Guvernul vrea să interzică pungile din plastic subțire din comerț, pentru a evita sancțiunile Comisiei Europene

Guvernul vrea să interzică pungile din plastic subțire din comerț, pentru a evita sancțiunile Comisiei Europene
scris 13 apr 2017

Un proiect de lege pregătit de Guvern prevede interzicerea introducerii pe piața națională și comercializarea pungilor de transport din plastic subțire cu mâner. Este vorba de pungile subțiri care nu pot fi reutilizate, autoritățile obligând astfel comercianții să pună pe piață pungi chiar și de plastic, dar reutilizabile, în vederea reducerii deșeurilor de plastic și evitării unor sancțiuni din partea Comisiei Europene.

România trebuia ca până la 27 noiembrie 2016 să implementeze Directiva (UE) 2015/720 a Parlamentului European și a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE în ceea ce privește reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire.

Urmărește-ne și pe Google News

În ianuarie, țara noastră a fost pusă în întârziere cu privire la depășirea termenului de transpunere al directivei, primul pas din procedura de infringement, care se poate solda cu sancțiuni financiare impuse de Curtea de Justiție.

Autoritățile române au avut la dispoziție un termen de două luni, respectiv până la 24 martie, pentru a transmite un răspuns Comisiei și în acest scop au elaborat și proiectul de lege care urmărește reducerea rconsumului de pungi de transport din plastic subțire și încurajarea folosirii pungilor reutilizabile.

Astfel, pe lângă interzicerea pungilor de plastic subțiri, proiectul stabilește că operatorii economici care introduc pe piață ambalaje trebuie să respecte, la fabricarea de ambalaje, cerințele esențiale privind caracterul reutilizabil al ambalajelor.

Grindeanu, deranjat că Ministerul Justiției nu a avizat transferul falezei din Tulcea către autoritățile locale. Guvernul va lua măsuri de descentralizare în turism CITEȘTE ȘI Grindeanu, deranjat că Ministerul Justiției nu a avizat transferul falezei din Tulcea către autoritățile locale. Guvernul va lua măsuri de descentralizare în turism

Mai mult, comercianții vor trebui să aplice, pentru orice tip de ambalaj pentru transport, sistemul depozit, prin care clienții au dreptul să returneze ambalajul în schimbul unei sume pentru acesta. Firmele vor fi obligate să informeze consumatorii asupra sistemului de colectare și returnare a valorii de depozit plătită pentru acestea.

Proiectul de lege prevede totodată că operatorii economici care introduc pe piața națională produse ambalate în ambalaje reutilizabile și operatorii economici care comercializează pungi de transport din plastic sunt obligați să organizeze un sistem pentru colectarea ambalajelor reutilizabile și a pungilor de transport din plastic de la utilizatori sau consumatorii finali.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie aprobat de Guvern și apoi transmis Parlamentului pentru adoptare, dar rămâne de văzut dacă va fi votat anul acesta de parlamentari, care nu s-au grăbit niciodată asmenea Guvernului, când a fost vorba de implementarea nomelor comunitare de mediu.

VW va oferi 6 ani garanție pentru SUV-urile Atlas și Tiguan, dar numai clienților americani CITEȘTE ȘI VW va oferi 6 ani garanție pentru SUV-urile Atlas și Tiguan, dar numai clienților americani

Autoritățile europene consideră că nivelul actual al consumului de pungi de transport din plastic creează cantități ridicate de deșeuri abandonate și implică utilizarea ineficientă a resurselor și se preconizează că, dacă nu se iau măsuri, consumul va crește.

Deșeurile provenite din pungile de transport din plastic abandonate conduc la poluarea mediului și agravează problema răspândită a deșeurilor abandonate din corpurile de apă, amenințând ecosistemele acvatice din întreaga lume. Măsurile care trebuie luate pentru a reduce consumul de pungi de transport din plastic ar trebui să ducă la o reducere durabilă a consumului de pungi de transport din plastic subțire, și nu la o creștere globală a generării de ambalaje.

viewscnt
Afla mai multe despre
pungi
plastic
subtire
comert
reutilizabil
ambalaj
guvern
comisia europeana