține Savu, iar această complexitate vine la pachet și cu o creștere a valorii financiare alocate de către beneficiarii finali.

EXCLUSIV Directorul Trencadis: Profitabilitatea a fost anul trecut la un nivel apropiat celui atins în 2020. Unele proiecte importante au fost însă amânate ca urmare a modificărilor repetate ale structurilor de guvernare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Directorul Trencadis: Profitabilitatea a fost anul trecut la un nivel apropiat celui atins în 2020. Unele proiecte importante au fost însă amânate ca urmare a modificărilor repetate ale structurilor de guvernare

"Soluțiile implementate în cadrul acestor contracte vor fi de tip enterprise cu valoare adăugată și vor acoperi următoarele domenii: infrastructură hardware, software și servicii pentru implementarea soluției de cloud privat, infrastructură hardware, software și servicii pentru implementarea de soluții SAP4HANA, infrastructură hardware, software și servicii pentru implementarea de soluții de transformare digitală bazate pe managementul documentelor și a fluxurilor de business, precum și infrastructură hardware, software și servicii pentru implementarea soluțiilor de biometrie și recunoaștere facială. Creșterea ponderii componentei de servicii din cifra de afaceri realizată de către Dataware Consulting în 2021 va avea un trend crescător și în acest an și va aduce o creștere importantă în zona indicatorilor de profit și EBITDA", a arătat Savu.

În zona soluțiilor de biometrie și recunoaștere facială, Dataware Consulting este parte a unei asocieri care a depus singura ofertă în cadrul unei licitații organizată de Primăria Sectorului 6 pentru furnizarea unui sistem de supraveghere și monitorizare video. Cu o durată de 5 ani, contractul a fost estimat la 38,66 milioane de lei, fără TVA.

Savu spune că, anul trecut, ponderea business-ului cu instituțiile de stat a fost de 57%, în creștere cu aproape 10 puncte procentuale față de 2020.

"Această creștere vine pe fondul participării și a câștigării unor proceduri de licitații publice cu o valoare financiară mai ridicată, datorată în principal complexității soluțiilor solicitate de către beneficiarii finali", a afirmat reprezentantul companiei.

Ca exemplu pentru cele amintite anterior stau și două proceduri de achiziții publice bazate pe tehnologii de biometrie și recunoaștere facială câștigate de Dataware Consulting, respectiv contractul cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră având ca obiect "Achiziționarea de echipamente de control la frontieră", aflat în prezent în curs de implementare, precum și contractul cu Inspectoratul General al Poliției Române având ca obiect furnizarea unei soluții informatice pentru recunoaștere facială și servicii de training în cadrul proiectului "Dezvoltarea sistemului de identificare și recunoaștere facială (NBIS) și interconectarea acestuia cu autoritățile de aplicare a legii din UE prin intermediul sTESTA", proiect finalizat. Ambele proiecte însumează aproape 28 milioane de lei, fără TVA.

Andrei Frunză, CEO BestJobs: 2021 a fost cel mai bun an din istoria companiei. Creștere accelerată a cererii pentru serviciile noastre de recrutare CITEȘTE ȘI Andrei Frunză, CEO BestJobs: 2021 a fost cel mai bun an din istoria companiei. Creștere accelerată a cererii pentru serviciile noastre de recrutare

Savu spune că anul 2022 va aduce oportunități de business în zona de transformare digitală a companiilor precum și a instituțiilor guvernamentale, atât prin utilizarea fondurile alocate din Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cât și prin proiectele care atrag finanțări din fonduri europene.

"Totodată, vedem oportunități în transformarea aplicațiilor software de tip monolitice, aflate în exploatarea instituțiilor din zona publică, cu precădere, cât și a companiilor din zona privată, în aplicații de tip distribuite bazate pe micro servicii web, precum și pregătite pentru migrarea acestora în zona de cloud, public sau privat. Vedem oportunități în zona de aplicații destinate industriei 4.0, aplicații destinate zonei agricole și industriei zootehnice, aplicații bazate pe automatizări de procese și îmbunătățirea acestora, soluții de colectare, prelucrare, analiză și interpretare a unui volum mare de date (big data) și, ulterior, integrarea acestora cu soluții de AI și machine learning", a afirmat Savu.

Reprezentantul companiei a amintit că Dataware Consulting a atras finanțare din fonduri europene prin derularea unui contract semnat în 2020 cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, prin implementarea proiectului "Inovație printr-o soluție personalizata de e-learning în cadrul clusterului IT&C Dunărea de Jos” în sumă totală de 14,375 milioane de lei. Cu o durată de 36 de luni, proiectul se implementează în orașul Galați.

ULTIMA ORĂ VIDEO&FOTO Statul vrea să confiște veniturile realizate de benzinării în urma comercializării cu prețuri artificial mărite CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO&FOTO Statul vrea să confiște veniturile realizate de benzinării în urma comercializării cu prețuri artificial mărite

Savu a afirmat că implementarea unor proiecte care au o anumită repetabilitate a soluțiilor dezvoltate pentru zona de schimb de date, pentru zona de biometrie precum și pentru zona de transformare digitală a creat pentru Dataware Consulting oportunitatea de a deschide sucursale sau de a dezvolta parteneriate locale, într-o primă fază, în țările cu potențial de aderare la Uniunea Europeana, cum ar fi de exemplu Albania, Macedonia de Nord și Serbia, în principal în zona Balcanilor de Vest.

"Prin parteneriatul strategic pe care îl avem cu Fujitsu, compania noastră furnizează servicii profesionale pentru clienți interni și din afara țării, iar un alt parteneriat strategic pentru zona de biometrie, semnat anul trecut cu IDEMIA, ne dă posibilitatea în acest moment de a presta servicii profesionale pentru clienți externi. Suntem în acest moment într-un proces de achiziționare a unei companii din domeniul IT&C, care ne va aduce consolidarea unei linii de business aflată deja în portofoliu Dataware Consulting", a arătat reprezentantul companiei.

Elrond, startup-ul românesc al momentului, a primit aprobarea BNR pentru achiziționarea companiei ce activează pe piață sub brandul Twispay CITEȘTE ȘI Elrond, startup-ul românesc al momentului, a primit aprobarea BNR pentru achiziționarea companiei ce activează pe piață sub brandul Twispay

Savu spune că există intenția de listare a companiei la bursa sau/și de a atrage capital prin intermediul bursei, prin emiterea de obligațiuni. "Finalizarea acestor intenții o estimăm în perioada 2023 -2024, în funcție de evoluția pieței și a climatului economic", a mai spus reprezentantul companiei.

Înființată în anul 2011, Dataware Consulting are ca obiect “activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client)” și, conform ultimelor date publice, a înregistrat afaceri de 33,6 milioane de lei în 2020.

Compania este controlată de Cătălin Cristian Georgescu – 52% și Constantin Adrian Savu – 48%, potrivit www.termene.ro.

Dataware Consulting furnizează diverse soluții hardware și software precum și servicii de consultanță tehnică, implementare și/sau mentenanță bazate pe tehnologiile diferiților producători globali IT&C.

viewscnt
Afla mai multe despre
dataware consulting
afaceri
profit net
ebitda
listare
obligatiuni