Pe data de 25 aprilie, la ora 14:00, la hotel Caro din București, va avea loc Adunarea Creditorilor Astra Asigurări. Lichidatorul companiei, societatea KPMG Restructuring, a programat această primă întâlnire la aproape trei luni după data fixată inițial de judecătorul sindic și la cinci luni după ce falimentul Astra a fost confirmat în primă instanță.
UPDATE: Comitetul Creditorilor, care va fi votat la prima întâlnire a Adunării Creditorilor, ar putea avea o componență mai puțin așteptată. Cea mai mare parte a membrilor săi (între 3 și 5 potrivit informărilor KPMG) ar putea să provină tot din zona asigurărilor. Comitetul creditorilor este o structură formată din cei mai mari creditori ai unei companii în insolvență sau în lichidare, în funcție de valoarea creanței acceptate. În cadrul acestui organism sunt luate cele mai importante decizii în ceea ce privește modalitatea de desfășurare și închidere a procedurilor.
" Fondul de Garantare a Asiguraților nu are creanțe exigibile în acest moment pentru că nu a trecut la plățile efective către creditorii de asigurări ai Astra. Băncile sunt cu creanțe sub condiție în timp ce CNADNR are un proces de finalizat. În această situație, Adunarea Creditorilor va fi dominată, în funcție de valoarea creanței de alte firme de asigurare sau reasigurare. Probabil Vienna Insurance Group, prin Asirom și Omniasig, va fi cel mai mare creditor. Sume importante au și Allianz Țiriac, Uniqa sau companii mari de reasigurare", au explicat, pentru Profit.ro, surse implicate în procesul de lichidare.
Așa cum a mai arătat Profit.ro, Omniasig a formulat deja o contestație la tabelul creditorilor și cere să îi fie recunoscută întreaga creanță solicitată, adică aproximativ 23 de milioane de lei. KPMG i-a acceptat doar 20,5 milioane de lei. Creanțe semnificative, potrivit tabelului creditorilor au și Allianz Țiriac, cu aproape 15 milioane de lei sau Uniqa, peste 12 milioane de lei. Groupama apare cu încă 11 milioane de lei, iar Asirom cu alte 7 milioane de lei.
Cu excepția Asirom, companiile mai sus menționate se află în topul creditorilor care dețin creanțe fără condiții. Datoria Astra provine din așa numitele regrese. Concret, pentru că Astra înregistra întârzieri substanțiale la plată, șoferii păgubiți de asigurații companiei falimentare preferau să își repare mașina în baza propriei asigurări CASCO. Urma ca Astra să achite valoarea daunelor către asigurătorul șoferului păgubit. Întrucât Astra a intrat în faliment nu a mai putut face plățile.
Peste 100 dintre creditorii Astra Asigurări au contestat până acum tabelul provizoriu al creanțelor. Printre aceștia sunt, așa cum a mai arătat Profit.ro, atât persoane fizice vătămate în accidente rutiere cât și companii de stat, societăți de asigurare sau armatori internaționali. Prima adunare generală a creditorilor ar fi trebuit să aibă loc pe data de 4 februarie, așa cum arată decizia judecătorului sindic, publicată pe 3 decembrie 2015. KPMG, dar și o parte a creditorilor, au solicitat și au obținut mai multe amânări în acest sens.
Pe ordinea de zi anunțată de KPMG pentru 25 aprilie sunt patru puncte. Este vorba despre prezentarea situației debitorului și a rapoartelor întocmite în procedură, desemnarea comitetului creditorilor și a președintelui acestuia, confirmarea lichidatorului judiciar provizoriu și stabilirea onorariului acestuia. KPMG a cerut deja, fără succes, în instanță creșterea onorariului stabilit la 10.000 de lei pe lună.
Tergiversarea procesului de lichidare a companiei Astra Asigurări a nemulțumit inclusiv Autoritatea de Supraveghere Financiară și Fondul de Garantare a Asiguraților, care au depus la Tribunal mai multe contestații.
Cele două organisme contestă modul în care KPMG a ales să utilizeze disponibilitățile rămase în conturile Astra, dar și strategia aleasă de societate în privința lichidării companiei. KPMG a decis să păstreze cât mai mult timp portofoliul de asigurări al Astra Asigurări cu intenția de a transfera întregul business către un potențial investitor care să își asume și datoriile societății.
Această abordare a inclus și păstrarea unui număr important de angajați, dar și continuarea unei părți din contractele de reasigurare ale Astra. KPMG a arătat, pentru News.ro, că abia în următoarea perioadă un raport al Deloitte ar urma să releve care este valoarea activelor Astra. Societatea este în faliment din 3 decembrie 2015, iar portofoliul său a scăzut de atunci la sub 25%, după cum arată chiar rapoartele KPMG.
Cei mai mari creditori potențiali ai Astra Asigurări sunt băncile Raiffeisen și BCR, care sunt înscrise însă cu creanțe sub condiție. Sumele invocate de cele două bănci, de ordinul sutelor de milioane de euro, pot deveni creanțe certe doar dacă anumite riscuri asigurate de Astra prin contracte de asigurare a creditelor se materializează.
CITEȘTE ȘI KPMG: Astra mai are aproape 400.000 de polițe valide, peste așteptările inițiale. Jumătate sunt RCAUn alt mare creditor poten'ial este Fondul de Garantare a Asiguraților, care urmează să plătească în limita a 100.00 de euro toate daunele din portofoliul Astra, dar nici el nu are încă o creanță exigibilă pentru că nu a făcut încă plăți. Alt creditor mare este CNADNR care, așa cum a arătat Profit.ro, deține o creanță provenită dintr-un contract de asigurare de bună execuție pentru firma Romstrade, deținută de Nelu Iordache și aflată în prezent în faliment.
Pe data de 28 aprilie 2016, Curtea de Apel București a fixat un al doilea termen pentru judecata apelului la falimentul Astra. Există șanse mari ca acesta să fie și ultimul termen în proces, după cum arată specialiștii în drept contactați de Profit.ro.
În august anul trecut, după un an și jumătate de administrare specială, ASF a decis să ceară falimentul Astra. În prezent, Astra se află în lichidare, starea sa de faliment fiind confirmată de Tribunalul București. Decizia a fost atacată cu apel și urmează ca o instanță de la Curtea de Apel București să pronunțe o decizie definitivă. Următorul termen este fixat pentru 28 aprilie.
După confirmarea definitivă a stării de faliment, Fondul de Garantare a Asiguraților va putea începe plata despăgubirilor către clienții Astra și către terții păgubiți de aceștia. Valoarea maximă a despăgubirilor estimate de FGA ar fi de aproximativ 700 de milioane de lei.
În momentul în care i s-a cerut falimentul, Astra mai avea în portofoliu 2,5 milioane de polițe de asigurare și 1,8 milioane de clienți.