EXCLUSIV Cum sunt împiedicate companiile să-și afle dreptatea: Jumătate din suma contestată la ANAF stă nesoluționată din cauza sesizărilor penale

EXCLUSIV Cum sunt împiedicate companiile să-și afle dreptatea: Jumătate din suma contestată la ANAF stă nesoluționată din cauza sesizărilor penale
Diana Zaharia
Diana Zaharia
scris 3 oct 2016

Jumătate din sumele contestate la Fisc stau nesoluționate, potrivit informațiilor furnizate Profit.ro de instituție, întrucât inspectorii au făcut, în paralel, sesizări penale care blochează analiza dosarelor. În aceste condiții, companiile nemulțumite de controale sunt nevoite să aștepte cu anii o rezolvare, timp în care ajung să riște insolvența, fie pentru că sunt forțate să achite obligații în plus la buget și nu au bani, fie pentru că au măsuri asiguratorii pe active.

Conform informațiilor furnizate Profit.ro de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), soluția de suspendare a soluționării cauzei pe calea administrativă de atac până la soluționarea laturii penale reprezintă peste 90% din “alte soluții” date de direcția de specialitate, în afară de admitere, respingere sau desființare a actelor de control. Aceste „alte soluții” au reprezentat 53,9% din suma totală de 11,16 miliarde lei contestată la Fisc în 2015 și 47,14% din suma totală de 4,48 miliarde lei contestată în primul semestru din acest an.

Urmărește-ne și pe Google News

Procedura administrativă obligă contribuabilul să facă contestație la decizia de impunere către direcția de soluționarea contestațiilor din cadrul ANAF. Însă, totodată, conform legii, soluționarea se suspendă până când se lămurește cauza penală dacă există o sesizare a parchetelor. Fără o soluție din partea direcției de specialitate a ANAF, contribuabilul nu poate ataca în instanță decizia de impunere. Practic, este forțat să achite suma și să aștepte hotărârea instanței care poate veni după câțiva ani și, abia apoi, poate să atace decizia de impunere la ANAF și, dacă are o soluție nefavorabilă, să se adreseze instanței. Astfel, contribuabilii ajung să achite sume pe care le pot recâștiga în instanță după ani de zile. Cei care au o situație financiară solidă sau datorează sume mai mici pot rezista, ceilalți riscă insolvența. Mediul de business a arătat că sesizările penale se fac pe bandă rulantă, fără motive temeinice în multe situații.

Buletinul statistic al ANAF arată că, anul trecut, au fost înaintate 8.909 contestații pentru suma totală de 11,16 miliarde lei. Soluțiile date de direcția de specialitate a instituției au fost sume contestate admise 2,9% din total sumă, soluții acte de control desființate 3,5%, respinse 39,7% și “alte soluții” 53,9%.

De ce a făcut ANAF o modă din sesizările penale: Încasează sume în plus blocând accesul companiilor la justiție CITEȘTE ȘI De ce a făcut ANAF o modă din sesizările penale: Încasează sume în plus blocând accesul companiilor la justiție

Conform raportului de activitate pentru primul semestru din 2016, direcția de specialitate a rezolvat 4.878 dosare de contestații pentru suma totală de 4,48 miliarde lei.

Au fost emise următoarele soluții (procent din suma contestată de 4,48 miliarde lei): respingere 44,4%, desființarea actelor de control 7,6%, admitere 0,78%, alte soluții 47,14%.

Prin urmare, din suma totală contestată, jumătate, atât în 2015, cât și primele șase luni din acest an, se încadrează la “alte soluții”. Ce înseamnă “alte soluții”?

ANAF a precizat pentru Profit.ro că „alte soluții” în accepțiunea activității de soluționare a contestațiilor reprezintă soluțiile pronunțate fără a fi antamat fondul cauzei, respectiv:

  • suspendarea soluționării cauzei pe calea administrativă de atac până la soluționarea laturii penale, în conformitate cu prevederile art. 277 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare
  • suspendarea soluționării cauzei pe calea administrativă de atac conform art. 277 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare întrucât soluționarea cauzei depinde, în tot sau în parte, de existența ori inexistența unui drept care face obiectul unei alte judecăți;
  • suspendarea soluționării cauzei pe calea administrativă de atac la solicitarea contestatarului, potrivit art. 277 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare;
  • respingerea contestației fără a fi antamat fondul cauzei (contestația este nemotivată, contestația nu este depusă în termen, contestatarul nu are calitatea procesuală de a contesta), contestația rămâne fără obiect, renunțarea de către contribuabil la contestație, constatarea autorității de lucru judecat, etc., după caz.

Întrebată cât reprezintă procentual în total sumă fiecare situație, ANAF a precizat că soluția de suspendare a soluționării cauzei pe calea administrativă de atac până la soluționarea laturii penale reprezintă peste 90% din cele 4 tipuri de soluții prezentate. “Această soluție a fost adoptată având în vedere că între stabilirea obligațiilor fiscale constatate prin actele administrative fiscale contestate și stabilirea caracterului infracțional al faptelor pentru care au fost sesizate organele de cercetare penală există o strânsă interdependență de care depinde soluționarea cauzei pe cale administrative”, a mai arătat instituția.

Șeful Fiscului către investitori: Noul motto este „ANAF se mută online”. Inspectorii vor oferi asistență privind aspectele practice ale legislației CITEȘTE ȘI Șeful Fiscului către investitori: Noul motto este „ANAF se mută online”. Inspectorii vor oferi asistență privind aspectele practice ale legislației

Prima etapă pe care companiile sau persoanele fizice, nemulțumite de rezultatele controalelor ANAF, trebuie să o parcurgă este contestația la direcția de soluționare a contestațiilor din cadul Fiscului. Ulterior, dacă soluția nu le este convenabilă pot să deschidă o acțiune în instanța de judecată. Însă, întrucât penalul vine înaintea civilului, contestația este suspendată, așadar nu se dă nicio soluție, până la judecarea cauzei penale.

În cazul tot mai multor controale, inspectorii înaintează sesizări penale, blocând, practic, accesul companiilor la justiție. Procesele verbale de sesizare penală, care conțin constatările din raportul de inspecție fiscală, fac de regulă, trimitere la art 9 lit c din legea 241/2005 privind combaterea evaziunii fiscale care prevede că sunt infracțiuni de evaziune fiscală și se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 8 ani “evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive”. Mediul de business și-a arătat nemulțumirea, în repetate rânduri, în ultimul an, față de această situație.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
contestații
sesizări penale
controale anaf