VIDEO OMV Petrom a majorat, noaptea, prețul benzinei și motorinei la 7,99 lei/l. MOL transferă criza cauzată de plafonarea prețurilor din Ungaria în România

VIDEO OMV Petrom a majorat, noaptea, prețul benzinei și motorinei la 7,99 lei/l. MOL transferă criza cauzată de plafonarea prețurilor din Ungaria în România
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 10 mar 2022

Cel mai important actor de pe piața carburanților din România, OMV Petrom, a majorat joi noapte prețurile, atât la benzina standard, cât și la motorina standard, la 7,99 lei/l la toate stațiile sale, reprezentând o creștere medie de aproximativ 30-45 de bani/l față de prețul de miercuri. Comparativ, la MOL, prețurile se situează, cel puțin în cazul motorinei, la peste 9 lei/l, iar la celelalte companii, printre care Rompetrol, Lukoil sau Soccar, între aproximativ 7,6 și 7,8 lei/l.

De ce este important: O informație lansată pe rețelele de socializare, cum că prețul carburanților va atinge în noaptea de miercuri spre joi pragul de 10 lei pe litru, iar în curând doar armata va putea alimenta, i-a determinat pe zeci de șoferi din mai multe orașe ale României să ia cu asalt benzinăriile.

Urmărește-ne și pe Google News

Panicați că vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru fiecare plin, mulți au venit cu butoaie, canistre, damigene și chiar cu tomberoane pentru a lua benzină și "la pachet".

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

Joi dimineață, însă, aceștia au avut o surpriză, prețurile mărindu-se la unii comercianți, este adevărat, însă doar cu 10 bani/l la majoritatea stațiilor și cu 30-45 de bani/l la OMV Petrom. Singura excepție este MOL, care oricum opera cele mai scumpe benzinării, unde prețurile au sărit de 9 lei/l.

Sursa: Facebook

Sursa: Facebook

Explicația - Guvernul maghiar a plafonat prețurile la carburanți. Iar rezultatul plafonării nu poate fi decât unul singur: penuria. Transportatorii internaționali au preferat să facă plinul în Ungaria, la fel ca persoanele fizice din statele vecine din apropierea graniței, care au început să practice “turismul de carburanți”.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

Rezultatul: Ungaria a introdus raționalizarea carburanților, fiind impuse cantități maxime și intervale orare de deschidere a stațiilor.

MOL, companie a statului maghiar, confruntată cu un deficit de carburanți, nu a putut apela la soluția economică a echilibrării raportului dintre cerere și ofertă, și anume majorarea prețurilor pe piața ungară, acestea fiind plafonate.

MOL a decis în schimb să aplice această soluție de echilibrare a raportului dintre cerere și ofertă, creșterea prețurilor, pe piața din România, unde, cel puțin până miercuri, nu exista un astfel de dezechilibru.

În plus, miercuri a mai apărut o presiune suplimentară pe prețuri și în România. Începând cu ziua de joi, 11 martie și până pe 3 aprilie, cea mai importantă rafinărie din România, Petromidia, operată de Rompetrol, a intrat în revizie programată.

Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori CITEȘTE ȘI Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori

Potrivit companiei, “în toată această perioadă, compania va continua să își onoreze obligațiile contractuale, livrările de produse petroliere către clienți urmând a fi asigurate din stocurile proprii sau cu sprijinul diviziei de trading a Grupului KMGI”.

Faptul că Rompetrol a fost nevoită să cumpere carburanți, a pus, probabil, o presiune suplimentară pe prețurile de pe piața angro.

La aceste elemente se adaugă aprecierea cotațiilor internaționale ale petrolului și produselor petroliere, ca urmare a conflictului militar din Ucraina. Chiar dacă miercuri, cotația Brent-ului (de referință pe piața europeană) a fost în scădere, de la începutul anului aceasta s-a apreciat cu peste 45%.

Așa se face că, de la începutul săptămânii, prețurile practicate de OMV Petrom au crescut cu aproximativ 60 de bani/l.

Dacă, luni, un litru de benzină, respectiv motorină, comercializat la stația OMV Petrom de pe Șoseaua Virtuții, București, costa 7,24 lei, respectiv 7,37 lei, joi acestea au ajuns la 7,99 lei/l, o creștere de 10%, respectiv 8,5%.

7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii

De la începutul anului, prețurile practicate de OMV Petrom, cel puțin la stația de pe Șoseaua Virtuții, au crescut cu 1,89 lei sau 30,1% la benzină și cu 1,92 lei/l sau 31,6% la motorină.

O evoluție similară a înregistrat și prețul angro al celor 2 produse pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), unde benzina fără plumb (CORE 95) s-a apreciat cu 30,1%, iar motorina euro 5 cu 39,5% de la sfârșitul anului trecut Ultimele tranzacții angro au fost efectuate pe BRM pe data de 3 martie.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
benzina
motorina
omv petrom
mol
lukoil; soccar
rompetrol
panica