Escrocii au furat 45,6 miliarde de dolari din programul de asigurări pentru șomaj al SUA, în timpul pandemiei de Covid-19, una dintre metode fiind folosirea numerelor de asigurări sociale ale unor persoane decedate, potrivit unei autorități federale de supraveghere, transmite Reuters, citat de News.ro.
Cu aproximativ un an în urmă, au fost identificate posibile fraude de aproape 16 miliarde de dolari.
Raportul publicat în această săptămână de inspectorul general al Departamentului Muncii din SUA a identificat ”o creștere de 29,6 miliarde de dolari a plăților potențial frauduloase”.
Se presupune că escrocii au depus cereri pentru indemnizații de șomaj în valoare de miliarde de dolari în mai multe state simultan, în timp ce unii dintre ei au primit beneficii folosind identitățile persoanelor decedate și ale prizonierilor care nu erau eligibili pentru ajutor.
De asemenea, s-au bazat pe e-mailuri suspecte care erau greu de urmărit, a spus organul de pază în raportul său.
”Am stabilit că 205.766 de numere de securitate socială ale persoanelor decedate au fost folosite pentru a depune cereri pentru beneficii de pandemie UI (asigurări de șomaj)”, a adăugat raportul.
Programul de ajutor pentru șomaj al Statelor Unite a început în 2020, în primele zile ale epidemiei de coronavirus.
La începutul acestui an, Departamentul de Justiție al SUA l-a solicitat pe procurorul federal Kevin Chambers pentru a conduce eforturile departamentului de a ajuta la investigarea escrocilor care au folosit pandemia ca scuză pentru a înșela programele de asistență guvernamentală.
În mai 2021, procurorul general Merrick Garland a lansat un grup operativ de investigare a fraudelor în cazul Covid-19.
Statele Unite cercetează multe cazuri de fraudă legate de programele de asistență guvernamentale din SUA, cum ar fi Programul de protecție a salariilor, asigurările de șomaj și Medicare.
La începutul acestei săptămâni, procurorii federali au pus sub acuzare 47 de inculpați, care au fost acuzați că au furat 250 de milioane de dolari dintr-un program de ajutor guvernamental care trebuia să hrănească copiii aflați în nevoie în timpul pandemiei.
O organizație non-profit din Minnesota, Feeding Our Future, a fost acuzată că a orchestrat acest caz.
Fondatoarea organizației, Aimee Bock, a negat faptele ilegale.
În martie, Departamentul de Justiție a declarat că a identificat peste 1.000 de cazuri de infracțiuni care au implicat plata unor beneficii de șomaj în timpul pandemiei.