Economia SUA s-a contractat din nou în ultimele trei luni, semnalând, neoficial, începutul unei recesiuni. Departamentul de comerț a anunțat că Produsul Intern Brut a scăzut acum cu 0,9% în al doilea trimestru, după ce a scăzut cu 1,6% în primele trei luni.
Rata este în contrast puternic cu creșterea anuală robustă de 6,9% a PIB-ului înregistrată în ultimul trimestru al anului 2021, când economia a revenit de la opririle cauzate de Covid.
Două trimestre consecutive de scădere PIB sunt considerate, pe scară largă, ca un semnal că economia a intrat în recesiune. Biroul Național de Cercetare Economică (NBER) este însă cel care trebuie să anunțe oficial când începe și când se termină o recesiune, iar acest anunț nu a venit încă.
NBER consideră că o recesiune reprezintă „o scădere semnificativă a activității economice, răspândită în întreaga economie, care durează mai mult de câteva luni și este vizibilă în producție, ocuparea forței de muncă, venituri reale și alți indicatori”.
Ieri, Rezerva Federală (Fed) a SUA a majorat dobânda de referință pentru a doua oară în tot atâtea luni, cu 0,75 puncte procentuale, în linie cu estimările analiștilor.
Powell a admis, totuși, că activitatea a încetinit în trimestrul al doilea.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Peste 5.000 de muncitori din Bangladesh vin în România. Ofensivă a statului pentru a recruta forță de muncă și din Nepal și India"Nu cred că economia se află în recesiune în acest moment", a declarat Powell la conferința de presă după publicarea deciziilor de politică monetară, citat de Bloomberg.
Președintele Fed a precizat că banca centrală se mișcă "cu rapiditate" pentru a face față presiunilor asupra prețurilor și a dat asigurări că dispune de instrumentele necesare, deși calea pentru a evita intrarea în recesiune “s-a îngustat în mod clar".