EXCLUSIV Palatul Telefoanelor a fost scos la vânzare pe olx. Vânzarea este însă acum incertă

EXCLUSIV Palatul Telefoanelor a fost scos la vânzare pe olx. Vânzarea este însă acum incertă
scris 14 iun 2016

Palatul Telefoanelor din București, anunțat în urmă cu 2 ani ca fiind scos la vânzare de Telekom (fosta Romtelecom), a fost ofertat, împreună cu alte două clădiri adiacente, pe portalul olx.ro, cel mai mare site local de anunțuri, oferta fiind însă ulterior retrasă. Acum, ANCOM, care vrea să cumpere clădirea, așteaptă o nouă ofertă, dar Telekom precizează fără multe detalii: "În momentul de față, această proprietate nu se află pe lista imobilelor promovate la vânzare!".

Palatul, inclus pe lista monumentelor istorice, a fost propus la vânzare pe olx.ro inclusiv la finele lunii mai, într-un pachet de 3 proprietăți imobiliare incluzând clădirea de birouri denumită "Tandem" și parcarea aferentă, ambele în spatele Palatului Telefoanelor, pe strada Matei Millo. Prețul cerut pentru acest pachet a fost de 21,6 milioane euro, din care 10,9 milioane euro a fost cerut pentru clădirea "Tandem".

Urmărește-ne și pe Google News

Potențialii cumpărători au fost informați, în anunț, că proprietarul exclusiv al proprietăților este Telekom Romania Communications, oferta fiind însă avansată prin intermediul unei firme imobiliare, Tănase Holding.

Anunțul a fost postat în condițiile în care, așa cum Profit.ro a anunțat la finele anului trecut, conducerea Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) și-a bugetat 70 milioane de lei (15,7 milioane de euro) pentru a cumpăra Palatului Telefoanelor și a-l utiliza ca sediu central.

A dat în plată și e fericită: Am senzația că am câștigat la loto. Am câștigat 200.000 de franci! CITEȘTE ȘI A dat în plată și e fericită: Am senzația că am câștigat la loto. Am câștigat 200.000 de franci!

ANCOM preciza atunci, pentru Profit.ro, că a transmis o scrisoare de intenție către Ministerul Culturii (și, spre știință, Ministerului pentru Societatea Informațională), prin care și-a exprimat interesul de a achiziționa sau obține în condițiile legii imobilul respectiv pentru a-l utiliza ca sediu central al instituției. La rândul lor, reprezentanții Telekom Romania Communications au declarat pentru Profit.ro că își exprimă disponibilitatea de a analiza orice oportunitate de vânzare a Palatului Telefoanelor la un preț corect și de a discuta orice ofertă în acest sens.

Acum, Profit.ro a apelat numărul de telefon asociat anunțului de pe olx.ro și a discutat cu reprezentantul Tănase Holding, firma prin intermediul căreia a fost postat anunțul, acesta precizând că nu are cunoștință de oferta ANCOM și arătându-se surprins că reprezentanții Telekom nu l-au informat despre acest aspect.

Doar un român din America a întrebat, curios, dacă este adevărat că Palatul Telefoanelor a fost scos la vânzare

Întrebat dacă a primit vreo ofertă de la publicarea anunțului pe olx.ro, reprezentantul Tănase Holding a afirmat că "doar un român din America a întrebat dacă este adevărat că se vinde Palatul Telefoanelor", fără ca acesta să revină cu o ofertă concretă.

După această discuție, anunțul postat pe olx.ro a fost dezactivat. La întrebarea Profit.ro privind motivul dezactivării, reprezentantul intermediarului a afirmat că "anunțul a fost scos la solicitarea grecilor". Acționarul majoritar al Telekom Romania Communications este grupul elen OTE.

Acum, ANCOM, care și-a rezervat în buget banii pentru cumpărarea Palatului Telefoanelor, a precizat, la solicitarea Profit.ro, că tranzacția nu este posibilă în lipsa unei noi oferte din partea Telekom.

FOTO Drapelul României va fi modificat, schimbând și imaginea de pe bancnote. Cum va arăta noul steag CITEȘTE ȘI FOTO Drapelul României va fi modificat, schimbând și imaginea de pe bancnote. Cum va arăta noul steag

"În momentul de față, în lipsa unei noi oferte publice de vânzare a imobilului din partea Telekom, niciun scenariu de lucru nu poate fi concretizat și este prematur a ne pronunța asupra demersurilor necesare obținerii imobilului în condițiile în care oferta de vânzare reprezintă doar o eventualitate, iar condițiile acesteia sunt necunoscute", spun reprezentanții ANCOM.

Aceștia reconfirmă că în buget au fost rezervații banii necesari tranzacției.

"În contextul în care sediul central al ANCOM își desfășoară activitatea într-un spațiu închiriat și considerând oportun ca ANCOM să își stabilească sediul într-o clădire simbol pentru sectorul telecomunicațiilor, au fost prevăzute atât în cadrul bugetului de venituri și cheltuieli al autorității pentru anul 2015, cât și în cadrul bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2016 resursele financiare care să acopere contravaloarea respectivului imobil. A fost, de asemenea, anunțată formal intenția ANCOM instituțiilor relevante", mai spun reprezentanții Autorității.

La finele anului trecut, reprezentanții Telekom Romania Communications au declarat că își exprimă disponibilitatea de a analiza orice oportunitate de vânzare a Palatului Telefoanelor la un preț corect și de a discuta orice ofertă în acest sens.

Întrebați acum de Profit.ro dacă au primit oferta ANCOM și dacă vor da curs acesteia, reprezentanții Telekom Romania Communications au declarat, în primă fază, că nu doresc să comenteze pe acest subiect.

Ulterior, aceștia au comunicat pentru Profit.ro: "Telekom nu a promovat Palatul Telefoanelor pe site-ul olx.ro. În momentul de față, această proprietate nu se află pe lista imobilelor promovate la vânzare. În trecut, Palatul Telefoanelor a fost scos la vânzare în pachet cu alte 2 proprietăți, Tandem și Matei Millo 6, iar pachetul de trei proprietăți a fost promovat pe diferite site-uri de specialitate, inclusiv pe portalul dedicat al Telekom Romania Communications".

De precizat însă că Palatul Telefoanelor a fost totuși ofertat pe site-ul olx.ro.

Captură foto

Captură foto

Captură foto

Captură foto

În septembrie 2014, Telekom Romania Communications anunța că a scos la vânzare Palatul Telefoanelor și alte două proprietăți din apropiere, la un preț de pornire cumulat de 21,6 milioane de euro, fără TVA, ca parte a strategiei companiei de a capitaliza portofoliul de proprietăți imobiliare.

Ministrul Comunicațiilor de la acea vreme Răzvan Cotovelea s-a arătat "un pic surprins" că executivul operatorului, unde statul deține 45,99% din acțiuni, nu a informat instituția în legătură cu intenția de publicare a anunțului de vânzare.

La data anunțului, mai multe detalii despre cele două active puteau fi obținute prin accesarea www.realestate.telekom.ro. În prezent, doar clădirea Tandem și parcarea aferentă se mai regăsesc pe site.

Proiect: O noua taxă pe carburant, după ce timbrul de mediu nu a reînnoit parcul auto CITEȘTE ȘI Proiect: O noua taxă pe carburant, după ce timbrul de mediu nu a reînnoit parcul auto

Două luni mai târziu, operatorul telecom a anunțat că a primit oferte pentru cumpărarea Palatului Telefoanelor și că, după verificarea documentelor, acestea vor fi transmise Ministerului Culturii, care are drept de preempțiune la preluarea imobilului în numele statului.

Palatul Telefoanelor se află pe lista monumentelor istorice din 2004.

În martie 2015, fostul șef al grupului Telekom Romania, Nikolai Beckers, a declarat că vânzarea Palatului Telefoanelor nu este o prioritate, iar reluarea vânzării ar putea fi posibilă dacă va fi luată o decizie în acest sens.

El a adăugat că Palatul Telefoanelor este o clădire a cărei stare "nu este una tocmai bună".

Cu un preț de pornire de 10,7 milioane de euro, Palatul Telefoanelor este o clădire construită în stilul art deco, cu o suprafață utilă de 12.000 de metri pătrați, și un teren de 1.893 de metri pătrați.

În 2005, imobilul a fost reinaugurat în urma finalizării lucrărilor de renovare și consolidare începute în 1995. Reprezentanții companiei au declarat atunci că lucrările au costat 8 milioane de euro.

Grupul Telekom Romania a vândut în 2014 active de 25,6 milioane de euro, fondurile fiind utilizate pentru investiții în infrastructura operatorului.

Pentru 2015, conducerea Telekom Romania a estimat că veniturile obținute din valorificarea activelor vechi și colaterale se vor situa între 25 și 29 milioane de euro.

Ulterior, la solicitarea Profit.ro, grupul nu a dorit să facă publice informații cu privire la încasările obținute din vânzarea activelor imobiliare.

Acționarii Telekom Romania Communications sunt grupul OTE – 54,01% și statul, prin Ministerul Comunicațiilor – 45,99%.

Principalul acționar al OTE este grupul Deutsche Telekom.

ANCOM este instituția care protejează interesele utilizatorilor de comunicații din România, prin promovarea concurenței pe piața de comunicații, administrarea resurselor limitate, încurajarea investițiilor eficiente în infrastructură și a inovației.

viewscnt
Afla mai multe despre
palatul telefoanelor
telekom
ancom
olx