Safety Broker, cel mai mare intermediar de asigurări din România, și Globasig, broker ce se va apropia de 80 de milioane de lei prime intermediate în acest an, vor să revină în Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță (UNSICAR), prima organizație reprezentativă a pieței. Directorii și acționarii majoritari ai celor doi brokeri au fost tocmai cei în jurul cărora s-a format, anul acesta, grupul de “dizidenți” care au părăsit UNSICAR sau au rămas membri pur formali pentru a lansa Patronatul Brokerilor de Asigurare din România(PRBAR).
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Informația a fost confirmată pentru Profit.ro atât de Viorel Vasile, acționarul majoritar al Safety Broker, cât și de Antonio Babeti, proprietarul Globasig.
Deși mutarea vine în contextul în care, după 15 ani, Bogdan Andriescu a pierdut puterea absolută în UNSICAR și în reprezentarea pieței brokerajului, cei doi brokeri, care spun că își vor depune adeziunile la începutul anului viitor, își motivează deciziile mai ales prin nevoia de unitate în piața brokerajului, măcinată de lupte de orgolii în ultimii ani și expusă unor mari provocări în contextul noilor prevederi europene.
CITEȘTE ȘI Andriescu, UNSICAR: După dublarea ponderii brokerilor, unii asigurători ne-au învinuit de rezultatele negative pe care le-au obținut“Chiar dacă Globasig este membru fondator al PRBAR, am decis în urma alegerii unui nou președinte al UNSICAR să ne reîntoarcem în cadrul Uniunii, la aproape un an de când am renunțat la calitatea de membru. Sunt convins că această schimbare este de bun augur și că de acum înainte putem privi către o cooperare și comunicare între cele două entități care reprezintă interesele brokerilor”, spune Antonio Babeti.
Pe de altă parte, Dana Dobre, purtătorul de cuvânt al UNSICAR, a transmis Profit.ro că “Uniunea are porțile deschise pentru orice candidat din zona de consultanță și intermediere în asigurări”.
Viorel Vasile, președintele PRBAR, spune explicit că Asociația pe care o reprezintă și cea care este condusă încă de Bogdan Andriescu ar trebui să aibă acțiuni complementare.
“Fac acest gest pentru a demonstra că cele două asociații sunt complementare, nu concurente. Unitatea pieței este cel mai important lucru. În ultimii zece ani am asistat mai degrabă la o luptă a orgoliilor care trebuie să ia sfârșit”, a declarat Viorel Vasile.
Contactat de Profit.ro, Bogdan Andriescu nu a dorit să comenteze din perspectivă personală mișcarea celor doi brokeri.
El este încă președinte al UNSICAR și va putea rămâne pe această poziție până cel târziu la finalul lunii martie 2018, dacă până atunci nu este convocată Adunarea Generală.
Piața brokerajului va intra într-o nouă etapă marcată în special de implementarea a două Directive Europene.
Cea mai importantă este Directiva IDD, care va intra în vigoare din 2018 și care presupune schimbarea abordărilor față de serviciile oferite clienților. Pregătirea profesională a agenților va fi, de exemplu, una dintre marile provocări care va presupune costuri semnificative.
În acest context, discuțiile pieței cu Autoritățile care vor implementa legea în România vor fi esențiale. IDD vine cu cerințe suplimentare și în cee ace privește capitalul brokerilor.
De partea cealaltă, brokerii vor trebui să se adapteze rigorilor unei Directive care vizează protecția datelor personale ale clienților motiv pentru care vor fi nevoiți să investească sume importante în schimbarea soft-urilor și angajarea sau pregătirea unor specialiști în domeniu.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIG pregătește un nou CEO Asirom, după perioada Lelkes marcată de revenirea în top, dar și de probleme cu plata daunelor. Cristian Ionescu, fost Allianz, intră în boardUnul dintre reproșurile pe care atât cei care au format PRBAR cât și cei care, rămași în UNSICAR, au votat împotriva lui Bogdan Andriescu, a fost tocmai o poziționare pasivă în discuțiile cu autoritățile atunci când a fost vorba despre modificări importante ale legislației în domeniu. Acest fenomen, spun surse din interior, a avut loc în ciuda faptului că, la nivel tehnic, UNSICAR a fost foarte implicat mai ales prin intermediul lui Victor Șraer, proprietarul Otto Broker, membru al Consiliului Director al UNSICAR.
În formula cu Andriescu președinte, UNSICAR nu a beneficiat, în ultima perioadă, nici de sprijinul și expertiza marilor grupuri internaționale specializate în asigurări pentru corporații. Nume mari ca Marsh sau Willis Tower au preferat, însă, să încjheie partaneriate cu PRBAR, deși nu sunt membrii ai organizației.
La finele primelor șase luni ale acestui an, un număr de 317 intermediaseră prime de peste 3 miliarde de lei pe asigurări generale și încă 92 de milioane de lei din asigurări de viață.
Pe medie, aproape 60% din totalul primelor subscrise în România sunt intermediate de brokeri, însă exoistă firme ca Euroins sau City care vând aproape integral prin intermediari.