EXCLUSIV Asigurătorul locuințelor din România urcă ștacheta reasigurării la 900 milioane de euro, la un portofoliu de polițe în stagnare

EXCLUSIV Asigurătorul locuințelor din România urcă ștacheta reasigurării la 900 milioane de euro, la un portofoliu de polițe în stagnare
scris 8 iun 2017

Societatea care emite polițe de asigurare obligatorie a locuinței, PAID, vrea să încheie un contract de reasigurare cu o capacitate de 900 milioane de euro, cu 100 milioane de euro mai mult decât precedentul, în condițiile în care compania estimează pentru acest an stagnarea portofoliului de polițe, reiese din datele remise la solicitarea Profit.ro.

“În condițiile în care s-a estimat o subscriere similară cu cea de anul trecut, pentru noul program de reasigurare, 15 iulie 2017 - 14 iulie 2018, Consiliul de Administrație al PAID a aprobat creșterea capacității la 900 milioane de euro, cu o reținere de 5 milioane de euro pentru cutremur și de 4 milioane de euro pentru inundații. Reținerea este aceeași atât pentru primul, cât si pentru al doilea eveniment. Pentru acest program de reasigurare PAID are ca obiectiv menținerea ratei de reasigurare la 52% din volumul primelor câștigate”, a transmis Profit.ro Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Urmărește-ne și pe Google News

Programul de reasigurare în vigoare, care se va încheia la 14 iulie, include 63 de reasigurători, cu 9 mai mulți decât precedentul, toți cu rating de cel puțin A-, și are o capacitate de 800 milioane de euro, de la 600 milioane de euro în intervalul iulie 2015 – iulie 2016.

“Capacitatea programului de reasigurare până la 14.07.2016 a fost de 600 milioane euro, cu o reținere de 3 milioane euro și, începând cu 15 iulie 2016, capacitatea a fost de 800 milioane euro, cu o reținere de 4 milioane euro pentru primul eveniment și 3 milioane euro pentru al doilea eveniment (...) Pentru acest program au fost selectați să reprezinte interesele PAID doi brokeri internaționali, și anume Guy Carpenter și Willis Re”, relevă datele companiei.

CCR a respins ca inadmisibilă excepția pe ”îndeplinirea defectuoasă a sarcinilor de serviciu”; pragul nu e sarcina sa CITEȘTE ȘI CCR a respins ca inadmisibilă excepția pe ”îndeplinirea defectuoasă a sarcinilor de serviciu”; pragul nu e sarcina sa

Cheltuielile cu reasigurarea dețin o pondere importantă atât în bugetul anual, cât și în strategia de afaceri a societății, în care sunt proiectate sumele aferente. Rata de reasigurare pentru 2016 a fost de 51,86%, față de 58,37% în 2015. Cu alte cuvinte, PAID a plătit pentru reasigurare mai mult de jumătate din primele subscrise în 2016, care au atins 134,86 milioane de lei.

“Unul dintre cele mai importante obiective strategice ale companiei este alinierea capacității de reasigurare cu un nivel la care aceasta să fie suficientă pentru un eveniment cu perioadă de revenire de 200 ani (...) Până în prezent nu au existat evenimente care să depășească reținerea și să genereze recuperări din reasigurare”, conform companiei.

PAID a efectuat în 2016 o simulare a unei situații de criză, care a luat în calcul producerea unor daune catastrofale, respectiv de 50 milioane de euro, 100 milioane de euro și 500 milioane de euro. A fost aplicată metodologia de evaluare specificată de Directiva Solvabilitate II, în privința fondurilor proprii ale PAID și a cerințelor de capital corespunzătoare, iar rezultatele simulărilor de criză au arătat un deficit de fonduri proprii la nivelul 260 – 350 milioane de lei.

 HARTA seismică a Capitalei. Care sunt cele mai expuse cartiere la un cutremur major CITEȘTE ȘI HARTA seismică a Capitalei. Care sunt cele mai expuse cartiere la un cutremur major

Conducerea asigurătorului spune că PAID, în situația unor daune de 500 milioane de euro, nu va întâmpina probleme în plata despăgubirilor către clienții asigurați, deoarece societatea deține un program de reasigurare cu o capacitate de 800 milioane de euro.

“Ca urmare a producerii unui astfel de eveniment, PAID va evidenția în contabilitate rezerva de daune de 500 milioane de euro si recuperări din reasigurare (creanțe de la reasigurători) de 496 milioane de euro. Impactul este o pierdere de 4 milioane de euro, reținerea proprie a PAID în programul de reasigurare. Plățile către asigurați (rezerva de daune) sunt acoperite de recuperările din reasigurare. Impactul imediat în fondurile proprii ale PAID este diminuarea acestora cu 4 milioane de euro. Evidențiem faptul că fondurile proprii ale PAID rămân în continuare pozitive, deci capabile de a absorbi eventuale noi pierderi. «Deficitul de fonduri proprii», evidențiat în testele de stres, apare în contextul Solvabilitate II, ca urmare a creșterii «cerinței de capital de solvabilitate - SCR»”, se spune în răspunsul asigurătorului.

Refacerea solvabilității PAID va fi posibilă prin reducerea cerinței de capital de solvabilitate, în principal, și, eventual, prin creșterea fondurilor proprii.

Afacerile grupului eMAG au atins 3,12 miliarde de lei anul trecut. Vânzările în România au crescut cu 45%, la 2,02 miliarde de lei CITEȘTE ȘI Afacerile grupului eMAG au atins 3,12 miliarde de lei anul trecut. Vânzările în România au crescut cu 45%, la 2,02 miliarde de lei

“Calea cea mai simplă și imediată de reducere a SCR este refacerea programului de reasigurare, prin asigurarea reîntregirii consumate de evenimentul catastrofal. O altă cale este lichidarea cât mai rapidă a daunelor. Creșterea fondurilor proprii ale PAID poate fi făcută prin realizarea de profit și păstrarea acestuia în societate, contractarea de împrumuturi subordonate sau majorarea capitalului social prin aport de numerar”, se mai spune în răspunsul asigurătorului.

De altfel, acționarii asigurătorului au decis ca profitul net obținut în 2016, în sumă de 25,34 milioane de lei, să fie “păstrat în întregime în capitalurile proprii ale societății, pentru consolidarea financiară a PAID”.

Și profitul net din 2015, care a atins 21,47 milioane de lei, a rămas la dispoziția societății.

Regizorul Michael Moore a lansat site-ul ”TrumpiLeaks” pentru a încuraja informatorii să comunice despre Donald Trump CITEȘTE ȘI Regizorul Michael Moore a lansat site-ul ”TrumpiLeaks” pentru a încuraja informatorii să comunice despre Donald Trump

La finele anului 2016, numărul polițelor PAD în vigoare emise de PAID a atins 1,7 milioane, de la 1,59 milioane în decembrie 2015, fapt ce a condus la creșterea subscrierilor cu 8,9%, la 146,9 milioane lei, arată datele companiei.

PAID a plătit anul trecut daune de peste 2,52 milioane lei, în scădere cu 16% față de 2015, când au fost plătite circa 3 milioane lei.

“PAID estimează pentru 2017 un volum al primelor subscrise de 147 milioane lei. Pentru sfârșitul anului 2017 portofoliul de polițe în vigoare este estimat la 1,7 milioane”, se menționează în răspunsul companiei.

Potrivit legii, toți proprietarii de locuințe au obligația de a încheia o poliță de asigurare, care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice (cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor) în limita sumei asigurate de 10.000 sau 20.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate.

În funcție de suma asigurată, valoarea primei este de 10 euro, respectiv 20 euro.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a fost înființată în septembrie 2009 și are un capital social de 19,342 milioane de lei.

Cei mai mari acționari ai asigurătorului sunt Astra (în faliment), Groupama și Gothaer România, fiecare cu o cotă de 15% în capitalul social. Generali România are o participație de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig (în insolvență), Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România și UNIQA România dețin câte 5,5% din acțiunile companiei.

Primele polițe emise de PAID, cunoscute și sub denumirea PAD, au fost emise în iulie 2010.

Fondul locativ național numără aproximativ 8,9 milioane de locuințe și, raportat la numărul de polițe, gradul de cuprindere în asigurare se situează sub 20%.

Proprietarii care nu își asigură locuințele vor fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei. Măsura nu a fost pusă în aplicare până acum de către autorități.

viewscnt
Afla mai multe despre
paid
pad
reasigurare
locuinte