Euroins România, liderul pieței locale de asigurări, a revenit asupra cifrelor 2021 și, în noua variantă a raportului anual, arată că anul trecut a înregistrat din activitatea de subscriere (rezultatul tehnic) o pierdere de 19,01 milioane de lei. Anterior, a fost anunțat un câștig tehnic de 33,453 milioane de lei.
"În anul 2021 a fost realizat un volum al primelor brute subscrise în valoare de 2,194 miliarde de lei, în creștere cu 67,9% față de nivelul anului precedent. Segmentul asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru pagube produse terților prin accidente de vehicule (RCA) a înregistrat o creștere de 69,41%, în timp ce segmentul non-RCA a înregistrat o creștere de 30,87% față de anul 2020.
Ponderea segmentului de RCA în total portofoliu de asigurări s-a menținut constantă în ultimii ani, la aproximativ 96%-97% din totalul primelor brute subscrise. Vânzarea produselor non-RCA face parte din strategia de diversificare a portofoliului, aprobată de conducerea societății și pentru care au fost luate măsuri de natură logistică și operațională (dezvoltarea de noi produse, pregătirea forței de vânzări, identificare a canalelor optime de distributie). Toate aceste măsuri vor fi continuate în vederea creșterii nivelului de diversificare între portofoliul de produse RCA și non-RCA", scrie în document.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
CITEȘTE ȘI Fitch retrogradează ratingul Euroins România la “slab”, citând “scăderea semnificativă” a poziției de capital
Anul trecut, asigurătorul a plătit daune de 1,504 miliarde de lei, cu 54,01% mai mult față de valoarea daunelor achitate în cursul anului anterior.
"Dauna medie plătită în cursul anului 2021, la nivelul tuturor claselor de asigurare, a înregistrat o creștere de 17% față de media anului precedent, de la 7.916 lei/dosar în 2020, la 9.250 lei/dosar în 2021. Această creștere a fost generată preponderent de dosarele de răspundere civilă auto (RCA), care au generat aproximativ 99% din total plăți efectuate de societate", se precizează în document.
Asigurătorul afirmă că analiza frecvenței daunalității indică o dinamică negativă față de 2020, înregistrând o creștere de 12% în 2021 comparativ cu anul precedent.
CITEȘTE ȘI Euroins, noul lider RCA, încasează o altă amendă, tot cu argumentul de întârzieri la plata daunelor. Noi amenzi și în sectorul pensiilor private și brokerilor în asigurări
"Această creștere vine ca urmare a diminuării semnificative în 2021 a impactului pandemiei de Covid-19. În anul 2020, această pandemie a avut un impact pozitiv asupra frecvenței daunelor, ca urmare a restricțiilor de circulație impuse de autorități. Comparând cu anul 2019, care nu a fost influențat de pandemia Covid, frecvența daunelor a scăzut în 2021 cu 7% față de valoarea medie de 4,54% înregistrată în anul 2019", se spune în document.
Auditorul semnalează
Auditorul Euroins România, 3B Expert Audit, parte a Russell Bedford International, a emis "bază pentru opinie cu rezerve".
"Pe baza testelor de audit efectuate, în opinia noastră, valorile parametrilor utilizați în evaluarea rezervelor tehnice de prime conform regimului Solvabilitate II sunt subestimate, insuficient validate datorită volatilității pieței. Societatea a înregistrat în situațiile financiare statutare la 31.12.2021 rezerva de prime în valoare de 1.120,1 milioane de lei și rezerva de daune în valoare de 1.647,2 milioane lei, iar cota reasigurătorului în rezerva de prime fiind de 724,8 milioane de lei și în rezerva de daună fiind de 1.224,0 milioane de lei. Pe baza testelor de audit efectuate și a examinării riscurilor generate de contractele de reasigurare, în opinia noastră, mecanismul de comutare pe viitoare contracte de reasigurare introduce riscuri suplimentare dificil de gestionat pe termen mediu și lung, în ceea ce privește recuperarea daunelor plătite cu coada lungă, iar rata daunei nete se poate înrăutății ca urmare a tarifelor plafonate și a deprecierii ratei inflației daunelor care este greu de anticipat. Întrucât valoarea rezervelor tehnice cedate în reasigurare statutare reprezintă date de intrare în calculul Best estimate reflectat în bilanțul Solvency II, valoarea părții din rezervele tehnice cedate în reasigurare este supraestimată.
Nu am reușit să obținem probe de audit suficiente și adecvate cu privire la estimarea valorii parametrilor utilizați de societate în determinarea celei mai bune estimări a rezervei de prime și a rezervei de daune, în estimarea valorii recuperărilor din reasigurare corespunzătoare rezervei de prime și rezervei de daune. În consecință, nu suntem în măsură să estimăm valoarea cu care rata de solvabilitate, rata de îndeplinire a cerinței minime de capital se va modifica", scrie în raportul de audit pe anul 2021.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ ASF aplică Euroins amenzi de aproape 6 milioane de lei și cere plan de redresare. UPDATE Precizări companieRecent, Profit.ro a anunțat că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vrea să efectueze o analiză a contractelor de reasigurare utilizate pentru acoperirea riscurilor preluate prin polițele RCA, segment de business care deține ponderea cea mai importantă din piața asigurărilor din România, puternic afectată de problemele din ultimii ani, din care cea mai recentă a fost generată de falimentul liderului City Insurance.
Demersul este motivat de faptul că instituția, în urma procesului de supraveghere permanentă și control, "a identificat anumite contracte de reasigurare care acoperă riscuri din clasa de asigurare RCA ce conțin noi aranjamente financiare de diminuare a riscurilor, situație cu privire la care există diferențe de interpretare la nivelul asigurătorilor a clauzelor contractuale ce ar putea induce anumite riscuri în viitor cu afectarea indicatorilor de solvabilitate".
CITEȘTE ȘI BERD devine acționar minoritar al Euroins România, care va fi capitalizată cu 42 milioane de euro. Discuții cu ASF pentru noi reguli de gestionare a cererilor de despăgubireEuroins Romania a fost înființată în 1994 sub denumirea Asitrans și practică doar asigurări generale.
Din 2007, asigurătorul român este controlat de Euroins Insurance Group PLC, membră a Eurohold (Bulgaria) – 98,5%.
Capitalul social se ridică la 545,487 milioane de lei, la finele anului 2021.
Asigurătorul are peste 2,1 milioane de clienți activi, o rețea de 39 de agenții, mai mult de 550 de angajați și un portofoliu de peste 60 de produse de asigurare.