Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară va lua astăzi (miercuri) în discuție reducerea la jumătate a principalei taxe plătite de brokerii de asigurare, până la 0,1% din veniturile din comisioane. Decizia, deși fără un impact major asupra cifrelor înregistrate de intermediari, vine să confirme perioada bună traversată de piața brokerajului, după un an în care brokerii au fost grav afectați de scăderile fără precedent ale comisioanelor plătite de firmele de asigurare pentru RCA.
Propunerea aflată pe masa consiliului ASF a venit după mai multe discuții ale oficialilor Autorității cu reprezentanți ai Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare(PRBAR), a declarat pentru Profit.ro Cristian Bălănică, directorul executiv al PRBAR.
Anterior, și cealaltă organizație a pieței, Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță (UNICAR), a adus în atenția ASF propuneri similare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Salutăm decizia ASF. Chiar dacă nu va avea un impact major asupra veniturilor directe, este un semnal bun, mai ales că, recent, și brokerii din piața de capital au beneficiat de o reducere de taxe și comisioane. Este, deci, un trend. “, a spus Bălănică.
Piața brokerajului a traversat una dintre cele mai grele perioade din istorie tot în urma unei decizii administrative luate de Guvern împreună cu ASF.
În acest context, comisioanele încasate de intermediari pentru vânzarea de RCA au înregistrat o scădere fără precedent, pe unele segmente nivelul lor reducându-se de până la zece ori.
La nivelul pieței, comisioanele s-au redus de la peste 15-16% la doar 10% din primele intermediate, în doar câteva săptămâni.
RCA aduce peste 70% din veniturile brokerilor de asigurare.
De la jumătatea acestui an, însă, la două luni după expirarea perioadei cu prețuri plafonate, trendul s-a schimbat.
După cum a arătat Profit.ro, în exclusivitate, marii jucători de pe piață, inclusiv cei care în mod traditional adoptă o poziție mai degrabă rezervată față de vânzarea de RCA, au majorat, în valuri, comisioanele.
În acest moment, vârfurile sunt chiar mai mari decât cele de dinainte de decembrie 2016, momentul plafonării tarifelor, iar media tinde să depășească 15%.