Grupul financiar italian Unicredit anticipează o încetinire a creșterii economiei românești în 2017 până la 3,9%, ritm cu mult sub prognoza Guvernului, și se așteaptă la o depreciere a leului până la 4,58 lei/euro la finalul acestui an și la 4,6 lei/euro anul viitor, arată raportul trimestrial publicat de bancă.
La începutul acestui an, Comisia Națională de Prognoză (CNP), organismul pe care Guvernul își bazează estimările macroeconomice, și-a revizuit în urcare la 5,2% estimarea privind creșterea produsului intern brut (PIB) din acest an, scrie News.ro.
"Anticipăm o temperare a creșterii economice sub 4% anul acesta, atât timp cât deficitul bugetar rămâne sub 3% din PIB", se arată în raportul trimestrial al Unicredit.
Analiștii Uncredit avertizează că, în acest an, politicile economice ale Guvernului generează dezechilibre importante.
"Guvernul va mări chetuielile cu salariile, pensiile și pe cele de asigurări sociale, în timp ce autoritățile locale vor primi mai multe fonduri decât în anii anteriori. O relaxare legislativă va permite administrațiilor locale să cheltuie fonduri peste nivelul bugetat, făcând astfel posibilă o întoarcere la indisciplina fiscală care a cauzat deficitele structurale foarte mari în trecut", arată raportul.
Pentru cursul de schimb, analiștii Unicredit estimează o creștere accentuată în 2017 și 2018.
"Anticipăm o creștere graduală a cursului de schimb, din cauza creșterii rapide a costurilor cu forța de muncă. Aceasta duce la supraevaluarea leului care ar putea să se accentueze chiar și în cazul în care cursul EUR-RON va fi mai ridicat în comparație cu nivelurile anului anterior", arată raportul.
Seriile de prognoze publicate de Unicredit arată că analiștii băncii se așteaptă ca euro să ajungă la 4,58 lei la finalul acestui an și la 4,60 lei la finalul lui 2018.
În privința sectorului finanțelor publice, analiștii estimează că deficitul bugetar s-ar puttea menține sub pragul de 3% din PIB prin sactificarea investițiilor.
"Guvernul ar putea menține deficitul sub nivelul de 3% din PIB anul acesta prin reducere investițiilor publice. Dată fiind absorbția foarte lentă a fondurilor UE, investițiile statului vor scădea probabil, afectând negativ creșterea economică în a doua jumătate a anului 2017 și în anii următori", anticipează analiști.
Raportul avertizează că situația bugetară se va deteriora în 2018, când ar putea fi majorate taxele.
"Problemele fiscale se vor accentua anul viitor, când cheltuielile publice nediscreționare vor continua să crească. (...) În cazul în care încasările bugetare vor fi sub așteptări, guvernul ar putea introduce impozite suplimentare și chiar înlocui cota unică de impozitare cu una progresivă care să includă niveluri mai mari de taxe", mai arată raportul.