Bloomberg: 50 de companii globale a căror evoluție merită urmărită în 2019

Bloomberg: 50 de companii globale a căror evoluție merită urmărită în 2019
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 4 ian 2019

Analiștii de la Bloomberg Intelligence, divizia de cercetare a Bloomberg, au identificat 50 de companii globale care merită urmărite în 2019, fie datorită potențialului deosebit datorat lansării unor produse sau servicii inovatoare, fie pe fondul unor provocări majore. Lista completă a celor 50 de companii pentru care anul acesta ar putea aduce evenimente importante este prezentantă mai jos.

1. AB InBev, cel mai mare producător de bere din lume, care are în portofoliu mărci precum Beck's sau Stella Artois, și-a consolidat poziția prin intermediul achizițiilor, acumulând datorii nete de 108 miliarde de dolari. În 2016, grupul belgian a cumpărat, într-o tranzacție gigant, compania SABMiller, al doilea jucător de pe piața berii la acel moment, pentru care a plătit peste 100 de miliarde de dolari. Compania va direcționa fluxurile de numerar către înjumătățirea datoriei în următorii 4 ani și se va abține, cel mai probabil, de la noi achiziții. Între timp, consolidarea pieței va continua în industria berii. În acest context, nu ar fi un șoc dacă AB InBev va scoate la vânzare divizia de băuturi nonalcoolice.

Urmărește-ne și pe Google News

2. Comcast, cel mai mare operator de servicii prin cablu din SUA, este pe punctul de a se transforma într-un jucător global cu peste 50 de milioane de abonați. În toamnă, Comcast a învins Twenty-First Century Fox în lupta pentru trustul media european Sky, cel mai mare din Europa și lider pe piața serviciilor cu plată, oferind 40 miliarde dolari. Cumpărarea Sky creează pentru compani americană posibilitatea de a lansa o platformă globală de streaming care să rivalieze cu Netflix.

3. Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, traversează o perioadă tulbure și trebuie să pună în aplicare un proces de reorganizare menit să crească rezultatele prin reorientarea către activitățile cele mai profitabile. Cea mai mare provocare este stabilizarea activității de tranzacționare, care aduce o parte semnificativă din venituri, reducând în același timp ambițiile pe parte de bancă de investiții globală.

4. Constructorul auto Ford pregătește o restructurare masivă în condițiile în care compania renunță la sedanurile populare în favoarea SUV-urilor și pickup-urilor. Totodată, Ford trebuie să recupereze teren în dezvoltarea autovehiculelor autonome, astfel că 2019 va fi un an critic pentru reorganizare.

Ford a anunțat o amplă restructurare în Europa, inclusiv la nivelul șefilor care se vor ocupa de planul „Sprint to 6 Reset and Redesign”. Sunt așteptate tăieri la nivelul gamei de modele, al locurilor de muncă și chiar al uzinelor. Uzina din România nu va fi afectată de aceste restructurări, ci s-ar putea bucura de noi angajări, pentru introducerea celui de-al doilea model în producție, anunțat deja de companie.

5. CEO-ul Elon Musk nu poate scăpa de problemele Tesla pe Twitter. Lista provocărilor este lungă pentru companie. Tesla trebuie să găsească soluții pentru problemele operaționale, provocări legate de capacitatea de producție și lichidități, să reclădească o echipă de management credibilă, în timp ce se adaptează la un raport mai mic între preț și volumul vânzărilor, în condițiile fabricării și vânzării mai multor Model 3 la prețuri mai accesibile.

6. Vodafone este pe cale să devină cel mai mare operator de servicii integrate ed comunicații fix/mobil din Europa în urma tranzacției cu Liberty Global, prin care va prelua inclusiv UPC România. Compania va trebui însă să facă față competiției în creștere și avansului mai lent al veniturilor. Un nou CEO l-a înlocuit pe Vittorio Colao în luna octombrie. Noul CEO, Nick Read, vrea să reducă cheltuielile operaționale cu 1,2 miliarde de euro până în 2021.

7.  Sub presiunea tensiunilor comerciale și amenințările legate de noi tarife, Harley Davidson mută producția în afara SUA, aducând activitatea de producție mai aproape de piețele țintă. Problema: Nu are experiență în conceperea și construcția de motociclete ușoare și de dimensiuni mai mici, preferate în Asia. Un partener de producție asiatic ar putea fi elemntul care face diferența.

Previziuni despre economia globală în 2019: Războiul SUA-China se accentuează, piața criptomonedelor se maturizează, Omul de Oțel devine realitate, iar industria construcțiilor și transporturile maritime se confruntă cu obstacole CITEȘTE ȘI Previziuni despre economia globală în 2019: Războiul SUA-China se accentuează, piața criptomonedelor se maturizează, Omul de Oțel devine realitate, iar industria construcțiilor și transporturile maritime se confruntă cu obstacole

8. Producătorul israelian de medicamente Teva are în față multe oportunități. În prima jumătate a anului ar urma să apară rezultatele studiului clinic pentru un tratament adresat persoanelor cu sindromul Tourette, oportunitate de 1 miliard de dolari pentru companie Totodată, Ajovy, aprobat recent de autoritățile americane, este văzut ca un progres major în tratamentul pentru migrene.

9. Barclays a trecut printr-o perioadă de concedieri, provocări legale și o înțelegere cu Departamentul american de Justiție, legată de vânzarea credite ipotecare toxice securitizate înainte de criza financiară, care a costat banca britanică 2 miliarde de dolari. CEO-ul Jes Staley a supraviețui acestei perioade. Revenirea recentă pe profit a băncii ar putea atrage atenția investitorilor, mai ales că, judecând după raportul dintre preț și profit (PER), Barclays este una dintre țintele bancare europene ieftine.

10. Pyxus, al doilea mare distribuitor de tutun la nivel mondial, a petrecut perioada recentă cumpărând acțiuni la diferiți jucători și formând companii mixte pe piețele emergente. Strategia companiei constă în extinderea pe piețele "fierbinți" ale momentului, ca lichide pentru vapat și cannabis.

11. Capcitatea Rosneft de a crește producția și revenirea prețurilor petrolului aștern un viitor bun pentru gigantul petrolier rus. Structura simplă a costurilor, rubla slabă și producția stabilă îi permit companiei să își reducă datoriile și reîntărească încrederea investitorilor, care vor îmbrățișa programul de răscumpărarea a acțiunilor în valoare de 2 miliarde de dolari. Sancțiunile SUA rămân însă un risc. 

12. Fondul de investiții în tehnologie în valoare de 100 de miliarde de dolari al SoftBank ar putea reduce ritmul noilor investiții în 2019, în urma datoriilor uriașe acumulate. Totuși, IPO-ul recent în valoare de 3.000 de miliarde de yeni (23,5 miliarde de dolari) al gigantului IT SoftBank, cea mai mare listare inițială a unei companii japoneze, a fost un test pentru conglomerat, iar aprobarea tranzacției între Sprint, controlată de grupul nipon, și T-Mobile, jucători de top pe piața telecomunicațiilor din SUA, ar putea reduce necesarul de îndatorare pentru japonezi.

13. Dell Technologies intră într-o nouă etapă în urma revenirii pe piața de capital, prin listarea la New York, după ce fondatorul companiei, directorul general Michael Dell, a retras-o de la bursă în urmă cu aproape șase ani, în cea mai mare răscumpărare care a avut loc după criza financiară din 2008

14. Retailerul nipon Fast Retailing accelerază extinderea internațională în încercarea de a depăși Inditex (proprietarul Zara) și H&M în Topul celor mai mari retaileri în funcție de venituri. Operațiunile internaționale ale brandului Uniqlo, ar trebui să ajungă să aibă cea mai mare pondere în veniturile și profitul Fast Retailing în maxim 2 ani.

15. Gigantul farmaceutic Bausch, cunscut anterior ca Valeant, și-a schimbat numele anul trecut în speranța că acest lucru va contibui la reabilitarea imaginii afectată de probleme grave, ca un scandal contabil care a avut costuri substanțiale pentru companiei. Compania are șansa de a face din 2019 un an referință în contextul în care are o serie de produse în curs de aprobare, datoriile scad, iar vânzările pe segmentul produselor gastrointestinale cresc substanțial.

16. Boston Proprieties, unul dintre cei mai mari proprietari de birouri din SUA, se va bucura de venituri în creștere în condițiile în care chiriașii se mută în Salesforce Tower din San Francisco, închiriat aproape complet. Salesforce Tower, înalt de 326 de metri, este a doua cea mai înaltă clădire de pe malul vestic al fluviului Mississippi, și a fost dat în folosință în 2018.

17. Cel mai mare producător de canabis din lume, Conopy Growth, este avantajat de creștrea rapidă a piaței produselor legale derivate din canabis, atât pe segmentul mediacal, cât și pe cel recreațional. Compania canadiană, cu operațiuni în 11 țări, se extinde în Grmania și ar putea intra și pe alte piețe, ca Spania, Danemarca și Australia. Parteneriatul cu producătorul de băuturi alcoolice Constellation Brands îi oferă un avantaj competitiv în fața rivalilor.

18. Plecarea lui Les Moonves de la conducerea postului american de televiziune CBS crește șansele unei fuziuni cu Viacom. Acționarul principal al CBS și Viacom, Natonal Amsuaments, a încercat de două ori să obțină o fuziune a celor două companii, dar mutarea a fost blocată de board. În pofida faptului că National Ausements s-a angajat să nu inițieze o a treia încerca de fuziune între cele două companii timp de 2 ani, tranzacția nu este exclusă având în vedere schimbările petrecute la conducerea CBS. 

19. IQVIA, formată în 2016 prin fuziunea Quintiles, axată pe studii clinice, și firma de date și tehnologie IMS Health, IQVIA și-ar putea arăta adevăratul potențial în 2019. Deși este deja lider pe piața cercetărilor de piață în sănătate, achizițiile recente și extinderea serviciilor pun bazele unei creșteri organice puternice în 2019.

20. Conducerea gigantul real-estate CK Asset a fost preluată, în mai, de Victor Li, fiul lui Li Ka-shing, cel mai bogat om din Hong Kong. Li a împins compania într-o nouă direcție de la preluarea responbilităților care au aparținut anterior tatălui său. Pentru a reduce expunea dezvoltatorului la scăderile de preț în Hong Kong, Li a mizat pe extinderea internațional, cumpărând sediul UBS din Londra cu 1,3 miliarde de dolari și venind cu o ofertă de 9,5 miliarde de dolari pentru gigantul australian din domeniul infrastructurii energetice APA Group. 

21. Compania americană Energy Transfer, jucător important pe piața transportului gazelor naturale și propanului, rezultată din fuziunea Energy Transfer Partner și Energy Transfer Equity în august, are în față un an ce va fi marcat, probabil, de o extindere agresivă. Prin combinarea celor două entități, Energy Transfer devine un jucător mai putermic, cu o structură simplificată, ceea ce îi va permite să se concentreze pe această extindere.

22. În 2019, sunt așteptate decizii importante în instanță care vor decide dacă este constituțională direcționarea profiturilor Freddie Mae/Fannie Mac, instituții financiare active pe piața secundară a creditelor ipotecare, naționalizate în 2008 pe fondul crizei financiare, către Departamentul de Trezorerie din SUA. Reformele post-criză ar putea fi argumentele administrației Trump în favoarea revenirii companiilor în proprietate privată.

23. Compania britanică de utilități Centrica continuă să piardă cotă de piață și va primi o nouă lovitură în urma plafonării prețurilor la energie pentru gospodăriile din Marea Britanie. Plafonarea prețurilor va genera economii anuale de 1 miliard de dolari pentru consumatorii casnici. Pe termen scurt, sunt așteptate tăierea dividendelor și vânzările de active. Viitorul companiei depinde de rezultatul pariului făcut de companie pe "casele conectate" și energie alternativă.

24. Compania biofarmaceutică bazată pe inovare și cercetare Gilead a adus contribuții majore la tratamentul HIV și a dezvoltat un tratament pentru hepatita C, devenind o companie de 100 de miliarde de dolari. Deși Gilead nu va lansa noi produse până în 2020, schimbările în conducere și efectele tratamentelor lansate creează potențial de creștere pentru companie.

25. Trustut britanic de investiții imobiliare în retail (REIT) Hammerson a fost afectat de creșterea comerțului online, însă luptă să recâștige teren, reducând costurile și datoriile. În acest timp, își îndreaptă atenția spre relansarea mall-urilor pe care le deține, îmbunătățind experiența clienților, și pe investiții în outleturi premium.

Previziunile scandaloase ale Saxo Bank pentru 2019: Apple cumpără Tesla, datoriile din UE sunt iertate, Trump îl concediază pe șeful Fed, iar Germania intră în recesiune CITEȘTE ȘI Previziunile scandaloase ale Saxo Bank pentru 2019: Apple cumpără Tesla, datoriile din UE sunt iertate, Trump îl concediază pe șeful Fed, iar Germania intră în recesiune

26. Compania americană Cheniere Energy, jucător pe piața gazului natural lichefiat, are un an promițător în față în condițiile în care cererea în creștere, mai ales în Asia, susține prețurile la LNG.

27. InterGlobe (IndiGo) este cel mai mare operator aerian din India, cu o cotă de 42% într-una dintre piețele cu cele mai rapide creșteri. Compania are de gând să își păstreze poziția și vrea să fie principalul pilon al creșterii pieței de profil în India.

28. Compania americană de asigurări de sănătate Anthem trebuie să recupereze teren în urma achiziției Aetna de către CVS și a Cigna de către Express Scripts, companii pe care Anthem a încercat să le cumpere anterior. Anthem va căuta probabil noi ținta pentru posibile tranzacții.

29. CEO-ul rețelei britanice de televiziune ITV Dame Carolyn McCall se luptă să recâștige din telespectatorii care s-au orientat spre Amazon sau Netflix. Strategia operatorului vizează diversificarea veniturilor tradiționale din publicitate cu investiții în platforme online pe bază de abonament (care afișează și publicitate) și în asigurarea unei poziții mai importante pe piața globală a furnizorilor de conținut 

30. Producătorul de componente auto și sisteme de încălzire și ventilație Johnson Controls, urmărește obținerea unui val important de lichidități din vânzarea diviziei de baterii pentru autovehicule, care aduce aproape un sfert din veniturile totale ale companiei. De la fuziunea cu Tyco, în 2016, acțiunile companiei au evoluat semnificativ sub media din industrie, astfel că noi divizii ar putea fi scoase la vânzare, la cererea investitorilor activiști, dacă lucrurile nu se îmbunătățesc.

31. Compania franceză Kering, care reunește numeroase branduri de lux, se pregătește pentru un 2019 de excepție. Creșterea brandului Gucci este stabilă, susținută de noile colecții și concepte de magazin, dar și de proiectele de e-commerce. Yves Saint Laurent, al doilea brand ca mărime al Kering, dar și brandurile mai mici ca Balenciaga și Alexander McQueen traversează, de asemenea, o perioadă bună.

32. Compania americană de transport și logistică Knight-Swift are potențialul de a-și majora venituri și profitul mai rapid ca rivalii în 2019. Cererea de transporturi în creștere aduce venituri mai mari companiilor din domeniul transporturilor, iar managementul Knight-Swift are capacitatea de a asigura eficiența operațională. Compania are venituri anuale de circa 2,4 miliarde de dolari, fiind lider pe piața de transport cu camioane din SUA.

33. Kroger, al treilea mare retailer din SUA, are rezultate pozitive de pe urma planului, anunțat în urmă cu an, de a menține legătura cu clienții prin intermediul tehnologiei, reducând investițiile în noi magazine. Totodată, parteneriatele cu supermarketurile online Ocado, Tmall (deținurt de Alibaba) și alți jucători aștern calea pentru un 2019 cu rezultate foarte bune.

34. Victoria’s Secret nu se va întoarce probabil la vânzările record din trecut, dar L Brands, compania-mamă  a brandului, ar putea îmbunătăți mixul de produse și lua măsuri în privința liniilor de produse și strategiei de marketing ale brandurilor Body by Victoria și Pink. 

35. Constructorul american de locuințe Lennar a achiziționat, în 2018, rivalul CalAtlantic Group, fiind cea mai mare tranzacție din industria americană de profil. Tranzacția a dus Lennar pe locul 2 pe piața construcțiilor de locuințe din SUA. Deși cotațiile acțiunilor pe piața de profil au fost afectate de creșterea ratelor de dobândă și a prețurilor la locuințe, strategia Lennar și programul "Totul inclus", prin care compania vinde de lux conectate și ecologice, reprezintă un sprijin important pentru vânzările companiei. 

36. Anul 2019 va fi critic pentru asigurătorul canadian Manulife, jucător important pe piața asigurările în Asia, SUA și Canada. Compania a anunțat, în luna iunie, un program masiv de reducere a costurilor și este pe cale să își simplifice operațiunile din America de Nord.

37. Achiziția rivalului Andeavor, pentru 23 de miliarde de dolari, va transforma Marathon Petroleum în cea mai mare companie americană de rafinare, depășind Valero Enrgy. Noua companie, formată în urma tranzacției anunțată în luna aprilie, are o capacitate de procesare de peste 3 milioane de barili de petrol pe zi. Achiziția are și unele riscuri, însă  rafinăriile SUA traversează o perioadă de "vânturi prielnice", printre care accesul la petrol de șist ieftin.

38. Compania amercană din domeniul infrastructurii energetice McDermott și-a dublat dimensiunea și și-a lărgit semnificativ operațiunile în luna mai prin cumpărarea Chicago Bridge & Iron, care vine cu experiență pe zona infrastructurii onshore. Relațiile SUA cu Arabia Saudită sunt elementul neprevăzut, în condițiile în care compania are numeroase proiecte în derulare pentru gigantul saudit Aramco.

 39. Nike, liderul global pe articole vestimentare, încățăminte și accesorii sportive, încearcă să se folosească de legăturile cu fanii de pe rețelele de socializare pentru a crea o legătură mai puternică între e-commerce și magazine. Nike continuă să invetească în "demand sensing", tehnologie care adună semnale din mediul digital pentru a anticipa cererea și a ghida procesul de fabricare și distribuție.

40. După un an de dramă, marcat inclusiv de eșecul tranzacției cu Qualcomm, producătorul olandez de semiconductoare NXP este dornic să găsească metode de a impulsiona creșterea. Producătorul american de cipuri și echipamente telecom Qualcomm a fost nevoit să abandoneze, după aproape 2 ani de negocieri, planurile privind achiziția NXP Semiconductor, tranzacție de peste 43 de miliarde de dolari, din cauză că autoritatea antitrust din China nu a autorizat operațiunea până la termenul limită fixat de cele două companii. Sectorul auto și industria, unde cipuri au un grad redus de penetrare, reprezintă una oportunitățile NXP.

41. Osram, unul dintre liderii de pe piața de iluminat pentru industria auto, fostă divizie a gigantului german Siemens, a avut un an nu tocmai prielnic, acțiunile companiei pierzând jumătate din valoare în primele șase luni. Cândva al doliea mare vânzător de becuri din lume, Osram se concentrează acum pe industria auto și cea a echipamentelor medicale, două segmente promițătoare care au adus companiei venituri de 2,3 miliarde de dolari în 2017. În august, compania a anunțat că va renunța la două divizii aflate pe pierdere Lighting Solutions și Systems.

42. Compania națională a Braziliei din industria petrolieră, Petrobras, a trecut printr-o amplă transformare, devenind, în ultimele 18 luni, o companie profitabilă și în creștere, din cea mai îndatorată companie de profil din lume. Alegerea lui Jair Bolsonaro ca președinte al Braziliei ar putea fi un pas înapoi pentru Petrobras. Bolsonaro afirmă că dorește mai multă independență pentru Petrobras și privatizarea unor companii de stat, dar în luna mai și-a exprima sprijinul pentru controlul prețurilor la carburanți, în contextul unor greve legate de scumpiri.

43. Acțiunile conglomeratului american General Electric  au atins, pe parcursul lui 2018, minimul ultimilor 9 ani. Demiterea recentă a CEO-ul John Flannery a dat un impuls de revenire cotațiilor greu încercate, însă eforurile de revenire vor fi mari pentru companie. După ce a pariat la momentul nepotrivit pe echipamentele de producere a energiei, cu costuri mari pentru companie, GE se află într-un proces de vânzare de active și reorientare spre un număr mai restrâns de activități, proces pe care conglomeratul pare să dorească să îl accelereze.

44. Investitorii și-au pierdut entuziasmul pentru producătorul american din domeniul petrolului și gazelor Range Resources după preluarea, în 2016, a Memorial Resources. Prețul unei acțiuni a coborât de la 46,45 dolari în 2016 la circa 17 dolari în octombrie 2018. Optimismul ar putea fi readus de angajamentul managemntului legat de cheltuirea mai eficientă a numerarului, creșterea productivității și vânzarea unor active pentru reducerea datoriilor.

45. Să pierzi un contract cu Walmart nu este, de obicei, un semn bun, iar instituția de credit americană Synchrony va pierde programul de eliberare de carduri de credit în magazinele Walmart de anul viitor. Lovitura va fi atenuată de colaborarea cu PayPal și extinderea programului de carduri de credit pentru clienții Amazon.com

46. Compania de soft Tableau, cunoscută pentru aplicațiile de reprezentare grafică, își lărgește linia de produse, incluzând instrumente de curățare a datelor (eliminarea înregistrărilor incorecte) și machine learning, ceea ce va impulsiona și mai mult vânzările.

47.Compania de echipamente pentru transport feroviar Wabtec își va dubla dimensiunea în 2019 în urma finalizării achiziției GE Transportation, divizie a General Electric. Fuziunea, combinată cu avansul tehnologic și revenirea sectorului de transport de mărfuri vor aigura creșterea Wabtec/

48. Gigantul din domeniul publicității WPP trebuie să își regândească modelul de afaceri și să prindă din urmă principalii rivali, Omnicom, Interpublic și Publicis. Obținerea unui preț bun pentru divizia de date și cercetări Kantar este esențială pentru reducerea datoriilor și asigurarea fondurilor necesare pentru noi achiziții.

49. După o serie de achiziții, Xylem a devenit un lider bazat pe tehnologie în domeniul pompelor și altor echipamente pentru apă și apă reziduală. După ce acțiunile companiei au subperformat pieței în 2018, anul acesta ar putea marca o creștere robustă pentru companie.

50. Compania de servicii financiare și asigurări de viață Prudential este formată din trei divizii administrate și reglementate separat, în Asia, SUA și Marea Britanie. Compania a anunțat în martie că va separa operațiunilor britanice până în 2020, ceea ce semnalează divizarea companiei. Cu cât separarea se va produce mai repede, cu atât numărul investitorilor posibil interesați de operațiunile din Asia și SUA ar putea fi mai mare.

viewscnt
Afla mai multe despre
bloomberg
companii
2019
ab inbev
ford
centrica
tesla
hammerson
general electric
softbank