EXCLUSIV Concluziile controlului ASF la Asirom, cu nereguli indicate anterior și la Astra. Șefi sancționați, despăgubiri plătite greu sau parțial

EXCLUSIV Concluziile controlului ASF la Asirom, cu nereguli indicate anterior și la Astra. Șefi sancționați, despăgubiri plătite greu sau parțial
scris 17 ian 2017

Autoritatea de Supraveghere Financiară va face publice săptămâna aceasta rezultatele unui amplu control efectuat la Asirom VIG. Profit.ro a aflat că firma care, după falimentul Astra Asigurări, a experimentat un adevărat boom al vânzărilor, are unele probleme în ceea ce privește plata dosarelor de daună. Același tip de nereguli fuseseră imputate,printre altele, societății Astra Asigurări,  inclusiv de către conducerea Vienna Insurance Group, acționarul majoritar al Asirom.

Înainte de a fi publicată aici, informația a fost prezentată pe Profit Insider

Astfel, aproape 9.000 de dosare din cele peste 22.000 gestionate de Asirom în perioada analizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ianuarie 2015-iulie 2016) înregistrau întârzieri la plată.

Această constatare a echipei de control de la ASF arată că explozia reclamațiilor trimise de terții păgubiți de clienți cu RCA la Asirom este justificată.

Compania membră a Vienna Insurance Group (VIG) ocupa, după primele nouă luni ale anului trecut, locul al doilea în topul petițiilor primite de ASF, după City Insurance, companie despre care se știe că se află într-o situație financiară dificilă și își pune toate speranțele într-o posibilă tranzacție cu un fod de investiții german.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe lângă întârzierile cu plata efectivă a daunelor, Asirom a înregistrat probleme și în ceea ce privește înregistrarea acestora. Specialiștii ASF au descoperit că, în 2014 și 2015, rezervele de daună au fost subevaluate cu circa 15 milioane de lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Una dintre principalele surse ale acestei proaste evaluări o constituie faptul că Asirom nu includea în rezerve și cheltuielile cu gestionarea dosarelor de daună.

Mai mult, ASF vede un risc ridicat și din partea operațională a companiei, având în vedere că societatea are o schemă de personal subdimensionată și un sistem informatic de gestionare a daunelor care nu se sincronizează cu cel al firmei specializate din cadrul VIG, Claim Expert, cu care toate firmele membre ale grupului lucrează în mod obligatoriu.

O altă practică găsită la Asirom este plata parțială a daunei, sub diverse pretexte. ASF a constatat că Asirom a făcut astfel de plăți parțiale și, în multe dintre cazuri, a revenit asupra lor, confirmând practic subevaluarea inițială.

Clienți „contagioși”

Toate aceste practici, în aproape aceeași formă, au fost imputate și Astra Asigurări.

EXCLUSIV Mișu Negrițoiu,șeful ASF, supărat că i s-a spus să-și țină gura: Din februarie o să luați decizii fără mine! CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Mișu Negrițoiu,șeful ASF, supărat că i s-a spus să-și țină gura: Din februarie o să luați decizii fără mine!

Conducerea Vienna Insurance Group, firmă care deține în România și societățile Omniasig și BCR Viață, a fost unul dintre cei mai vocali constestatari ai metodelor Astra, dar și un mare susținător al “curățării” pieței de asigurări.

De altfel, acestea sunt primele sancțiuni semnificative pe care o societate membră a VIG le primește în România. 

Imediat după falimentul Astra, portofoliul companiei a fost preluat treptat de către alte societăți din piață.

Așa cum a și spus pentru Profit.ro Juraj Lelkes, președintele Asirom și un vânzător prin excelență, mare parte dintre acești clienți au mers la Asirom care a crescut uimitor în a doua parte a lui 2015 și în primele 8-9 luni din 2016 ajungând să termine primele trei trimestre ale anului trecut pe locul 2 în piață, aproape de lider și după o creștere cu trei cifre față de anul precedent.

“A ieșit Carpatica Asig. Înainte ieșise Astra.  Asta înseamnă că în jur de 2 milioane de mașini trebuiau să se asigure în altă parte. Am văzut din cifrele de vânzare că majoritatea acestor mașini veneau către portofoliul Asirom.  Noi am învățat din exemplele Astra și Carpatica Asig faptul că având asemenea portofolii, dominate de RCA, poți să ai probleme. Sunt asigurări care nu aduc profit, dar aduc foarte multe daune și, în condițiile noilor reglementări Solvency II, aduc și o nevoie suplimentară de capital social”, a declarat, în singurul interviu acordat presei din România, Juraj Lelkes.

Că Asirom a intrat într-un tip de business specific societăților axate exclusiv pe RCA și care, prin urmare, au nevoie de vânzări mari pe această zonă pentru a putea susține despăgubirile o arată și faptul că este prima societate care decide să crească nivelul comisionului plătit către brokeri.

Mai multe detalii despre neregulile  comise de Asirom au fost promise de ASF săptămâna trecută,  după ultima ședință de Consiliu. Detaliile vor veni, se pare, săptămâna aceasta, cel mai probabil marți.

Firma, președintele și doi membrii ai directoratului au fost amendați

Ca urmare a neregulilor constatate, inspectorii au propus mai multe sancțiuni care, din informațiile Profit.ro, au fost majorate în cadrul ședinței de Consiliu de săptămâna trecută. Astfel, Asirom a primit o amendă de cel puțin 200.000 de lei, în timp ce trei dintre directori au fost și ei sancționați.

Cei trei sunt Octavian Bazon, responsabil de departamentul daune, dar și de relația cu ASF, Daniela Meghea, director adjunct și Juraj Lelkes, președinte și director general.

Pentru aceștia, echipa de control a propus sancțiunea cu avertisment, însă, informațiile Profit.ro relevă că membrii board-ului instituției au înăsprit sancțiunea  impunând amenzi.

Octavian Bazon și Daniela Meghea au spus că nu au fost anunțați în legătură cu vreo sancțiune și că nu cunosc rezultatele controlului. Juraj Lelkes nu a putut fi contactat pentru declarații.

Pe căi de comunicare, reprezentanții Asirom s-au arătat uimiți de rezultatele negative ale controlului și au spus că vor emite un comunicat după ce ASF va face publice rezultatele oficiale. 

viewscnt
Afla mai multe despre
asirom
lellkes
meghea
bazon
amenzi
daune
dosar daune
neolata daune