Consiliul Concurenței a închis investigația pe piața tradingului de cereale fără a aplica nicio amendă

Consiliul Concurenței a închis investigația pe piața tradingului de cereale fără a aplica nicio amendă
scris 16 ian 2017

Consiliul Concurenței a finalizat investigația începută în 2013 pe piața tradingului de cereale fără a aplica nicio amendă celor companiilor vizate, printre care Agricover, Alfred C. Toepfer, Ameropa, Brise Agricultura, Brise Group, Bunge, Cargill, Glencore, Nidera, United Grain, potrivit casei de avocatură  D&B David și Baias, care a reprezentat șase dintre acestea.

”A fost o investigație extrem de complexă și de laborioasă care s-a desfășurat pe parcursul a peste 3 ani, în perioada 2013-2016 și care a implicat și o inspecție IT, de tip forensic. Modul în care s-a derulat această investigație demonstrează încă o dată nivelul înalt de profesionalism al inspectorilor Consiliului Concurenței”, a declarat Manuela Guia, Partener, D&B David și Baias.

Urmărește-ne și pe Google News

Consiliul Concurenței a efectuat în august 2013 inspecții inopinate la 12 sedii și puncte de lucru ale principalelor companii active pe piața comercializării cerealelor din București și din țară, în cadrul investigației privind o posibilă înțelegere anticoncurențială pentru fixarea prețurilor la achiziția cerealelor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Investigația a fost închisă la sfârșitul anului trecut de către Consiliul Concurenței fără aplicarea de amenzi.

Legea 51% alimente românești: Agricultura creează un Consiliu care să controleze aprovizionarea cu alimente românești pe lanțul scurt. Comercianții nu au fost consultați CITEȘTE ȘI Legea 51% alimente românești: Agricultura creează un Consiliu care să controleze aprovizionarea cu alimente românești pe lanțul scurt. Comercianții nu au fost consultați

Potrivit raportărilor Consiliului Concurenței, doar 35% dintre investigațiile derulate în perioada 2010-2015 au fost închise fără să se constate încălcarea legii și fără administrarea de amenzi.

”Prin ordinul de închidere a investigației, autoritatea de concurență a demonstrat înțelegerea mecanismelor de funcționare a pieței comercializării de cereale, care este una deschisă și în care comerțul transfrontalier este liber, iar prețurile produselor agricole se stabilesc la nivel global, în funcție de bursele de mărfuri ale lumii. De asemenea, Consiliul a reținut că la nivel național, prețurile de achiziție ale cerealelor sunt influențate de factori globali sau regionali și nu depind exclusiv de nivelul producției la nivel național, ci și de o multitudine de alte elemente, precum: cotațiile internaționale, costurile de transport, condițiile climaterice corelate cu existența sau inexistența capacităților de depozitare etc. Drept urmare, prețurile de achiziție sunt extrem de volatile și se pot modifica zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi”, precizează Bianca Naghi, Managing Associate, D&B David și Baias.

În plus, ordinul de închidere al investigației arată că informațiile care circulă prin intermediul unui broker agricol se referă la prețul și cantitatea produselor agricole disponibile spre tranzacționare la un anumit moment în piață și ajută la creșterea transparenței pieței.

De asemenea, mobilitatea personalului din industrie, de la o companie concurentă la alta, nu reprezintă în acest sector o modalitate de a facilita eventuale înțelegeri anticoncurențiale, având în vedere particularitățile industriei, respectiv existența unei volatilități extrem de ridicate in ceea ce privește condițiile de tranzacționare. Prin urmare, în lipsa unui schimb deliberat de informații sensibile în scopuri anticoncurențiale, orice informații sensibile din punct de vedere concurențial deținute de anumiți angajați la un moment dat devin perimate în scurt timp (datorită dinamicii pronunțate a sectorului), fiind lipsite de relevanță din perspectivă concurențială.

În urma acestei investigații, Consiliul Concurenței a recomandat înființarea unei burse române a cerealelor, ceea ce va oferi o alternativă pentru actualele licitații private cu strigare. De asemenea, Autoritatea de Concurență susține asocierea micilor cultivatori români, atât în scopul asigurării surselor de finanțare și facilitării accesului la creditare, cât și pentru reducerea costurilor de producție și creșterea puterii de negociere.

Avocații D&B David și Baias specializați în dreptul concurenței au reprezentat companiile ADM Romania Trading S.R.L., ADM Romania Logistics S.R.L, Cargill Agricultura S.R.L., Cargill Cereale S.R.L., Glencore Protein Romania S.R.L., și Nidera Romania S.R.L.

viewscnt
Afla mai multe despre
concurență
avocați
traderi
cereale