Președintele Rezervei Federale a SUA (Fed), Jerome Powell, a declarat vineri că instituția pe care o conduce este flexibilă în ceea ce privește politica monetară, dar că nu are de gând să renunțe la poziția pe care o ocupă în cazul unor presiuni din partea președintelui american Donald Trump.
Întrebat dacă are gând să demisioneze la eventuala solicitare a lui Trump, Powell a răspuns simplu: "Nu".
Trump a criticat în repetate rânduri politica Fed, acuzând instituția că are o politica monetară prea restrictivă și creează presiuni de apreciere a dolarului, afectând poziția comercială a SUA, crescând costurile de împrumut și punând bețe în roate creșterii economice.
Powell a punctat că Fed nu va lua decizii pripite cu orice cost, iar politica monetară "nu se află pe un curs prestabilit", Rezerva Federală fiind "răbdătoare" în legătură cu următoarea decizie.
CITEȘTE ȘI Previziuni despre economia globală în 2019: Războiul SUA-China se accentuează, piața criptomonedelor se maturizează, Omul de Oțel devine realitate, iar industria construcțiilor și transporturile maritime se confruntă cu obstacoleTotodată, Powell a afirmat că nu a primit nicio informare oficială de la Casa Albă privind eventualele nemulțumiri legate de politica monetară.
"Pot să spun că întâlnirile între președinte și conducerea Fed au loc uneori", a declarat Powell, întrebat dacă are o întâlnire stabilită cu Trump, adăugând că, deocamdată, nu există planuri în acest sens.
Înainte de Crăciun, în presa americană au apărut zvonuri legate de faptul Trump ar fi discutat în privat posibilitatea de a-l demite pe președintele Fed, deranjat de ritmul alert de creștere a dobânzilor.
Rezerva Federală a SUA a majorat, în decembrie, dobânda de referință, în intervalul 2,25%-2,5%, în pofida criticilor președintelui american Donald Trump, dar în linie cu așteptările din piață. Fed a redus însă numărul de majorări estimat pentru 2019, fiind prognozate două astfel de mutări în loc de trei.
Majorarea dobânzii cheie de luna trecută a fost a patra din 2018 și a noua din decembrie 2015, când Fed a întrerupt politica de relaxare monetară adoptată ca răspuns la criza financiară.