VIDEO Vestele galbene se reîntorc în stradă pentru a contesta Guvernul francez

VIDEO Vestele galbene se reîntorc în stradă pentru a contesta Guvernul francez
scris 5 ian 2019

După arestarea uneia dintre figurile mediatice, "vestele galbene" lansează sâmbătă "actul VIII" al mobilizării lor în mai multe orașe din Franța pentru a contesta Guvernul care denunță veleități "de insurecție" și reclamă întoarcerea la ordine, scrie AFP.

Pentru această primă mobilizare din 2019, "vestele galbene" și-au dat întâlnire în jurul piețelor simbol din marile orașe - Bordeaux, Toulouse, Lyon - insensibile la concesiile executivului și la marea dezbatere națională care ar trebui să aibă loc la mijlocul lunii ianuarie pentru a apăra revendicările, informează News.ro. 

Urmărește-ne și pe Google News

La Paris, două acțiuni principale au fost declarate la prefectură: un marș va pleca din piața primăriei la începutul după-amiezii pentru a se reuni la Assemblée Nationale și o altă adunare este prevăzută pe Champs-Élysées.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

La ora 8.30, aproximativ 15 camioane erau staționate pe celebra arteră și în apropiere de Arcul de Triumf, dar doar câțiva manifestanți prezenți, a constatat un jurnalist AFP. Traficul era normal la nivelul întregii rețele de metrou și al autobuzelor pariziene. 

În apropiere de Champs-Élysées, Eric Drouet, figură controversată a mișcării, a fost arestat miercuri seară și reținut timp de 10 ore. Ceea ce a provocat indignarea opoziției și a "vestelor galbene", unii solicitând să se deschidă o anchetă pentru "atac la libertatea sa". 

Acest "act VIII" va fi un test pentru această mișcare de contestare inedită care agită executivul de o lună jumătate. 

În timpul "actului VII" din 29 decembrie, 12.000 de manifestanți au fost recenzați în Franța la prânz, potrivit ministrului de Interne care însă nu a oferit o cifră totală până la sfârșitul zilei. 

Ministerul a numărat 36.000 de persoane prezente în stradă pe 22 decembrie și 282.000 pe 17 noiembrie, în timpul primului act al acestei mișcări, care a vizat mai întâi creșterea prețului carburanților înainte de a avea revendicări privind fiscalitatea sau dreptul la un referendum de inițiativă cetățenească. 

Fragilizat de această contestare inedită, șeful statului, Emmanuel Macron, a anunțat pe 10 decembrie o serie de măsuri, în special creșterea cu 100 de euro a salariului minim și după ce a promis în urarea de la 31 decembrie reîntoarcerea la "ordinea republicană". 

"Furia se va transforma în ură dacă veți continua, de pe piedestalul vostru", a prevenit colectivul "vestelor galbene" "Franța furioasă" într-o scrisoare deschisă adresată președintelui și difuzată joi seară. 

În fața acestei determinări, Guvernul a înăsprit tonul față de "vestele galbene" încă mobilizate.  

"Mișcarea, pentru cei care rămân încă mobilizați, a devenit un fapt al agitatorilor care vor insurecția și, pe fond, să răstoarne Guvernul", a estimat vineri Benjamin Griveaux, purtător de cuvânt al Guvernului. 

Într-o telegramă de pe 29 decembrie, ministrul de Interne a făcut apel la prefecți să fie fermi și să continue evacuarea, inclusiv cu forța, a "o sută de puncte de întâlnire" care continuă pe drumurile din Franța. 

În acest weekend, prefectul din Pyrénées-Orientales a interzis în special orice manifestare a "vestelor galbene" la vamă și la frontiera dintre Franța și Spania. 

3.600 de camioane și jandarmi au fost mobilizați, sâmbătă, în Franța, la care se vor adăuga companiile de securitate și poliția. 

viewscnt
Afla mai multe despre
vestele galbene
franța
proteste