Early Game Ventures (EGV), fond de investiții cu capital de risc finanțat prin Fondul European de Investiții cu fonduri europene din Programul Operațional Competitivitate 2014 - 2020, are în plan lansarea unui nou fond în a doua parte a anului viitor, care va continua strategia de investiții a celui curent, ajuns în prezent la un portofoliu de 24 de companii după trei ani de la lansare, dar care va avea majorări substanțiale de cifre.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
"Early Game Ventures (EGV) investește deja de trei ani pe piața din România și a construit un portofoliu solid de startup-uri de tehnologie. Vom încheia anul 2021 cu 27 de companii în portofoliu și cu rezultate financiare excelente. În aceste condiții, avem în plan ca în a doua jumătate a anului viitor să lansam un alt fond, care va continua strategia de investiții a fondului curent", spune pentru Profit.ro Cristian Munteanu, Managing Partner EGV.
El explică faptul că teza de investiții a fondului este "infrastructura digitală pentru inovație".
"Pentru fondul 2, această infrastructură se va exprima în termeni de tehnologii green, servicii prietenoase cu mediul, modele de business responsabile și proiecte sustenabile. Industriile prioritare în care ne dorim să investim sunt mobilitatea și smart cities, energie, agricultură, educație, fintech, securitate cibernetică sau software pentru clienți enterprise. De altfel, avem exemple relevante de investiții pe aceste coordonate făcute din fondul actual. Aș menționa doar câteva, cum ar fi Watto – rețea de stații de încărcare ultra-rapidă pentru vehicule electrice, Bunnyshell – tehnologii pentru infrastructura de cloud, Kinderpedia – platformă educațională, Coda – platformă de securitate cibernetică sau Neobility – aplicație de mobilitate urbană", a spus Munteanu.
Bugetul celui de-al doilea fond EVG va fi mai mare decât al celui actual, dat fiind că și cererea pentru capital de tip venture a crescut.
"Numărul și calitatea startup-urilor în România au crescut în ultimii ani, iar EGV Fund II va reflecta lucrul acesta. Și dimensiunea investițiilor țintite va fi mai mare, intenția noastră fiind să capitalizăm suficient startup-urile pentru a fi competitive pe piețele externe", spune Munteanu.
CITEȘTE ȘI eMAG câștigă în fața FisculuiEGV va avea la finalul acestui an 27 de companii în portofoliu. Practic, în fiecare an de activitate, fondul a investit în câte 9 startup-uri de tehnologie.
"Anul acesta, companiile nou investite până în acest moment au fost MeetGeek AI (tehnologie de speech recognition), Licenseware (managementul licentelor software pentru companii enterprise), FameUp (platformă care pune în contact micro-influenceri cu brand-uri), Vatis Tech (speech recognition pentru limbile europene), Kinderpedia (platforma de educație), Brand Minds (platforma de content delivery). Alte trei investiții sunt în curs de finalizare", precizează reprezentantul fondului.
EGV este foarte flexibil în ce privește dimensiunea investițiilor, aspect care nu se va schimba nici în viitor.
"Până în prezent, am investit sume cuprinse între 50.000 euro (cea mai mică) și 3,5 milioane euro (cea mai consistentă). Dimensiunea medie a unei investiții într-un startup aflat foarte la început este de 200.000 euro, iar într-un startup ceva mai avansat în jurul a 750.000 euro. Dimensiunea maximă a unei investiții pe care EGV o poate face din primul fond este de 4,5 milioane de euro. Odată cu lansarea fondului doi, aceste cifre vor suferi modificări, în sensul unei majorări substanțiale, mai ales în cazul startup-urilor mai mature", a arătat reprezentantul fondului EVG.
CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum - Alexandru Ciuncan, directorul UNSAR: Recuperarea dezechilibrului reputațional generat de falimentul City Insurance nu va fi un proces ușor. Pe de altă parte, companiile rămase în piață plătesc zilnic despăgubiriEGV, ca majoritatea fondurilor de tip venture capital, preferă startup-uri de tip B2B, care construiesc produse și servicii software, ușor scalabile internațional.
"Ca industrii, fondul nostru este agnostic, dar există o preferință către zona de tehnologie avansată și aplicații în domenii cum ar fi securitate cibernetică, cloud, AI, data science, instrumente pentru ingineri software (în special APIs), fintech, enterprise software", a afirmat Munteanu.
Cum a fost anul 2021
"Anul 2021 a fost în întregime sub semnul pandemiei. Am făcut investiții în fondatori cu care nu ne-am întâlnit niciodată, am avut ocazia să analizam industrii în care digitalizarea a fost accelerată forțat, am avut startup-uri din portofoliu care au crescut într-un ritm incredibil datorat tocmai pandemiei. Nu știu dacă acești ani "pandemici" vor fi relevanți pentru viitor, dar pot să spun că în acest timp ecosistemul din România s-a maturizat, cererea de capital a crescut, numărul de startup-uri a crescut și el, la fel și calitatea fondatorilor. Industria de tech din România este abia la început și are un viitor mare în față", a afirmat reprezentantul fondului.
CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum - Mădălin Roșu, BAAR: Toată lumea spune că polița RCA este pentru ceilalți șoferi din trafic, nu pentru cel care a încheiat-o. Cea mai mare prostie spusă vreodată!Deși tânăr, ecosistemul românesc a generat deja unicorni, mai mulți decât în alte state mai mari și mai avansate precum Polonia: UiPath, Elrond, eMag, Bitdefender.
"Avem multe motive de optimism. Pariul meu este că următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani și va fi din domenii tehnice: cloud, energie, data science, AI", anticipează Munteanu.
Un “unicorn”, precum UiPath, este o companie privată evaluată la cel puțin 1 miliard de dolari.
Cum va fi anul 2022
"În anul 2022, odată cu lansarea EGV Fund II, vom accelera și ritmul investitiilor. Estimez că vom ajunge să facem undeva în jurul a 15 investiții noi pe an, păstrând coordonatele despre care am vorbit deja. La acestea se vor adăuga investițiile de tip follow on, în startup-uri aflate deja în portofoliul fondului actual. Acestea vor fi mari ca dimensiune, probabil între 1 și 3 milioane de euro fiecare. Din aceasta perspectivă, vom fi cel mai activ investitor de venture capital din România", a mai spus Munteanu.
EGV a fost lansat la finele anului 2018 de către Cristian Munteanu, managing partner, cu o carierǎ de 15 ani în marketing și care a înființat startup-uri de tehnologie pe Coasta de Vest din Statele Unite, Dan Cǎlugǎreanu, președinte al TechAngels, cea mai mare asociație de business angels din țarǎ, și Radu Stoicoviciu, cu o experiențǎ de 25 de ani în consultanțǎ, în ultimii 10 ani conducând divizia de Mergers & Acquisitions a PwC în România și Europa de Sud-Est.
Alături de ei este Cristina Frusinoiu, CFO, cu 15 ani experință în corporații.
CITEȘTE ȘI Fostul jurnalist Cristian Vasilcoiu, susținut de PSD Dolj pentru un post de secretar de stat la Ministerul MunciiFondul are dimensiunea țintǎ de 28 de milioane de euro.
Fondul European de Investiții (FEI) este parte a Grupului Bǎncii Europene de Investiții și este principalul finanțator de risc pentru IMM din Europa, prin instrumente de capital de risc, garanții și microfinanțare. În România, FEI implementează instrumente financiare cofinanțate prin fonduri structurale și de investiții, precum JEREMIE 2007-2013, Inițiativa pentru IMM, Programul Operațional Regional, Programul Operațional Competitivitate, Programul Național de Dezvoltare Ruralǎ.
Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 (POC) susține investiții menite să răspundă nevoilor și provocărilor legate de nivelul redus al competitivității economice, în special în ceea ce privește (a) sprijinul insuficient pentru cercetare, dezvoltare și inovare și (b) infrastructura subdezvoltată de Tehnologia Informației și a Comunicațiilor. POC beneficiază de o alocare de 1,33 miliarde euro din Fondul European de Dezvoltare Regională.