Schimbare majoră pregătită de ASF la legea asigurării locuințelor. Firma care emite polița obligatorie va avea și acționari care nu sunt firme de asigurare

Schimbare majoră pregătită de ASF la legea asigurării locuințelor. Firma care emite polița obligatorie va avea și acționari care nu sunt firme de asigurare
scris 20 oct 2017

Scopul principal al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), anume creșterea gradului de protecție în România, presupune nu doar dezvoltarea canalelor de vânzare ci și investiții de capital pe care actualul acționariat nu poate sau nu dorește să și-l asume, motiv pentru care intrarea unor noi acționari este absolut necesară. Aceasta este una dintre principalele concluzii la care au ajuns atât reprezentanții ASF cât și o parte din piața asigurărilor

În acest context, până la sfârșitul lunii octombrie, la Parlament va ajunge o propunere de modificare a legii care va introduce inclusiv posibilitatea ca la PAID să cumpere acțiuni și alte companii decât societățile de asigurare, a arătat, la solicitarea Profit.ro, Cornel Coca Constantinescu, vicepreședintele ASF responsabil de sectorul asigurări.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe termen lung, spun sursele Profit.ro, planul actualei conduceri a supravegherii este chiar listarea pe bursă a Pool-ului, idee care a mai fost vehiculată și în trecut, în chiar primele luni de funcționare a ASF.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AIC

Deocamdată, însă, intenția de a intra în acționariatul PAID și-au manifestat-o inclusiv mai mulți brokeri de asigurare care, așa cum a arătat Profit.ro în premieră, vor avea oricum o importanță crescută în economia asigurărilor de locuință pentru că vor putea intra ca distribuitori direcți pentru polița PAD.

În plus, așa cum a arătat Profit.ro, și alte societăți de asigurare încă nemembre PAID analizează posibilitatea de a intra în acționariat. Printre ele, cele două firme deținute de Vienna Insurance Group în România, adică Asirom și Omniasig, ambele foarte active pe zona asigurărilor de locuințe. Omniasig era, după primele șase luni ale acestui an, lider pe acest domeniu.

Fără să fie contrazis de conducerea executivă a PAID, asigurată de Nicoleta Radu Neacșu din poziția de director general, Cornel Constantinescu a arătat că este nemulțumit de felul în care se manifestă societățile care controlează astăzi acțiunile Pool-ului, mai ales de cele care fac parte din Consiliul de Administrație. “Am spus-o și companiilor de mai multe ori. Este anormal ca gradul de cuprindere în asigurare să oscileze între 18% și 20% din totalul locuințelor. Nu cumva dacă se depășește acest prag ar fi nevoie de o majorare de capital pe care acționarii nu vor să și-o asume?”, se întreabă vicepreședintele ASF.

EXCLUSIV Bomba cu ceas din piața asigurărilor. Prețul polițelor s-ar putea duce la cer. UPDATE: Precizările UNSAR CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bomba cu ceas din piața asigurărilor. Prețul polițelor s-ar putea duce la cer. UPDATE: Precizările UNSAR

Profit.ro a a mai arătat că analize mai vechi ale ASF, una dintre ele ajunsă la un moment dat și în Parlament, arătau că o creștere a numărului de polițe peste nivelul de 1,6-1,7 milioane milioane va atrage de la sine nevoia unei majorări de primă sau a unei majorări de capital, pentru a îndeplini normele de solvabilitate.

Într-o schimbare radicală de poziție, ASF nu mai susține astăzi creșterea tarifului, deși în trecut s-au purtat discuții serioase privind posibilitatea introducerii unei franșize sau a creșterii cu până la 50% primei.

"ASF nu susține creșterea poliței PAD. Noi credem că polița trebuie să rămână la același nivel. Este o situație total atipică. În momentul în care crești prețul pe o poliță pe care tu o vinzi la un nivel de 20%, grad de cuprindere la 20%, este evident că nu vei crește gradul de cuprindere. Dacă nu poți să convingi un proprietar de locuință să-și încheie o asigurare la acest preț, cu siguranță nu o să-l convingi să-și încheie această poliță la un preț ridicat", a mai arătat oficalul ASF.

PAID, un organism născut malformat, care are nevoie de operații

Deși este supravegheată și reglementată ca orice altă firmă de asigurare activă pe piața polițelor de locuință, PAID se diferențiază semnificativ de societățile clasice. Cea mai importantă diferență este dată de faptul că Pool-ul nu poate stabili prețurile la care vinde polițele, în funcție de riscurile asumate, aceasta fiind baza oricărei activități de asigurare.

În al doilea rând, PAID nu poate utiliza canalele clasice de vânzare a polițelor, nici măcar vânzarea directă prin agenți proprii, în condițiile în care legea arată că doar firmele de asigurare acționare PAID sau care colaborează cu Pool-ului pot desfășura activitatea de vânzare, același lucru fiind valabil și pentru procesul de constatare a daunelor.

În fapt, singurele legături ale PAID cu ceea ce înseamnă o firmă de asigurare constau în emiterea polițelor și plata daunelor. Mai mult decât atât, acționarii și cei care conduc PAID nu au acces nici măcar la “actul de naștere” al societății. Raportul Băncii Mondiale, care stă la baza introducerii legii privind asigurarea obligatorie a locuinței și care conține inclusiv criteriile pe care sunt fundamentate tarifele, este considerat document strict secret și păstrat, ca atare, de Guvern.

EXCLUSIV Brokerii de asigurare mai primesc o veste bună, după valul de creșteri ale comisioanelor încasate. ASF scade taxele la jumătate la propunerea patronatului intermediarilor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Brokerii de asigurare mai primesc o veste bună, după valul de creșteri ale comisioanelor încasate. ASF scade taxele la jumătate la propunerea patronatului intermediarilor

Acest lucru aruncă o umbră de incertitudine asupra activității PAID, mai ales că acest document este fundamentat pe o acoperire de 100% prin asigurare, în condițiile în care, astăzi, PAID acoperă doar 20%.

Limitările legislative reprezintă și marea problemă invocată de conducerea PAID cu mai multe ocazii. Pool-ul a făcut mai multe demersuri pentru a obține fie o majorare a tarifelor, fie introducerea unei franșize, măsuri care i-ar permite mărirea programului de reasigurare.

Niciuna dintre aceste propuneri nu a fost îmbrățișată de autorități, până acum. La sfârșitul anului trecut, PAID avea un portofoliu de 1,7 milioane de polițe, față de sub 1,6 milioane la 31 decembrie 2015. Tot la finalul anului trecut, volumul primelor brute subscrise era de aproape 147 de milioane de lei, cu 9% mai mare decât în 2015. PAID avea o pondere de 32% în totalul pieței, din acest punct de vedere.

Înainte de a intra în faliment, Astra Asigurări era cel mai important acționar al PAID, cu o cotă de 15% din capital. Acțiunile sale au intrat la masa credală, putând fi vândute sau preluate de unul dintre creditorii societății sau de altă companie, cu condiția ca acestea să activeze în asigurări.

Ceilalți acționari ai Pool-ului sunt Carpatica Asigurări (falimentară), City Insurance, Euroins, Grawe România, Uniqa, ABC Asigurări, Certasig, Credit Europe Asigurări (Ergo), Generali, Groupama și Gothaer. Sub sigla PAID este vândută polița obligatorie de asigurare a locuinței, care acoperă riscurile de cutremur, inundație și alunecări de teren și costă 20 de euro pe an pentru casele din materiale moderne sau 10 euro pe an pentru cele din chirpici. Acoperirea poliței este de 20.000 de euro sau, respectiv, 10.000 de euro. Riscurile acoperite sunt cele de cutremur, inundație și alunecări de teren.

viewscnt
Afla mai multe despre
paid
constantinescu
asf
asigurare obligatorie locuinta