EXCLUSIV Guvernul extinde indemnizațiile pentru angajați sau profesioniști afectați de pandemie și deciziile statului

EXCLUSIV Guvernul extinde indemnizațiile pentru angajați sau profesioniști afectați de pandemie și deciziile statului
scris 10 dec 2021

Guvernul a pregătit extinderea până la 31 martie anul următor a acordării indemnizațiilor de sprijin pentru persoanele, angajați sau profesioniști, care vor intra sub incidența măsurilor de interzicere/suspendare/limitare a activităților economice. Indemnizația va putea fi acordată pe perioada stării de alertă, dar nu mai târziu de 31 martie 2022. Sprijinul este disponibil pentru angajați, dar și pentru alte categorii de persoane care desfășoară activitate economică, cum ar fi profesioniștii definiți de Codul civil, artiștii și sportivii. Indemnizația este de 2.250 lei, 41,5% din câștigul salarial mediu brut, sumă pentru care sunt datoprate contribuții și impozit, relevă documentul obținut de Profit.ro.

România nu ține pasul cu accesul la medicamente. Pacientul român - lipsit de acces la circa 40% dintre produsele inovative folosite în mod curent în vestul Europei. ARPIM lansează un Pact pentru Inovație în Sănătate CITEȘTE ȘI România nu ține pasul cu accesul la medicamente. Pacientul român - lipsit de acces la circa 40% dintre produsele inovative folosite în mod curent în vestul Europei. ARPIM lansează un Pact pentru Inovație în Sănătate
Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Indemnizația lunară este în cuantum de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021. După aprobarea legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022, indemnizația se va calcula în raport cu nivelul câștigului salarial mediu brut prevăzut de aceasta.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

Schimbările pregătite

  • Prelungirea acordării indemnizațiilor prevăzute de art.1 și art. 6 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2021, ca forme de sprijin pentru persoanele, angajați sau profesioniști, care vor intra sub incidența măsurilor de interzicere/suspendare/limitare a activităților economice. Prelungirea aplicării prevederilor legale menționate se propune  pe perioada stării de alertă, dar nu mai târziu de 31 martie 2022.
  • Modificarea prevederilor art. 3 alin.(1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.132/2020, prin includerea ca beneficiari ai indemnizației de 41,5% din câștigul salarial mediu brut și a persoanelor care au beneficiat de indemnizația prevăzută la art. 6 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.111/2021.

Estimări cheltuieli

  • indemnizații angajați - cheltuieli buget asigurări de șomaj:
    • indemnizație - 2.250 lei
    • nr. beneficiari - 32.000
    • suma pe lună - 72 milioane lei
    • suma pe 3 luni - 216 milioane lei
  • indemnizații profesioniști - cheltuieli buget de stat:
    • indemnizație - 3.147 lei
    • nr. beneficiari - 15.000
    • suma pe lună - 47,2 milioane lei
    • suma pe 3 luni - 141,6 milioane lei
Pactul pentru Inovație în Sănătate. ARPIM lansează un document care, în primă fază, ajunge în Parlament și Guvern. \ CITEȘTE ȘI Pactul pentru Inovație în Sănătate. ARPIM lansează un document care, în primă fază, ajunge în Parlament și Guvern. "Este cel mai bun moment să punem Sănătatea pe primul plan și să ne unim cu toții!"

Din sumele acordate cu titlu de indemnizație, pentru ambele categorii se fac venituri la bugetul de stat 155,2 milioane lei din care 96,44 milioane lei în anul 2022, aferente indemnizației acordate angajaților.

Măsurile vor conduce la diminuarea riscului de excluziune socială pentru persoanele aflate în situația de a nu mai putea desfășura activitatea profesională ca urmare a situațiilor de întrerupere temporară, totală sau parțială, a activităților economice.

În contextul instituirii stării de urgență și a stării de alertă, prelungită succesiv, au fost restricționate sau întrerupte temporar unele activități socio-economice, cu implicații evidente asupra raporturilor de muncă ale salariaților și a activităților comerciale din domenii de activitate diverse, fiind totodată adoptate măsuri de prevenire a infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Actuala prevedere de acordare de indemnizație angajaților și profesioniștilor afectați are ca termen limită de aplicare data de 31 decembrie.

În care activitatea unui angajator este întreruptă temporar, total sau parțial, în contextul adoptării/menținerii măsurilor pentru diminuarea tipurilor de risc prevăzute în hotărârile Guvernului prin care se prelungește starea de alertă, acesta are nevoie de sprijin pentru menținerea locurilor de muncă și plată către salariați a unei indemnizații care să compenseze pierdea salarială suferită ca urmare a suspendării contractului individual de muncă.

De asemenea, întrucât măsurile pentru combaterea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 afectează și alte categorii de persoane care desfășoară activitate economică, cum ar fi profesioniștii, definiți de Codul civil, artiștii, sportivii, aplicarea măsurilor de întrerupere temporară a activității, total sau parțial, poate duce, în cele mai multe cazuri, la pierderea veniturilor realizate din activitățile desfășurate, ceea ce înseamnă noi probleme sociale. În consecință, este necesară sprijinirea pentru asigurarea unor sume care să compenseze pierderea veniturilor și pentru aceste categorii de lucrători.

Iulius Mall, parte a ansamblului urbanistic mixed-use Iulius Town, certificat LEED® Gold pentru sustenabilitatea clădirii CITEȘTE ȘI Iulius Mall, parte a ansamblului urbanistic mixed-use Iulius Town, certificat LEED® Gold pentru sustenabilitatea clădirii

Totodată, prin identificarea la nivelul angajatorilor de persoane infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2, Direcțiile de Sănătate Publică, în baza Legii nr.136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pot decide izolarea sau carantinarea persoanelor, precum și alte măsuri care vor afecta și ceilalți angajați, a fost necesară impunerea unor măsuri de protecție socială, la nivelul acestor angajatori. Angajații aflați în această situație beneficiază de acordarea indemnizației prevăzută de art. 1 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.111/2021 pe toată perioada în care activitate este suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, cu excepția salariaților aflați în concediu medical și care primesc indemnizația de asigurări sociale aferentă.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
indemnizatii
angajati
profesionisti
restrictii