Majoritatea companiilor din România se confruntă cu probleme din cauza corupției și cred că actele de corupție nu sunt pedepsite în mod adecvat, potrivit unui sondaj Eurobarometru.
88% dintre companiile participante la sondaj consideră corupția ca fiind o problemă atunci când fac afaceri în România, cel mai ridicat procent la nivelul Uniunii Europene, se arată în sondajul publicat de Comisia Europeană cu ocazia Zilei Internaționale împotriva Corupției.
Aproape toate companiile (97%) sunt de părere că faptele de corupție sunt foarte răspândite în România, în topul celor mai des întâlnite practici situându-se darea sau luarea de mită (51%), fraudele fiscale sau neplata TVA (38%), precum și comisioanele ilicite (32%) și sponsorizările unor partide politice în schimbul atribuirii de contracte publice (30%).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În UE, 63% dintre companii cred că actele de corupție sunt foarte răspândite, însă doar 37% consideră corupția o problemă în calea afacerilor proprii. Cele mai multe companii sunt sceptice în privința abordării problemei corupției de către autoritățile naționale.
La sondajul realizat în perioada septembrie-octombrie au participat peste 7.700 de companii, dintre care 300 din România.
Printre problemele cu care se confruntă companiile din România se numără imprevizibilitatea legislativă, 96% dintre participanții la sondaj declarându-se nemulțumiți de politicile care se schimbă rapid, față de o medie de 63% la nivelul UE.
Infrastructura slabă și cotele ridicate de impozitare reprezintă o problemă pentru 93% și, respectiv 82%, dintre afaceriștii din România, 89% dintre companii se plâng de birocrația excesivă, iar 84% de clientelismul și nepotismul existent la nivelul instituțiilor.
Pe de altă parte, doar 4% dintre companiile din România și 5% dintre companiile la nivelul UE au indicat că li s-a cerut cel puțin o dată să facă cadouri sau favoruri în schimbul obținerii unor autorizații sau servicii.