ULTIMA ORĂ BNR vede inflația în creștere puternică în acest an și următorul

ULTIMA ORĂ BNR vede inflația în creștere puternică în acest an și următorul

Inquam Photos / George Călin

Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 12 mai 2022

Banca Națională a României a rectificat prognoza de inflație în creștere de la 9,6% la 12,5% la finele anului curent și de la 3,2% la 6,7% pentru sfârșitul lui 2023.

Rata inflației a ajuns deja la 13,8% în aprilie față de 10,2% în martie, cel mai ridicat nivel de după ianuarie 2004. Inflația ar urma să mai accelereze până în iunie, după care urmează o decelerare graduală.

Urmărește-ne și pe Google News

Inflația de bază, care este urmărită îndeaproape de banca centrală, ar urma să contribuie cu 6,7 puncte procentuale la rata din acest an și cu 3 puncte în următorul.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă

”Avem o creștere foarte rapidă a prețurilor, ceea ce reflectă un șoc sau un fenomen de criză. Un fenomen advers cu totul și cu totul deosebit”, spune guvernatorul Mugur Isărescu. În spate se află o creștere a costurilor de producție și a energie, inclusiv a combustibililor, adaugă el.

Mai recent, însă, creștere prețurilor la energie a început să se transmită și în restul economiei, mai rapid decât anticipa chiar BNR, arată Isărescu.
”Ne-am minunat cu toții când am văzut cât au crescut prețurile de producție, care stau în spatele prețurilor de consum”, adaugă guvernatorul.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Scenariul inițial era unul rezonabil, de creștere cu 2,1% pentru PIB-ul României. Acum este în revizuire în jos și vedem de la o zi la alta că apar schimbări CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Scenariul inițial era unul rezonabil, de creștere cu 2,1% pentru PIB-ul României. Acum este în revizuire în jos și vedem de la o zi la alta că apar schimbări

În martie, prețurile producție industriale au crescut cu 52% față de anul precedent, creșterea doar pentru piața internă fiind de 68%.

Prognoza curentă se bazează pe ipoteza că din războiul din Ucraina vor fi efecte mai puternice în cursul anului precedent, care se vor resoarbe anul viitor, că va urma o detensionare pe termen mediu al pieței energiei, dar și că va fi un impact semnificativ pe termen scurt al lanțurilor de producție.

”Cursul va rămâne în continuare stabil”, spune guvernatorul Mugur Isărescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
prognoza inflatie
bnr
crestere preturi