Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu va atrage cu sine dispariția ideii unei Europe unificate și nu ar trebui privită ca un "scenariu de groază", potrivit vicepreședintelui Parlamentului European (PE), Alexander Lambsdorff.
"O Uniune Europeană fără Germania sau Franța este de neimaginat, însă o Uniune Europeană fără Anglia a existat, chiar la începutul acesteia. Nu va fi sfârșitul 'Proiectului Europa', după cum mai este numit", a spus Lambsdorff într-un interviu pentru un post de radio german, preluat de Reuters.
Lambsdorff, membru al Partidului Liberal Democrat german, și-a exprimat speranța că Marea Britanie va rămâne în cadrul UE după referendumul din 23 iunie, însă a precizat că Uniunea va supraviețui indiferent de alegerea britanicilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Comentariile vicepreședintelui PE contrastează cu avertizările repetate din partea marilor puteri economice ale lumii și a reprezentanților mediului de afaceri privind impactul asupra economiei europene și globale generat de o eventuală ieșire a Marii Britanii din UE.
La finele lunii mai, liderii G7 au afirmat că retragerea Marii Britanii din blocul comunitar ar reprezenta o “amenințare gravă la adresa creșterii economice globale” și va duce la o inversare a tendinței de dezvoltare a comerțului mondial, a investițiilor și a locurilor de muncă.
Între timp, mai multe sondaje de opinie în rândul cetățenilor britanici cu drept de vot au indicat că ecartul dintre taberele pro și contra rămânerii în UE se micșorează în defavoarea celor care militează pentru menținerea status-quoului.
Potrivit unui sondaj realizat de firma de cercetare Opinium și dat publicității sâmbătă, 43% dintre britanici intenționează să voteze pentru rămânerea în UE, în timp ce 41% vor vota pentru părăsirea Uniunii. La sondajul anterior, 44% dintre respondenți s-au exprimat în favoarea rămânerii, iar 40% împotrivă.