ULTIMA ORĂ - BNR a redus dobânzile, pentru a doua ședință la rând. „Incertitudini și riscuri mari” vin din politica fiscală, avertizează banca

ULTIMA ORĂ - BNR a redus dobânzile, pentru a doua ședință la rând. „Incertitudini și riscuri mari” vin din politica fiscală, avertizează banca

Foto: Inquam Photos/George Călin

Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 7 aug 2024

Banca Națională a României a redus cu 0,25 puncte procentuale dobânda cheie, pentru a doua ședință de politică monetară la rând și ultima din această vară, în timp ce analiștii se așteptau ca banca centrală să ia o pauză, în contextul riscurilor și incertitudinilor din economie. BNR menționează riscurile mari venite din politica fiscală, dar consideră că inflația mai redusă reclamă scăderea dobânzilor.

BNR a redus la 6,5% pe an dobânda cheie, în timp ce dobânzile la facilitatea de depozit și cea de credit au scăzut la 5,5%, respectiv 7,5%.

Urmărește-ne și pe Google News
ANUNȚ Unde în Europa găsești cea mai ieftină înghețată CITEȘTE ȘI ANUNȚ Unde în Europa găsești cea mai ieftină înghețată
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Analiștii bancari chestionați de Bloomberg se așteptau ca banca centrală să ia o pauză, la o lună după ce a livrat prima reducere a ratei cheie (de 0,25 puncte procentuale) din ultimii trei ani și jumătate, în condițiile presiunilor inflaționiste venit din creșterea salariilor și a consumului, respectiv din riscurile asociate deficitului bugetar ridicat și peste ținta asumată.

BNR menționează scăderea peste așteptări a inflației din ultimele luni – rata anuală a ajuns la 4,9% în iunie, comparativ cu 6,6% în martie -, în principal ca urmare a ieftinirii energiei și a creșterii mai lente a prețurilor la alimente.

GRAFIC Vânzările retail accelerează din nou. Cea mai ridicată dinamică din ultimii trei ani CITEȘTE ȘI GRAFIC Vânzările retail accelerează din nou. Cea mai ridicată dinamică din ultimii trei ani

Banca centrală se așteaptă ca inflația să evolueze pe o traiectorie mai joasă decât cea a proiecției din luna mai și să coboare la finele anului curent și în primul trimestru din 2025 la „valori semnificativ inferioare celor previzionate anterior”. Inflația ar urma apoi să crească temporar în T2 2025 și apoi să intre în ținta de 1,5-3,5%. BNR va prezenta vineri, 10 august, noua prognoză de inflație.

Scăderea inflației ar urma să vină de pe partea ofertei, ca urmare a unor efecte (statistice) de bază și a modificărilor legislative din energie. La acestea se adaugă scăderile anticipațiilor inflaționiste și scumpirea mai lentă a importurilor, precum și o foarte ușoară restrângere a excesului de cerere din economie, consideră banca centrală.

INFOGRAFICE CITR: Numărul companiilor de impact care au intrat în insolvență a fost dublu în primul semestru al anului față de aceeași perioadă a anului trecut. Cauzele: vânzări în scădere și datorii în creștere CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE CITR: Numărul companiilor de impact care au intrat în insolvență a fost dublu în primul semestru al anului față de aceeași perioadă a anului trecut. Cauzele: vânzări în scădere și datorii în creștere

Această „ameliorare semnificativă a perspectivei apropiate a inflației” este menționată de BNR ca motiv pentru reducerea ratei de politică monetară. De cealaltă parte stau multiplele riscuri și incertitudini din economie, din care cel fiscal este cel mai pregnant. Imediat este menționată piața muncii, unde am văzut de peste un an o creștere de două cifre a salariilor.

„Incertitudini și riscuri mari decurg din conduita politicii fiscale și a celei de venituri, având în vedere, pe de o parte, execuția bugetară din primele șase luni ale anului, dinamica salariilor din sectorul public și impactul integral al noii legi a pensiilor, iar, pe de altă parte, măsurile fiscal-bugetare ce ar putea fi implementate în perspectivă în scopul continuării consolidării bugetare, în contextul planului fiscal-structural pe termen mediu prezumat a fi transmis CE în toamna acestui an. O sursă de incertitudini și riscuri însemnate rămân, de asemenea, condițiile de pe piața muncii și dinamica salariilor din economie”, arată BNR.

În piața muncii, BNR remarcă scăderea semnificativă a efectivului de salariați în luna mai și creșterea inflației în aprilie-iunie la 5,5%, precum și un deficit mai mic de forță de muncă raportat de companii.

Alte incertitudini semnificative la adresa prognozei de inflației vin din evoluția prețurilor energiei și alimentelor, pe fondul modificărilor legislative și al secetei prelungite din acest an, precum și din fluctuațiile prețului petrolului, în contextul tensiunilor geopolitice.

BNR se așteaptă la o accelerare în termeni trimestriali și anuali a creșterii economice în trimestrul al doilea, peste prognozele anterioare.

Banca remarcă accelerarea comerțului și revigorarea ușoară a industriei, precum și creșterea volumului lucrărilor de construcții.

În piața monetară, BNR notează scăderea dobânzilor după decizia din iulie de reducere a ratei cheie, în timp ce în piața bancară notează accelerarea creditului privat la 6,7% pe an, de la 5,7% pe an în mai.

Așa cum Profit.ro a arătat anterior, dobânzile la depozite, calculate ex post, au devenit pozitive în ultimele două luni (mai și iunie) pentru care avem date, lucru care nu s-a mai întâmplat de șapte ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
dobanda cheie
inflatie
scadere dobanzi