Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare (PRBAR) se lansează cu zece membri care adună aproximativ un sfert din piață. Din postura de colaboratori, în proiect intră și doi dintre reprezentanții locali ai unor firme din elita mondială a brokerajului (Marsh România) și regularizării de daune (PRC, reprezentantul Crawford). PRBAR și-a fixat obiective foarte ambițioase care, dacă vor fi duse până la capăt, ar provoca o revoluție în industria asigurărilor.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Cele mai multe dintre cele șapte obiective principale ale PRBAR vizează modificări legislative și relația cu Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Patronatul vrea ca pregătirea profesională a brokerilor, una dintre marile probleme ale pieței de profil în condițiile înăspiririi normelor europene, să se facă diferențiat, în funcție de complexitatea produselor pe care le vând. Dacă agenții vând, de exemplu, doar RCA ei ar trebui, susține PRBAR, să se supună unor reglementări mai puțin dure decât în cazul celor care vând polițe complexe, care presupun cunoștințe importante de legislație și tehnici de vânzare.
Patronatul susține și o mai mare independență a sectoarelor în cadrul ASF și propune ca de supravegherea pieței de asigurări să se ocupe doar specialiștii în domeniu.
Cel mai ambițios obiectiv ține, însă, de introducerea unor funcțiuni noi pentru brokeri și de redefinirea celor actuale. Pe scurt, PRBAR vrea ca brokerii să poată concepe și vinde propriile produse de asigurare care să fie emise de unul sau mai mulți asigurători. Propunerea se bazează pe un studiu al Marsh România, principalul intermediar în sectorul corporate și al doilea la nivelul întregii piețe.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV City Insurance, cel mai mare vânzător de RCA, vândut în 3-6 luni. Pentru România au fost pregătite produse de asigurare consacrate în GermaniaAcest concept, denumit în engleză “broker manufacturing”, este uzitat în mai multe țări din Europa, acolo unde anumite companii de brokeraj controlează nișe întregi de asigurare, după cum susțin reprezentanții PRBAR. În România este însă interzis, sub umbrela scoaterii în afara normelor a co-brokerajului.
De asemenea, patronatul ar vrea ca brokerii de asigurare să poată intermedia și alte produse financiare, cum ar fi, de exemplu, credite bancare sau pensii private. Și Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSICAR), în prezent cea mai mare organizație din domeniu, a facut demersuri in acest sens de-a lungul timpului. Concret, au fost transmise adrese către ASF începând cu anul 2015 pe aceasta temă.
PRBAR preia și o idee formulată în ultimele Directive Europene privind intermediarea în asigurări(IDD) și spune că va milita pentru introducerea conceptelor de asigurări mutuale și microasigurări. În trecut, și UNSICAR a promovat aceste concepte. Asigurările mutuale reprezintă o formă de asigurare foarte populară în diverse sectoare economice din țările europene.
Groupama, de exemplu, este, la bază o societate mutuală de asigurări formată din zeci de mii de fermieri francezi. În Franța, scopul Groupama este acela de a asigura protecție pentru producțiile fermierilor la prețuri rezonabile. În Europa există multe alte societăți care practică acest tip de asigurare, mai ales în sectoarele expuse la riscuri catastrofice, gre sau imposibil de asigurat în alte circumstanțe.
Micro asigurările sunt polițe de asigurare dedicate persoanelor cu venituri reduse care vin la un preț mic, dar și cu o acoperire limitată. Acestea asigură un minimum de protecție în caz de daună, dar pot constitui o bază de pornire pentru vânzarea unor polițe mai complexe,prin atragerea de clienți care, în mod normal, nu apelează la asigurări.
Fără să dea prea multe detalii, PRBAR vrea și “reașezarea contractului de intermediere broker-asigurător în spiritual egalității”. Brokerii au fost puternic afectați în ultima jumătate de an de scăderea comisioanelor plătite de asigurători pentru produsele RCA. Firmele de asigurare au redus și până la 0,1% comisioanele pentru a compensa efectele plafonării tarifelor.
Patronatul spune că a demarat procedurile pentru a deveni membru al Institutului de Studii Financiare (ISF), dar și pentru a dezvolta un partaneriat cu Consililul Patronatelor Bancare.
Președintele al PRBAR este Viorel Vasile, proprietarul Safety Broker, cel mai mare intermediar local. Director executiv a fost ales Cristian Bălănică, fost CEO la Piraeus Broker. Cu PRBAR au încheiat parteneriate, fără să fie membrii și Marsh România și Păvălașcu Risk Consultants, loss-adjuster care reprezintă Crawford pe piața locală.
Patru din cei zece membrii fondatori ai PRBAR sunt în continuare și în UNSICAR.
Noua asociație îi are în componență pe Safety Broker de Asigurare, Renomia – SRBA Insurance Broker, Asigest Broker de Asigurare, Millenium Insurance Broker, Campion Broker de Asigurare, PSG Insurance Broker, Professional Broker de Asigurare, Globasig Broker de Asigurare-Reasigurare, Interbug Broker de Asigurare și D&CA Insurance.