Firma Simplus Invest a dat în judecată Orange România, liderul local de telefonie mobilă, cu afaceri de peste 1 miliard de euro în 2019, și solicită despăgubiri de 17,05 milioane de euro cu argumentul că operatorul telecom, prin abuz de poziție dominantă, i-ar fi limitat accesul la rețeaua de telefonie mobilă, blocându-i activitatea de transmitere a mesajelor comerciale către/de către clienții Orange, potrivit datelor Profit.ro. În urma deciziei de blocare, Simplus Invest a intrat în insolvență în anul 2015.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
La începutul anului 2019, Consiliul Concurenței a anunțat că a amendat Orange România pentru abuz de poziție dominantă, confirmând astfel informațiile anunțate de Profit.ro la finele anului 2018. Amenda se ridică la 64,92 milioane de lei (circa 14 milioane de euro).
Ulterior, Orange România a anunțat că va contesta în instanță amenda primită de la Consiliul Concurenței, apreciind că a avut o reacție legitimă și justificată în a stopa practicile comerciale înșelătoare ale unui furnizor de servicii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În dosarul privind suspendarea, Orange România a avut câștig de cauză, în urma unei decizii definitive și irevocabile a Înaltei Curți de Casație și Justiție din februarie 2020. În privința anulării deciziei Consiliului Concurenței, dosarul încă se află pe rolul Curții de Apel București.
"Orange România a fost sancționată de către Consiliul Concurenței pentru reacția legitimă și justificată de a stopa practicile comerciale înșelătoare ale unui furnizor de servicii. Reamintim că demersurile de stopare a comportamentelor frauduloase reprezintă o practică recomandată și aplicată în România și la nivel european. Respectul pentru client și lege sunt principii fundamentale ale activității Orange. Suntem hotărâți să ne protejăm în mod legal clienții ori de câte ori interesele acestora vor fi afectate. Orange va folosi toate mijloacele legale pentru a contesta această sancțiune", a transmis compania pentru Profit.ro la 8 ianuarie 2019.
Autoritatea de concurență a constatat că, în perioada 2011-2015, operatorul telecom ar fi limitat accesul Simplus Invest SRL la rețeaua sa de telefonie mobilă, blocându-i activitatea de transmitere a mesajelor comerciale către/de către clienții Orange.
Simplus Invest SRL este o companie care intermediază transmiterea de mesaje comerciale prin numere scurte între anumite companii beneficiare și clienții operatorilor de telefonie mobilă. Pentru a-și desfășura activitatea, integratorii încheie contracte cu clienți (companii care vor să transmită mesaje comerciale) și cu toți operatorii de telefonie mobilă, care le alocă numere scurte.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Angajatorii din sănătate au suspendat contractele a 40.000 de angajați. În top sunt clinici și spitale private, ca Regina Maria, MedLife, Sanador, Polisano, Monza, dar și spitale de stat, precum Elias sau Marius NastaÎn cadrul investigației, autoritatea de concurență a constatat mai multe fapte ale Orange prin care ar fi limitat accesul Simplus la rețeaua sa, cum ar fi refuzul de a deschide noi servicii comerciale prin alocarea unor noi numere scurte, respectiv închiderea anumitor numere scurte.
"Companiile mari, care dețin poziții dominante, trebuie să aibă un comportament nediscriminatoriu față de partenerii lor și să creeze proceduri clare, transparente și rezonabile pentru situațiile ce justifică o limitare a accesului la rețeua sa", spunea Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, într-un comunicat al instituției din 8 ianuarie 2019.
În perioada 2012-2013, Simplus era principalul jucător din România pe piața de intermediere de transmitere de mesaje comerciale prin numere scurte.
Instituția a apreciat că acțiunile Orange ar fi diminuat în mod semnificativ capacitatea acestui integrator de a concura pe piață, cifra de afaceri a Simplus diminuându-se în perioada 2012-2015 de aproximativ 5 ori. Practic, afacerile companiei au coborât de la circa 25 milioane de lei la sub 5 milioane de lei.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noul plan al Asirom: reluarea creșterii controlate și tarifare prudentă pe segmentul RCA. Compania rămâne pe pierdere în 2019, dar în scădere puternică. Subscrierile au scăzut cu aproape 40%În februarie 2011, Consiliul Concurenței a amendat Orange România și Vodafone România cu 268,33 milioane de lei (63 milioane de euro) pentru abuz de poziție dominantă. În cazul Orange România, amenda s-a ridicat la 147,9 milioane de lei și a reprezentat 3,6% din cifra de afaceri a operatorului în 2010.
Profit.ro a anunțat, în aprilie 2018, că Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a redus cu 37 de milioane de lei, la 110,9 milioane de lei, amendăa aplicată de Consiliul Concurenței companiei Orange România. Hotărârea instanței este definitivă și irevocabilă.
În 2019, afacerile subsidiarei locale a grupului francez Orange au depășit 1,1 miliarde de euro.
Simplus Invest a fost înființată în anul 2013, desfășoară alte activități de telecomunicații și este controlată integral de Dan Marius Boabeș.