EXCLUSIV Ministerul Comunicațiilor discută inclusiv cu serviciile de informații pe tema Huawei

EXCLUSIV Ministerul Comunicațiilor discută inclusiv cu serviciile de informații pe tema Huawei
scris 8 ian 2019

Ministerul Comunicațiilor discută inclusiv cu serviciile de informații pe tema Huawei, încercând să obțină date suplimentare, după ce Administrația SUA a transmis guvernelor și directorilor companiilor de telecomunicații din țările aliate, în special celor unde sunt amplasate baze americane, inclusiv României, un avertisment legat de utilizarea echipamentelor de telecomunicații ale producătorului chinez Huawei, în încercarea de a convinge furnizorii de servicii wireless și de internet din aceste țări să evite respectivele echipamente.

“Unul dintre obiectivele Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale este cel de a contribui alături de celelalte instituții relevante ale statului român la asigurarea bunei funcționări, integrității și securității datelor vehiculate prin sistemele și rețelele naționale, precum și la protejarea intereselor cetățenilor și companiilor românești care au acces la acest tip de infrastructură. Totodată, MCSI, în domeniul său de competență, asigură în mod constant și loial dialogul pe marginea intereselor partenerilor strategici ai statului român, fiind ferm angajat în demersurile de concertare necesare pentru protejarea infrastructurii critice aflate pe teritoriul său.

Urmărește-ne și pe Google News

Precizăm că instituția noastră nu dispune până în prezent de informații suplimentare primite de la partenerii americani sau europeni pe tema Huawei. Prin urmare, am lansat un proces de consultare cu instituțiile și autoritățile naționale cu competență și expertiză în acest domeniu în vederea reunirii tuturor informațiilor relevante de care dispun autoritățile statului român pe acest subiect. Vom reveni cu informații actualizate pe măsura finalizării procesului de consultare interinstituțională”, a transmis ministerul pentru Profit.ro.

Orange, Telekom și Huawei se luptă pentru rețele de internet în 4.500 de școli, contract de peste 165 milioane lei CITEȘTE ȘI Orange, Telekom și Huawei se luptă pentru rețele de internet în 4.500 de școli, contract de peste 165 milioane lei

La rândul său, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) s-a limitat în a comunica Profit.ro că evaluează permanent riscurile privind aspectele specifice domeniului său de activitate, dar și că nu ar fi fost consultat în cazul Memorandumului încheiat de România cu Huawei, în urmă cu 6 ani.

“Cu privire la Memorandumul încheiat între Guvernul României și Huawei în 2013, facem precizarea că STS nu a fost consultat și nu a avizat respectivul document și nici nu are vreo implicare în derularea acestuia”, a mai transmis STS.

Memorandumul încheiat între Guvernul României și Huawei în 2013 a fost prezent în februarie 2014 de către fostul Minister pentru Societatea Informațională.

În baza acestui document, care include trei pagini, Guvernul român și Huawei au intrat într-o relație de cooperare strategică, partea română asigurând implicarea companiei chineze la construcția Sistemului de Informații și Comunicații Național, Sistemului de Monitorizare și Supraveghere a Traficului, proiectelor de tip Guvernare Electronică (E-Government), proiectelor de tip Oraș Inteligent (Smart City) și Rețelei Naționale de Bandă Largă dezvoltate de Guvernul României.

Documentul poate fi văzut AICI.

China avertizează Canada să o elibereze pe Meng Wanzhou, director financiar al Huawei, în caz contrar riscând consecințe grave CITEȘTE ȘI China avertizează Canada să o elibereze pe Meng Wanzhou, director financiar al Huawei, în caz contrar riscând consecințe grave

În luna noiembrie 2018, Guvernul american a transmis guvernelor și directorilor companiilor de telecomunicații din țările aliate, în special celor unde sunt amplasate baze americane, un avertisment legat de utilizarea echipamentelor de telecomunicații ale producătorului chinez Huawei, în încercarea de a convinge furnizorii de servicii wireless și de internet din aceste țări să evite respectivele echipamente. Americanii cred că firma chineză reprezintă un risc, iar echipamentele furnizate pot fi folosite pentru spionaj.

La începutul lunii decembrie, vicepreședintele Comisiei Europene, Andrus Ansip, responsabil pentru piața unică digitală europeană, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să fie “îngrijorată” în privința Huawei și a altor companii chineze din tehnologie, din cauza riscurilor la adresa industriei și a securității blocului comunitar.

Solicitările politice au determinat o serie de companii și state să reacționeze rapid în consecință.

Orange a anunțat, în Franța, că nu va folosi echipamentele Huawei pentru a construi rețele wireless 5G, Deutsche Telekom a indicat la rândul său perspectiva abandonării Huawei, iar Guvernul norvegian și-a exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea furnizorilor din țările cu care nu există cooperare în domeniul politicii de securitate

Huawei anticipează că va deveni cel mai mare furnizor de smartphone-uri din lume în ultimul trimestru al anului viitor CITEȘTE ȘI Huawei anticipează că va deveni cel mai mare furnizor de smartphone-uri din lume în ultimul trimestru al anului viitor

În Marea Britanie, BT a anunțat că nu va folosi echipamente produse de companiile chinezești în viitoarea rețea 5G și că le va elimina și pe cele existente în rețelele 3G și 4G. De asemenea, și Japonia ar putea bloca folosirea echipamentelor produse de Huawei.

La finele anului trecut, Huawei a reacționat în România și a transmis că nu a avut niciodată un incident serios de securitate cibernetică în care să fie implicate echipamentele sale.

Înființată în 1987 de Ren Zhengfei, fost ofițer în Armata Populară a Chinei, Huawei Technologies este unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de soluții IT&C.

Subsidiara locală a Huawei și-a început activitatea în 2003.

viewscnt
Afla mai multe despre
huawei
sua
romania
memorandum
sts