Vârful de consum la energie electrică a fost atins marți seară. Ministrul Energiei acuză nepregătirea sezonului rece de fostul Guvern și face anchetă

Vârful de consum la energie electrică a fost atins marți seară. Ministrul Energiei acuză nepregătirea sezonului rece de fostul Guvern și face anchetă
scris 12 ian 2017

Vârful de consum orar la energie electrică a fost înregistrat marți seară în intervalul 18,00-19,00, fiind atins un consum de 19.380 MWh. Ministrul Energiei a acuzat, joi, fostul guvern că nu a asigurat stocurile necesare de cărbune și gaze naturale pentru sezonul rece și a dispus o anchetă la complexurile energetice Oltenia și Hunedoara, precum și în Ministerul Energiei.

Ministrul Toma-Florin Petcu a afirmat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că în ultimele zile, de ninsori și ger, a observat o proastă pregătire în prealabil a perioadei de iarnă de către fostul guvern.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit lui Petcu, stocurile de cărbune la CE Oltenia sunt la ora actuală de 357.000 tone, cu un consum zilnic pe vârf orar de 80.000 tone, situație care ar asigura o durată de funcționare de doar 4 zile a termocentralei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

La CE Hunedoara există la ora actuală în stocuri 30.000 tone, iar la un consum de 6.100 tone pe zi înseamnă o funcționare tot de maximum 4 zile.

În privința stocurilor de gaze naturale, la ora actuală sunt înmagazinate în depozitele Romgaz 1,45 miliarde metri cubi.

Consumul mediu orar al României în adeastă perioadă este estimat la 70 milioane metri cubi, fiind asigurat cu 28 milioane metri cubi din producția internă, 26 milioane metri cubi din depozite, 13 milioane metri cubi din import  și 3 milioane metri cubi din afara sistemului național de transport.

Conform datelor ministerului, în această perioadă cantitatea de gaz din conducte s-a menținut în limite normale, respectiv la 38 milioane metri cubi.

Fiscul decide mâine eliminarea Formularului 088. Actualul șef al ANAF, în pericol de a fi demis CITEȘTE ȘI Fiscul decide mâine eliminarea Formularului 088. Actualul șef al ANAF, în pericol de a fi demis

Pentru a asigura funcționarea normală a sistemului energetic național, Petcu a declarat că a dispus asigurarea unor cantiăți mai mari căbune la centrale prin suplimentarea garniturilor de tren care transportă cărbunele de la mine, precum și suplimentarea personalului la descărcarea vagoanelor în centrale.

Totodată, în perioada de vârf de consum pe gaze, Petcu a dispus trecerea la producția pe păcură a unor grupuri energetice care produceau pe gaze.

"Pentru a stabili cum s-a ajuns la situația de a fi tot timpul la limita stocului de cărbune, riscând chiar oprirea lor de multe ori, am dispus corpului de control verificarea modului de pregătire a perioadei de iarnă în cele două complexe și în Ministerul Energiei.

Guvernul Cioloș a aprobat, la începutul lunii noiembrie, măsurile pentru realizarea stocurilor de siguranță ale Sistemului Electroenergetic Național (SEN), denumit Programul de iarnă. Programul viza funcționarea în condiții de siguranță a SEN în perioada 15 noiembrie 2016 – 15 martie 2017, cu posibilitatea prelungirii până la 31 martie, în ceea ce privește asigurarea combustibililor pentru perioada sezonului rece și a volumului de apă din lacurile de acumulare.

Stocurile stabilite a fi constituite până la 15 noiembrie 2016 au fost stabilite la 163.000 tone de huilă, la care se adaugă stocurile necesare siguranței alimentării cu energie electrică; 30.000 tone de păcură, 1.650 milioane metri cub volum brut de apă în lacuri; 1,6 milioane MWh energie electrică echivalentă în lacuri; 18.340.862,385 MWh stoc minim obligatoriu de gaze naturale înmagazinate în depozitele subterane; 25.500.000,000 MWh estimarea stocului final al ciclului de înmagazinare 2016.

Valoarea stocurilor necesare pentru perioada 15 noiembrie 2016 – 15 martie 2017 a fost calculată la de 2.322,2 milioane lei.

Documentul a fost întocmit pe baza evoluției consumului realizat în anii anteriori, a analizării prognozelor realizate de Comisia Națională de Prognoză și Dispecerul Energetic Național, avându-se în vedere dimensionarea corespunzătoare și, în același timp, necesară a stocurilor de combustibili și a volumelor de apă în marile lacuri de acumulare, la data de 15 noiembrie 2016. 

În cadrul Programului au fost incluși toți producătorii de energie electrică și termică în cogenerare cu unități dispecerizabile.    

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
consum
iarna
sezon
rece
stocuri
termocentrale
oltenia
hunedoara
carbune
gaze naturale
ancheta
control