Asocierea formată din Omniasig VIG (lider) și Asirom VIG a depus singura ofertă pentru asigurarea întregului patrimoniu al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" și a răspunderii civile a instituției față de terți, potrivit datelor obținute de Profit.ro.
De asemenea, Omniasig VIG a depus oferte pentru asigurarea RCA și CASCO a parcului auto al institutului.
Prețul total al celor loturi ale licitației a fost estimate la peste 10,6 milioane de lei, pentru o perioadă de 4 ani.
Suma asigurată a patrimoniului a fost calculată pentru 566,7 milioane de lei.
Polița era estimată la 8,3 milioane de lei pentru o perioadă de patru ani. Suma asigurată se ridica la aproximativ 300 milioane de euro.
Potrivit documentației licitației, autoritatea contractantă a solicitat oferte pentru asigurarea de daune materiale a clădirilor și echipamentelor institutului și sistemului laser de mare putere. De asemenea, polița urma să acopere și răspunderea civilă față de terți a institutului și a sistemului laser. Atât pentru institut, cât și pentru sistemul laser, suma asigurată pentru asigurarea de răspundere civilă față de terți era de 1 milion de euro.
În cazul poliței pentru daune materiale, suma asigurată a clădirilor și echipamentelor institutului a fost stabilită la 112,25 milioane de lei.
Pentru sistemul laser, suma asigurată se ridica la 353,9 milioane de lei (valoarea lucrărilor efectuate până la momentul licitației, fără TVA), la care se adăuga 180 milioane de euro pentru viitoarele echipamente și clădiri.
Denumit “Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics'' (ELI-NP), proiectul laserului de mare putere a început pe 6 aprilie 2006, când reprezentanții ai trei țări europene, România, Ungaria și Cehia, au semnat un memorandum prin care și-au asumat responsabilitatea colaborării în cadrul acestui proiect care se desfășoară în cele trei țări, dintre care România este țara care găzduiește laserul de mare putere.
Finanțat din fonduri europene, proiectul va costa 300 milioane de euro, fără TVA, iar construcția de la Măgurele, județul Ilfov, a început în 2012 și se va termina peste doi ani.
CITEȘTE ȘI Cristian Roșu (ASF): 2019 va fi un an plin de provocări în activitatea industriei. Vor fi inițiate activități noi și modificate legi, urmând să fie introdus și un element de noutate pe piațăELI-NP va găzdui un sistem laser de mare putere (HPLS) cu două fascicule de 10 PW (10 petawați, însemnând 10% din puterea Soarelui) și un sistem ce va produce un fascicul gama (GBS) ai cărui parametri sunt cu mult peste cei atinși de echipamentele actuale.
Laserul va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, de exemplu, sau va putea ajuta la identificarea completă a conținutului butoaielor cu deșeuri radioactive, fără a fi desfăcute, un lucru extrem de dificil în prezent.
Omniasig și Asirom sunt companii controlate de Vienna Insurance Group (Austria).