Evgheni Prigojin, șeful grupării de mercenari Wagner, se află pe lista celor 10 pasageri aflați la bordul unui avion prăbușit în Rusia. Nu sunt supraviețuitori.
Anton Gherașcenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne, notează pe X (fostul Twitter), că există unele informații că în avion ar fi fost și Dmitri Utkin, un fost ofițer al forțelor speciale care a condus coloana de mercenari Wagner către Moscova în iunie.
Agenția Federală de Transport Aerian a lansat o investigație cu privire la prăbușirea aeronavei Embraer, care a avut loc miercuri în regiunea Tver, printre pasageri numărându-se Evgheni Prigojin, a anunțat Agenția Federală de Transport Aerian într-un comunicat, comform Tass.
Prigojin a condus în iunie o rebeliune a mercenarilor Wagner împotriva conducerii militare ruse, însă în urma unei intervenții a președintelui belarus Aleksandr Lukașenko și-a oprit după câteva ore subordonații care se îndreptau spre Moscova.
Președintele american Joe Biden a sugerat că este posibil ca liderul rus Vladimir Putin să fie în spatele prăbușirii în apropiere de Moscova a avionului în care s-ar fi aflat Evgheni Prigojin.
"Poate vă amintiți, am fost întrebat despre acest lucru", a declarat Biden pentru Kevin Liptak de la CNN, făcând referire la comentariile pe care le-a făcut în iulie, în care a spus că Prigojin ar trebui să fie îngrijorat pentru siguranța sa în urma revoltei eșuate.
"Am spus că aș fi atent cu ce mă deplasez. Nu știu cu certitudine ce s-a întâmplat, dar nu sunt surprins", a afirmat miercuri Biden.
La o conferință de presă la Helsinki, Finlanda, în iulie, Biden a glumit spunând că, dacă ar fi în locul lui Prighozin ar fi atent la ce mănâncă "Aș fi cu ochii pe meniu".
CITEȘTE ȘI Un pic de normalitate: Odesa a redeschis câteva plaje, pentru prima oară de la invazia Rusiei"Nu există prea multe lucruri care se întâmplă în Rusia fără ca Putin să fie în spatele lor, dar nu știu suficient de multe ca să știu răspunsul", a mai adăugat Biden.
VIDEO poate fi văzut AICI și AICI
Reuters prezintă câteva date-cheie despre Evgheni Prigojin
- Prigojin, în vârstă de 62 de ani, a ajuns în prim-plan după startul invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022, când luptătorii săi - inclusiv mii de condamnați pe care i-a recrutat din închisoare - au condus asaltul rusesc asupra orașului Bahmut, în cea mai lungă și sângeroasă bătălie din timpul războiului. Prigojin a folosit rețelele de socializare pentru a lăuda succesele Wagner și a iscat o dispută cu structurile militare, pe care le-a acuzat de incompetență și chiar de trădare.
CITEȘTE ȘI VIDEO Opt sate evacuate în nord-estul Greciei din calea incendiilor. Focul se deplasează spre aeroportul orașului Alexandroupolis- În iunie, Prigojin a condus o revoltă în cadrul căreia luptătorii Wagner au preluat controlul asupra orașului Rostov pe Don din sudul țării și au doborât mai multe elicoptere militare, ucigându-i pe piloții acestora, în timp ce înaintau spre Moscova. Președintele Vladimir Putin a numit această acțiune un act de trădare care va primi un răspuns dur.
- Revolta a fost stinsă printr-un acord prin care Kremlinul a declarat că, pentru a evita vărsarea de sânge, Prigojin și o parte dintre luptătorii săi vor pleca în Belarus și se va renunța la un dosar penal împotriva sa pentru revoltă armată.
- Confuzia a învăluit punerea în aplicare a acordului și viitorul lui Prigojin. Kremlinul a declarat că acesta a participat la o întâlnire cu Putin la cinci zile după revoltă. La 5 iulie, televiziunea de stat a anunțat că o investigație împotriva sa este încă în curs de desfășurare și a difuzat imagini care arătau bani, pașapoarte, arme și alte obiecte despre care spunea că au fost confiscate în timpul unui raid asupra uneia dintre proprietățile sale. Însă, la sfârșitul lunii iulie, Prigojin a fost fotografiat în Sankt Petersburg, în timp ce în oraș avea loc un summit Rusia-Africa. Săptămâna aceasta, el a apărut într-un video despre care a sugerat că a fost filmat în Africa, unde Wagner are operațiuni în mai multe țări.
- Născut la Sankt Petersburg la 1 iunie 1961, Prigojin a petrecut nouă ani în închisorile sovietice pentru fapte precum jaf și fraudă. Eliberat în 1990, pe fondul apusului Uniunii Sovietice, el și-a lansat o carieră în catering și ca proprietar de restaurant în orașul său natal. Se crede că în această perioadă l-a întâlnit pe Putin, pe atunci consilier de top al primarului din Sankt Petersburg.
CITEȘTE ȘI Ungaria investighează Booking.com- Folosindu-se de relațiile politice, Prigojin a obținut contracte importante cu statul, devenind cunoscut drept "bucătarul lui Putin" după ce a servit la evenimentele de la Kremlin. Mai recent, el a glumit că "măcelarul lui Putin" ar fi mai potrivit.
- În 2014, Prigojin a fondat Wagner, o companie militară privată ai cărei luptători au fost mobilizați în sprijinul aliaților Moscovei în țări precum Siria, Libia și Republica Centrafricană. Statele Unite au sancționat-o și au acuzat-o de atrocități, ceea ce Prigojin a negat.
- Prigojin a recunoscut că a fondat și finanțat Internet Research Agency, o companie despre care Washingtonul spune că este o "fermă de troli" care s-a amestecat în alegerile prezidențiale din 2016 din SUA. În noiembrie 2022, el a declarat că a intervenit în alegerile din SUA și că va face acest lucru din nou.