Vicepreședinte CE: România a derulat politici expansioniste într-o perioadă de boom economic. Situația trebuie abordată de urgență

Vicepreședinte CE: România a derulat politici expansioniste într-o perioadă de boom economic. Situația trebuie abordată de urgență
scris 21 nov 2019

România trebuie să ia măsuri pentru corectarea deviațiilor de la obiectivele privind deficitul bugetar, potrivit vicepreședintelui Comisiei, Valdis Dombrovskis, care notează că autoritățile de la București au aplicat o politică fiscală expansionistă într-o perioadă de creștere rapidă a economiei, situație ce trebuie remediată “de urgență”.

“România este așteptată să depășească chiar din acest an pragul de referință din Tratat de 3% din PIB, cu adânciri rapide ale deficiturilor în următorii ani. Țara a implementat o politică expansionistă întro perioadă de creștere rapidă. Situația trebuie abordată de urgență”, a declarat Dombrovskis miercuri, înaintea prezentării recomandărilor Comisiei din Pachetul fical de toamnă.

Urmărește-ne și pe Google News

Politicile fiscale expansioniste, constând, printre altele, în reduceri de taxe și impozite și creșterea cheltuielilor publice cu salarii și pensii, au rolul de a stimula economia, fiind în special aplicate în perioade de declin. Agențiile de rating internaționale au avertizat că politicile expansioniste ale României din ultimii ani sunt de natură să amplifice dezechilibrele macroeconomice, putând duce la supraîncălzirea economiei.

Comisia Europeană constată din nou că România nu a luat nicio măsură de ajustare a obiectivului bugetar pe termen mediu CITEȘTE ȘI Comisia Europeană constată din nou că România nu a luat nicio măsură de ajustare a obiectivului bugetar pe termen mediu

Comisia a stabilit, miercuri, că România nu luat nicio măsură eficace ca răspuns la recomandarea Consiliului Uniunii Europene de a corecta abaterea semnificativă de la traiectoria de ajustare a obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO). Executivul de la Bruxelles a propus adoptarea de către Consiliu a unei decizii privind lipsa luării unor măsuri eficace și o recomandare revizuită adresată României de a lua măsuri în 2020 pentru a corecta abaterea sa semnificativă de la traiectoria de ajustare în direcția obiectivului bugetar pe termen mediu.

Potrivit prognozelor Comisiei prezentate la începutul lunii, deficitul bugetar al României este estimat să atingă 3,6% din PIB în 2019, pe fondul majorărilor salariale din sectorul public. Comisia a avertizat că, în lipsa unor măsuri pentru compensarea impactului generat de creșterea pensiilor, deficitul va continua să se adâncească semnificativ, în 2021 urmând să atingă 6,1% din PIB.

Acum, Comisia a recomandat României să ia măsurile necesare pentru a se asigura că rata de creștere nominală a cheltuielilor publice primare nete nu depășește 4,4% în 2020, ceea ce corespunde unei ajustări structurale anuale de 1% din PIB în 2020.

Totodată, Guvernul ar trebui să utilizeze orice venituri neprevăzute pentru reducerea deficitului.

“Medium-Term Budgetary Objective” – MTO (obiectivul bugetar pe termen mediu) este un indicator estimat pentru fiecare stat membru al UE în parte, referitor la nivelul deficitului structural și prin care Comisia Europeană încearcă să se asigure că deficitele publice nu vor mai depăși pragul de 3% din PIB nici în condiții de contracție economică. Deficitul structural este estimat în funcție de cheltuielile primare ale statului (cheltuieli angajate pe termen lung și care nu pot fi modificate rapid, în funcție de ciclul economic), precum și în funcție de diferențialul între PIB realizat sau estimat și creșterea economică potențială (optimă), care nu creează derapaje. România avea ca țintă încă din 2015 atingerea unui deficit structural de 1% din PIB.

“Nerespectarea recomandărilor anterioare de a corecta abaterea semnificativă observată și riscul de depășire a valorii de referință din Tratat necesită o acțiune urgentă pentru a readuce politica fiscală a României pe o cale prudentă”, arată Comisia.

Bucureștiul are termen până pe 15 aprilie să prezinte Consiliului UE măsurile luate în urma noilor recomandări ale Comisiei. 

Raportul autorităților trebuie să ofere “măsuri anunțate suficient de specifice și credibile, inclusiv cu privire la impactul bugetar al fiecărei măsuri, în vederea respectării traiectoriei de ajustare necesară, precum și proiecții bugetare actualizate și detaliate pentru 2020”, potrivit Comisiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
valdis dombrovskis
comisia europeana
deficit bugetar
politici expansioniste
mto
recomandari
ajustare deficit