Directorul medical al Institutului „Matei Balș”, Adrian Marinescu, a anunțat că varianta Eris a noului coronavirus este prezentă și în România, dar nu se poate discuta despre un val cum a fost cel anterior, provocat de Omicron.
„În momentul în care un virus rămâne mult timp în circulație, aici vorbim despre SARS-CoV-2, el suferă în permanență mutații. Cele mai multe sunt mutații minore, fără semnificație, dar este clar că apar și variante virale noi. Ceea ce se întâmplă în raport cu Eris, care are ca cod EG 5, nu înseamnă altceva decât altă variantă sau chiar subvariantă legată de Omicron, care se transmite extrem de ușor, care va ajunge să devină predominantă peste tot, lucru care s-a întâmplat și cu cele anterioare. Se estimează că aproximativ 30% din cazurile noi de infecție cu SARS-CoV-2 sunt cu această variantă, inclusiv în România. Sigur, trebuie să facem secvențieri în așa fel încât să vedem un trend ca să fie extrem de clar, să ne lămurim. (…) Trebuie să mai tatonăm puțin și trebuie să avem secvențieri încât să spunem clar cu date”, a afirmat medicul, citat de Agerpres.
El a spus că nu se vorbește despre o agresivitate a acestei variante, însă numărul de infecții cu noul coronavirus care se prezintă la Institutul „Matei Balș” a crescut.
„Nu se vorbește despre agresivitate, nu se vorbește despre o schimbare și nu se vorbește despre un val cum a fost cel anterior, dar ce am putut să constatăm noi de la ‘Matei Balș’ este o creștere a numărului de cazuri. Este evident că dacă ai mai multe cazuri se vor selecta și cele care sunt cu ceva complicații și care necesită internarea. Motiv pentru care avem ceva mai multe internări decât înainte. Nu putem să confirmăm că ele sunt neapărat cu Eris, pentru că acest lucru se va vedea într-un viitor apropiat, când vom face și secvențierile. Probabil că această variantă schimbă lucrurile și face o diferență apropo de cazurile care sunt mai multe acum. Nu se poate trage o concluzie deocamdată (despre simptomatologie – n.r.)”, a explicat Adrian Marinescu.
Potrivit acestuia, din datele actuale încă nu se poate trage o concluzie că noua varianta ar veni cu „lucruri noi”.
„Nu se poate trage o concluzie că varianta vine cu lucruri noi, cel puțin din datele pe care le avem deocamdată. Eu nu m-aș repezi să vorbesc despre cifre, pentru că, până la urmă, în toată perioada începând din 2022 de când vorbim de Omicron am avut cazuri multe, că ele nu au mai fost diagnosticate, oamenii le-au rezolvat în scurt timp tratându-le ca pe o viroză este altceva”, a afirmat Marinescu.
În opinia sa, nu va urma o creștere susținută pe perioadă lungă de timp a numărului de cazuri de infecție cu noul coronavirus.
„Nu are nicio relevanță dacă eu voi avea cazuri mai multe, dar forme ușoare în proporție de 95%. Este posibil să fie o creștere, nu cred că va fi o creștere susținută într-o mare măsură și într-o perioadă lungă. Cred că lucrurile se vor așeza. Trebuie să știm despre ea, să constatăm că este o creștere, nu explozivă, dar este o creștere. Însă lucrurile pot fi ținute sub control fără discuție” a arătat medicul.
Organizația Mondială a Sănătății și Centrul pentru Controlul și Prevenirea bolilor din SUA (CDC) au anunțat că urmăresc o nouă variantă, BA.2.86, ce prezintă multiple mutații, a virusului care provoacă COVID-19. În același timp, o altă variantă, botezată Eris, începe să capete prevalență în rândul infectărilor din SUA și Europa și se constată aparent o creștere a spitalizărilor.
În aceste condiții, este cazul să ne facem griji în legătură cu un nou val de Covid, la mai bine de trei ani și jumătate de la apariția acestei boli ce a adus la pandemie? Agenția Reuters prezintă succint ce se știe despre cele două noi subvariante ale tulpinii Omicron.
De la sfârșitul lunii iulie au fost detectate șase cazuri din infectare cu BA.2.86 în patru țări. Oamenii de știință sunt cu ochii pe această subvariantă, întrucât are 36 de mutații care o diferențiază de varianta XBB.1.5, dominantă în prezent, informează News.ro.
CITEȘTE ȘI Un membru al grupului guvernamental de lucru pentru vaccinuri din Marea Britanie a ajuns consultant principal al ModernaPână în prezent, nu există dovezi că BA.2.86 se răspândește mai repede sau provoacă o boală mai gravă decât versiunile anterioare ale Omicron, iar CDC a precizat că sfaturile sale privind protecția împotriva COVID rămân aceleași.
Infecțiile și spitalizările COVID au crescut în SUA, Europa și Asia, cu mai multe cazuri în ultimele luni atribuite subvariantei EG.5 "Eris", un descendent al tuplinii Omicron care a apărut inițial în noiembrie 2021.
În ultimele zile, autoritățile de sănătate publică au documentat câte un caz de BA.2.86 în Statele Unite, Marea Britanie și Israel și trei cazuri în Danemarca.
BA.2.86 derivă dintr-o "ramură anterioară" a coronavirusului, deci diferă de varianta vizată de vaccinurile actuale, a explicat dr. S. Wesley Long de la Houston Methodist Hospital. Acesta a precizat că rămâne de văzut dacă BA.2.86 va putea să concureze cu alte tulpini ale virusului sau dacă va putea scăpa mai ușor de răspunsurile imunitare ale organismului în urma unei infecții sau vaccinări anterioare.
Însă multe țări au redus drastic testarea pacienților și eforturile lor de a analiza genomul virusurilor care provoacă noi cazuri de COVID. În această situație, traiectoria BA.2.86 "nu arată bine în acest moment", având în vedere viteza cu care sunt identificate noi cazuri, a declarat dr. Eric Topol, expert în genomică și director al Institutului Scripps Research Translational din La Jolla, California.
Numeroasele sale mutații fac ca BA.2.86 să fie "radical diferit în structura sa" în comparație cu variantele anterioare, a subliniat Topol. Principala întrebare, a adăugat cercetătorul, este dacă BA.2.86 se va dovedi a fi foarte transmisibil.
Vizitele la serviciile de urgență și spitalizările din SUA pentru COVID rămân scăzute, dar au crescut de la începutul lunii iulie, potrivit datelor de pe site-ul CDC. Cu toate acestea, până în prezent, medicii au raportat că pacienții consultați în ultimele săptămâni, pe măsură ce varianta Eris s-a răspândit, nu sunt mai grav bolnavi decât cei pe care i-au tratat în timpul valurilor anterioare ale pandemiei.
O răspândire mai largă a BA.2.86 ar provoca probabil mai multe îmbolnăviri și decese în rândul populațiilor vulnerabile, avertizează dr. Topol.
Este prea devreme însă pentru a ști dacă BA.2.86 va provoca și o formă mai gravă de boală.
"Pe baza dovezilor disponibile, nu știm încă ce riscuri, dacă există, ar putea prezenta (BA.2.86) pentru sănătatea publică, dincolo de ceea ce s-a observat cu alte variante aflate în circulație în prezent", a declarat un purtător de cuvânt al CDC.
Din cauza restrângerii pandemiei, este posibil să fi trecut un an sau mai mult de când multe persoane au fost fie infectate anterior, fie vaccinate împotriva COVID.
"Vaccinul vă va oferi în continuare o mare apărare împotriva bolii și a decesului", spune dr. Long.
Vaccinurile de rapel actualizate pentru COVID care sunt acum în curs de dezvoltare au fost concepute pentru a viza subvarianta Omicron XBB.1.5. Moderna a declarat că datele preliminare ale testelor sale sugerează că ultima sa versiune a vaccinului este promițătoare împotriva Eris și a unei variante înrudite numită Fornax, care a început să circule în SUA.
La rândul său, Pfizer a declarat că vaccinul său actualizat COVID-19 a arătat o activitate neutralizantă împotriva subvariantei Eris într-un studiu efectuat pe șoareci.