Gabriel Oltean, fost director executiv al Forte Asigurări, intrată în faliment anul trecut, a fost angajat la Regia Autonomă de Transport București (RATB) pentru a coordona trecerea regiei la statutul de societate comercială. El va coordona toate activitățile non-tehnice, comerciale și de suport ale RATB. Oltean și-a început cariera în mediul financiar la Banca Internațională a Religiilor, de unde a plecat cu câteva luni înainte de falimentul instituției, și a lucrat și la Grup AS, firmă de asigurări intrată de asemenea în faliment. În dreptul numelui său apare, public, și calitatea de maestru al Marii Loje Naționale a României.
Din poziția de director adjunct, Oltean va coordona toate activitățile non-tehnice, comerciale și de suport ale RATB.
Din 1990, după ce înainte de Revoluție ocupase poziția de șef de secție la Uniunea Tineretului Comunist Hunedoara, din care a absolvit și cursurile școlii Ștefan Gheorghiu, instituție de învățământ sub tutela Partidului Comunist Român, a urmat un traseu aproape exclusiv în domeniul asigurărilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prima experiență în mediul financiar a fost, însă, la Banca Internațională a Religiilor (BIR), unde a fost șef de birou și de unde a plecat cu câteva luni înainte de falimentul instituției de credit.
Între 1998 și 1999, a ocupat, concomitent cu poziția de la BIR, și funcția de vicepreședinte la Banca Populară Concordia. Și aceasta din urmă a ajuns în faliment, în contextul prăbușirii sistemului financiar la începutul anilor 2000.
El a lucrat și la Grup AS, firmă de asigurări intrată ulterior în faliment. Societatea vindea asigurări carte verde la prețuri extrem de mici, care nu i-au permis să susțină și plata viitoarelor daune. Oltean a ocupat postul de consilier al președintelui, în 2002.
În iulie 2015, Oltean a preluat conducerea executivă a Forte Asigurări, părăsind poziția de director în martie 2016 și precizând atunci că demisionează din motive independente de voința sa.
În iulie același an, Forte intra în faliment, într-un context nu foarte clar în care doi investitori listați la Londra, dar destul de puțin transparenți, s-au acuzat reciproc de înșelătorie.
Cea mai lungă perioadă a carierei sale, Oltean și-a petrecut-o la BCR Asigurări, devenită ulterior Omniasig VIG, unde a lucrat între 2007 și 2015.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV AKTA intră pe telefonie mobilă și devine operator quad playAstfel, din 2000 și până în 2015, cu excepția unei scurte perioade în care a fost șef al Corpului de Control la Prefectura Hunedoara, Oltean a lucrat doar în asigurări.
La RATB, Oltean a ajuns, inițial, pe poziția de consilier al directorului general, Adrian Sorin Mihail. Ulterior, în cadrul unui proces mai amplu care presupune restructurarea RATB și transformarea regiei în societate comercială, lui Oltean i s-a propus să ocupe una dintre cele două poziții de director adjunct.
Pentru a ajunge pe acest post, nu a fost nevoie să primească avizul Consiliului General al Primăriei Capitalei sau să susțină examen, numirea fiind semnată în urma unei discuții cu directorul general, al cărui consilier era deja.
Oltean se va ocupa de partea de suport a regiei, de partea comercială de care ține reorganizarea pe principiiul guvernanței corporative, dar și achizițiile societății, de exemplu.
Noul director adjunct spune că a părăsit, parțial, piața asigurărilor pentru că nu mai avea unde să urce după ce a fost deja în poziția de CEO. Totuși, el nu renunță total la legătura cu domeniul care l-a consacrat și se află în procedură de avizare pentru un post de membru neexecutiv al Eximasig, compania de asigurări a statului.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Licitația pentru fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, de peste 180 milioane euro, are termenul expirat. Autoritățile vor iar un contract offset, care a generat scandal în Guvernul Năstase Oltean consideră că principalul său atu, care îl recomandă și pentru postul de la RATB, este cunoașterea foarte bună a principiilor guvernanței corporative, având în vedere că le-a aplicat în lunga perioadă în care a lucrat în companii din asigurări.
De altfel, lista competențelor sale este una destul de lungă și include domenii total diferite de practica sa principală de până acum, adică asigurările. Printre altele, el este expert în fonduri europene, manager de securitate, dar și trainer autorizat pentru alți manageri.
În paralel cu funcția de RATB, Oltean are toate șansele să fie și membru al Consilului de Administrație al Eximasig, societatea de asigurări a statului. Numirea sa este în curs de avizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară.
RATB va fi transformată din Regie Autonomă în societate comercială în virtutea unei directve europene care impune desființarea regiilor de stat.
Regia administrează 155 de linii de transport în comun în București și către comunele din apropiere.În total, 1.930 de autobuze, tramvaie și troleibuze circulă pe străzile capitalei. Încasările RTAB au reprezentat, în 2016, peste 175 de milioane de lei, iar în primele șase luni din 2017 aproape 90 de milioane de lei.
De la Primăria Capitalei, RATB are alocat un buget de 121 de milioane de euro pentru subvenționarea biletelor de călătorie și încă 11 milioane de euro pentru investiții.