EXCLUSIV ANCOM renunță la cumpărarea Palatului Telefoanelor. Clădirea a fost scoasă la vânzare și pe OLX

EXCLUSIV ANCOM renunță la cumpărarea Palatului Telefoanelor. Clădirea a fost scoasă la vânzare și pe OLX
scris 25 nov 2016

Autoritatea de Reglementare în Comunicații (ANCOM) a renunțat să aloce în proiectul de buget pe anul viitor suma necesară cumpărării Palatului Telefoanelor, argumentând că deținătorii drepturilor de proprietate nu au transmis o poziție oficială privind vânzarea acestuia.

“Pentru anul 2017, ANCOM nu a mai prevăzut în buget suma necesară transferului pentru exercitarea dreptului de preempțiune al statului, prin instituțiile abilitate, asupra imobilului denumit «Palatul Telefoanelor», înscris în Lista Monumentelor Istorice 2010, în vederea folosirii acestuia ca sediu central al Autorității, întrucât, până la momentul redactării proiectului de buget, nu a existat o poziție oficială a deținătorilor drepturilor de proprietate cu privire la vânzarea acestuia”, a transmis ANCOM la solicitarea Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Autoritatea a alocat în 2015 și 2016 suma de 70 milioane de lei pentru cumpărarea imobilului situat pe Calea Victoriei din Capitală.

“Drept urmare, ANCOM a bugetat pentru anul viitor suma de 202.300 lei pentru realizarea unui studiu din care să rezulte ierarhizarea variantelor identificate, din punct de vedere al economicității, eficienței și eficacității, pentru satisfacerea necesității de a asigura un nou spațiu pentru sediul central al Autorității, respectiv achiziția unui imobil, închirierea unui imobil sau achiziția unui teren și realizarea construcției aferente”, se mai arată în răspunsul instituției.

În septembrie 2014, Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) a anunțat că a scos la vânzare Palatul Telefoanelor și alte două proprietăți din apropiere, la un preț de pornire cumulat de 21,6 milioane de euro, fără TVA, ca parte a strategiei companiei de a capitaliza portofoliul de proprietăți imobiliare.

CITEȘTE ȘI Ministrul Transporturilor: Am avizat traseul pentru autostrada Sibiu-Pitești. Pe unde va trece

Ministrul Comunicațiilor de la acea vreme, Răzvan Cotovelea, s-a arătat "un pic surprins" că executivul operatorului, unde statul deține 45,99% din acțiuni, nu a informat instituția în legătură cu intenția de publicare a anunțului de vânzare.

La data anunțului, mai multe detalii despre cele două active puteau fi obținute prin accesarea www.realestate.telekom.ro.

Două luni mai târziu, operatorul telecom a anunțat că a primit oferte pentru cumpărarea Palatului Telefoanelor și că, după verificarea documentelor, acestea vor fi transmise Ministerului Culturii, care are drept de preempțiune la preluarea imobilului în numele statului.

În martie 2015, fostul șef al grupului Telekom Romania Nikolai Beckers a declarat că vânzarea Palatului Telefoanelor nu este o prioritate.

El a adăugat că Palatul Telefoanelor este o clădire a cărei stare "nu este una tocmai bună".

CITEȘTE ȘI MedLife vrea să listeze 44% din acțiunile companiei la Bursa de Valori București

Profit.ro a anunțat că Palatul Telefoanelor a fost propus la vânzare pe olx.ro inclusiv la finele lunii mai a acestui an, într-un pachet de 3 proprietăți imobiliare incluzând clădirea de birouri denumită "Tandem" și parcarea aferentă, ambele în spatele Palatului Telefoanelor, pe strada Matei Millo.

Prețul cerut pentru acest pachet a fost de 21,6 milioane de euro, din care 10,9 milioane de euro a fost cerut pentru clădirea "Tandem".

Potențialii cumpărători au fost informați, în anunțul disponibil pe olx.ro, că proprietarul exclusiv al proprietăților este Telekom Romania Communications, oferta fiind însă avansată prin intermediul unei firme imobiliare, Tănase Holding.

La solicitarea Profit.ro, Telekom a precizat fără multe detalii: "În momentul de față, această proprietate nu se află pe lista imobilelor promovate la vânzare". Ulterior, anunțul a fost retras de pe olx.ro.

CITEȘTE ȘI Ghid pentru investitorii străini: Birocrația guvernează încă afacerile. Fiți atenți la hoții deghizați în polițiști și la căruțe!

Cu un preț de pornire de 10,7 milioane de euro, Palatul Telefoanelor este o clădire construită în stilul art deco, cu o suprafață utilă de 12.000 de metri pătrați, și un teren de 1.893 de metri pătrați.

În 2005, imobilul a fost reinaugurat în urma finalizării lucrărilor de renovare și consolidare începute în 1995. Reprezentanții companiei au declarat atunci că lucrările au costat 8 milioane de euro.

Grupul Telekom Romania a vândut în 2014 active de 25,6 milioane de euro, fondurile fiind utilizate pentru investiții în infrastructura operatorului.

Pentru 2015, conducerea Telekom Romania a estimat că veniturile obținute din valorificarea activelor vechi și colaterale se vor situa între 25 și 29 milioane de euro.

Ulterior, la solicitarea Profit.ro, grupul nu a dorit să facă publice informații cu privire la încasările obținute din vânzarea activelor imobiliare.

Acționarii Telekom Romania Communications sunt grupul OTE – 54,01% și statul, prin Ministerul Comunicațiilor – 45,99%.

Principalul acționar al OTE este grupul Deutsche Telekom.

ANCOM este instituția care protejează interesele utilizatorilor de comunicații din România, prin promovarea concurenței pe piața de comunicații, administrarea resurselor limitate, încurajarea investițiilor eficiente în infrastructură și a inovației.

viewscnt
Afla mai multe despre
telekom
ancom
palatului telefoanelor
buget
olx.ro
teren
imobil