Statele Unite ale Americii se confruntă cu perspectiva unei recesiuni profunde, pe fondul dobânzilor în creștere și al gradului ridicat de îndatorare, iar cei care se așteaptă doar la un declin superficial își fac iluzii, spune economistul Nouriel Roubini.
"Există multe motive pentru care vom avea o recesiune severă și o criză financiară și de îndatorare severă. Ideea că aceasta va fi scurtă și superficială este total iluzorie”, a declarat Roubini într-un interviu pentru Bloomberg TV.
Profesorul de economie de la Stern School of Business a Universității din New York, poreclit și “Dr. Doom” (Doctorul Apocalipsei) datorită predicțiilor sale în majoritate sumbre, invocă printre argumente ratele ridicate de îndatorare, aflate la niveluri istorice în întreaga lume în urma pandemiei și care continuă să crească. Povara este în special mare pentru economiile avansate, cum este cazul SUA, susține Roubini.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Situația diferă de cea din anii 1970, când gradul de îndatorare al SUA era unul redus, în pofida combinației dintre stagnarea creșterii economice și inflația ridicată, cunoscută drept stagflație. Datoria SUA a crescut vertiginos de la criza financiară din 2008, care a fost urmată de o inflație scăzută, sau deflație, pe fondul unei crize a creditelor și al unui șoc al cererii.
“De data aceasta, avem șocuri agregate negative stagflaționiste și rate ale datoriilor care sunt ridicate din punct de vedere istoric. În recesiunile anterioare, cum a fost și cazul ultimelor două, am avut o relaxare monetară și fiscală masivă. De data aceasta, intrăm într-o recesiune prin înăsprirea politicii monetare. Nu avem spațiu fiscal”, a adăugat Roubini.
Economistul american estimează că recesiunea care se prefigurează ar putea fi mai severă decât cea din 2008-2009, declanșată de criza financiară globală.
Temerile că majorarea ratelor dobânzilor va împinge economia americană în recesiune au crescut, în contextul în care Rezerva Federală (Fed) înăsprește agresiv politica monetară pentru a reduce presiunile inflaționiste. Președintele Fed, Jerome Powell, a declarat că un eșec în privința stabilizării prețurilor ar fi o "greșeală mai mare" decât împingerea economiei în recesiune - un scenariu despre care susține în continuare că poate fi evitat.
Powell și colegii săi sunt așteptați să aprobe o nouă creștere cu 75 puncte de bază la ședința din această săptămână, după ce, în iunie, Fed a operat cea mai amplă majorare a ratelor dobânzilor din ultimii 28 de ani.