Centrala OTP de la Budapesta îl schimbă pe László Diósi de la conducerea OTP Bank România după mai bine de 11 ani de mandat. OTP a selectat o persoană din afara grupului, dar tot din Ungaria, pentru preluarea funcției de director general, și anume pe Gyula Fatér, care până în octombrie a lucrat pentru Budapest Bank, potrivit surselor Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
László Diósi a fost surprins de vestea schimbării sale, arată sursele citate. Fatér a fost adus, inițial, pentru a înlocui un alt membru al conducerii, pe Gábor Ljubičić, vice-președintele responsabil cu retailul, care se întoarce în Ungaria din motive personale. În cele din urmă, banca maghiară a ales să-l pună pe Fatér chiar șef al băncii din România, acesta așteptând aprobarea BNR după susținerea interviului.
Diósi a fost numit la conducerea OTP România în mai 2007. În acest an, OTP a suferit un eșec, care, de altfel, a reprezentat și o premieră în România, după ce BNR a respins tranzacția semnată pentru preluarea Băncii Românești, o lovitură grea pentru planurile de expansiune ale maghiarilor în România, după cum Profit.ro anunța în premieră.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Reducerea contribuției la Pilonul II, la Curtea ConstituționalăGyula Fatér este absolvent, din 1990, al Universității Corvinus din Budapesta. El a lucrat de-a lungul timpului în mai multe poziții și firme din industria financiară și de capital. Din 2006 până în 2014 a lucrat pentru americanii de la GE Money/Capital. În 2014 a preluat poziția de șef retail la Budapest Bank, bancă deținută tot de GE Capital până în 2015, când a fost preluată de statul ungar printr-o companie de investiții.
Fatér va avea de administrat și situații dificile pentru bancă, precum recenta sancțiune de la Protecția Consumatorilor, anunțată de Profit.ro, prin care este pusă în discuție legalitatea contractelor de cesiune credite încheiată cu o firmă cu răspundere limitată din cadrul grupului.
OTP Bank România a înregistrat un profit ajustat după impozitare de 68,7 milioane lei (15,09 milioane euro), în primele 9 luni din 2018, aproape dublu față de perioada echivalentă a anului trecut, în condițiile reducerii costurilor cu provizioanele de risc, după ce banca a vândut sau scos din bilanțuri credite neperformante de peste 573 de milioane de lei.
Volumul creditelor performante, ajustat la cursul de schimb, a crescut cu 11% de la an la an, susținut de o creditare mai solidă în segmentul IMM, cu 29% de la an la an.