Cel puțin trei societăți din interiorul pieței asigurărilor repun pe tapet posibilitatea înființării unei organizații patronale a pieței care fie va funcționa pe structura actualei organizații reprezentantive (UNSAR), fie, așa cum propun vocile mai radicale, va activa paralel cu asociația profesională pe un model aplicat deja de piața bancară sau de brokerii de asigurare.
Pe căi oficiale, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) transmite Profit.ro că au existat discuții pe marginea unei organizații patronale, dar că nu s-a pus problema unor “propuneri concrete”. UNSAR mai spune că dacă va exista o propunere în acest sens, aceasta va fi “analizată și discutată”.
Pe de altă parte, mai multe surse direct implicate au arătat pentru Profit.ro că, în aceste zile, Groupama Asigurări a adus în fața membrilor UNSAR o prezentare în care expunea posibilitatea transformării Uniunii în asociație patronală sau a înființării unei asociații de acest tip care să funcționeze în paralele cu UNSAR. Informația a fost confirmată inclusiv de către reprezentanții Groupama Asigurări.
Scopul acestei propuneri ar fi îmbunătățirea căilor de relaționare cu autoritățile statului. Ca organizație profesională, cum este acum, UNSAR nu are posibilitatea de a negocia, de exemplu, cu sindicatele sau cu ministerul muncii. O organizație patronală va putea face acest lucru, conform legii. Mai mult, prin aderarea la una dintre uniunile patronale, organizația ar putea avea acces în structuri importante ale societății civile, cum este Consiliul Economic și Social (CES), structură prin care trec înainte de adoptare toate legile din România.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Mai concret, propunerea Groupama ar fi pus accent pe posibilitatea ca patronatul să funcționeze ca o contrapondere la organizațiile sindicale care reprezintă angajații din domeniu.
Firmele nemulțumite de UNSAR - mai ales în noua sa formulă, cu șefi fără experiență în asigurări - și-ar putea face o asociație separată. Există precedente inclusiv în asigurări
Pe de altă parte, spun sursele Profit.ro, în interiorul UNSAR există societăți, de dimensiuni mari, care consideră că o relansare a UNSAR sub o altă formă nu este o variantă de dorit, o soluție mai eficientă fiind înființarea unei organizații patronale separate.
“O nouă organizație patronală, pe modelul Patronatului Brokerilor de Asigurare din România (PRBAR), nu mi se pare deloc o idee rea și nici un lucru imposibil. Decât să faci curat iar, mai bine faci ceva nou. Ceva construit pe principii mai clare, mai ferme și mai corecte. Nici măcar nu e vorba că ar fi prea târziu pentru UNSAR, dar cred că e vorba despre infrastructura asociației, care nu permite decât un anumit fel de a acționa“, spune reprezentantul unei mari firme de asigurare, membră UNSAR.
Primele discuții mai dure în ceea ce privește activitatea UNSAR în istoria sa recentă au fost după ce, în consiliul asociației, s-a decis ca structura de conducere executivă să fie populată de oameni fără experiență sau cu foarte puțină experiență în asigurări.
Așa s-a ajuns ca la conducerea asociației să fie numită Sorana Mantho, avocat cu experiență în domeniul lobby-ului din industria tututunului. Mantho a și ratat primele obiective, consideră mai mulți membrii UNSAR, după ce noua Lege RCA a intrat în vigoarea într-o formă care nu avantajează firmele de asigurare.
UNSAR a pierdut lupta și pe frontul deductibilităților pentru produsele de sănătate (considerate nou motor al pieței), acolo unde furnizorii de servicii au obținut o dedeuctibilitate pentru abonamente similară cu cele pentru asigurări.
Cea mai recentă discuție este în jurul Pool-ului de Asigurarea Împotriva Dezastrelor (PAID), de asemenea membru al UNSAR. În discuțiile din cadrul Uniunii, atât PAID ca entitate separată cât și doi dintre acționarii săi, inclusiv Groupama care deține președinția Consiliului de Administrație,s-au opus, inițial, majorității modificărilor propuse de mai multe societăți din piață și de patronatul brokerilor, cum ar fi intrarea intermediarilor ca distribuitori direcți ai poliței PAD.
Deși au acceptat în final o parte din respectivele propuneri, Groupama, Generali și PAID au reușit, spre nemulțumirea altor firme membre UNSAR, să impună asociației un punct de vederea asumat oficial prin care propunea ca polițele obligatorii de locuință să fie vândute prin interemediul companiilor furnizoare de utilități. Dacă ASF ar fi acceptat această propunere brokerii ar fi fost scoși din jocu în ceea ce privește distribuția PAD iar unele voci din zona UNSAR consideră că piața ar fi pierdut din credibilitate.
În trecut, Omniasig, Asirom si AIG au mai avut o organizație separată de UNSAR, a cărei activitate, însă, a fost semnificativă doar o scurtă perioadă de timp. Două dintre cele firme au revenit, până la urmă, în UNSAR.
La momentul respectiv, la conducerea AIG se afla Mihnea Tobescu, actualul CEO al Euroins, și el membru UNSAR.
Omniasig era condus de Constantin Toma, un critic dur al fostei conduceri UNSAR, asigurate multă vreme de Allianz Țiriac.
În piața bancară s-a produs o astfel de separare, așa luând naștere, pe lângă Asociația Română a Băncilor, și Patronatul Băncilor.
Cel mai recent, chiar în piața de asigurări, a luat naștere Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare (PRBAR), format inclusiv din membrii mai vechiului UNSICAR (uniunea profesională a domeniului).