Posibilele modificări legislative cu impact asupra mediului de business, cum ar fi majorările de taxe și impozite sau eliminarea scutirii de impozit pe venit pentru programatori, ar trebui foarte bine analizate din prisma avantajelor și dezavantajelor aduse pe termen mediu și lung, spune directorul executiv al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS), Gabriela Mechea.
"În industria IT, cele mai mari costuri le ai cu forța de muncă. Nu poți să vii de azi pe mâine, de obicei la finele anului, cu măsuri cu impact semnificativ asupra activității firmelor din acest domeniu pe anii următori. Afectezi contracte, negocieri, planuri de investiții. Statul trebuie să pună în balanță care sunt avantajele și dezavantajele unei măsuri, cât va încasa sau piede la buget și apoi să decidă în consecință de cauză", a afirmat Mechea.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În plus, guvernanții ar trebui să se uite și la măsurile adoptate de țările din jur în direcția sprijinirii dezvoltării sectorului IT, în special Ucraina și Federația Rusă.
"Numeroase țări din jurul nostru, dar și altele din Europa, cum ar fi Albania, adoptă măsuri care urmăresc stimularea sectorului IT și care sunt luate în calcul și analizate de marii jucători IT în planurile lor de dezvoltare și extindere. Nu putem să fim interesanți doar cu vorbe, cu încurajări sau că avem cea mai mare viteză la internet. Și alții au viteze bune la internet, nu au stat pe loc și s-au uitat la noi cu invidie", a mai spus Mechea.
Potrivit datelor ANIS, la nivelul anului 2016, impactul bugetar generat de scutirea de impozit pe venit pentru programatori a fost de 5 milioane de euro.
"Pentru acel an, scutirea s-a aplicat pentru aproape 34.000 de programatori din 3.000 de firme. Dacă numărul celor care beneficiază de această facilitate s-a dublat sau triplat în prezent, impactul ar crește la 10 milioane de euro sau 15 milioane de euro. În acest context, dacă avem un minus de 10 sau 15 milioane la încasări, trebuie să ne întrebăm ce venituri aduce menținerea acestei facilități la bugetul statului din investiții, din contribuții", a afirmat directorul executiv ANIS.
Conform unui studiu ANIS, piața internă IT va atinge un volum de 5,9 miliarde de euro în acest an, din care 4,8 miliarde de euro reprezintă segmentul de software și servicii, iar 1,1 miliarde de euro din alte activități din piața IT.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Șase mari companii imobiliare au dat "ignore" ANCOM-ului în demersul de a cumpăra un alt sediu centralCu o creștere anuală în ultimii doi ani de aproximativ 500 milioane de euro, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii estimează că, la nivelul anului 2022, piața locală IT va atinge 7,3 miliarde de euro.
Aproximativ jumătate din veniturile totale (2,7 miliarde de euro) sunt generate de companii mari, cu peste 250 de angajați, urmate de companiile mici (cu până în 50 de angajați) care aduc un volum de 2,1 miliarde de euro și companii medii (50 - 249 angajați), care contribuie cu 1,2 miliarde de euro.
De asemenea, firmele cu capital străin, deși reprezintă numai 10% din numărul total de companii din industrie, generează 73% din veniturile pieței și au un ritm susținut de creștere, de circa 12% pe an, comparativ cu cele românești, care generează circa 27% din piață, iar în ultimii trei ani au fost marcate de stagnare.
ANIS estimează că exporturile vor atinge un procent de 78% din piața de IT în acest an, în creștere față de ultimii doi ani, când s-au înregistrat 72% (2018) și 65% (2017).
"Spre deosebire de alte industrii, exportul IT nu presupune importuri", a mai spus Mechea.