Conducerea companiei Uber afirmă că a primit, joi, în cadrul unei întâlniri cu mai mulți miniștri, asigurări că modificările aduse legii taximetriei nu vor afecta în nicio măsură serviciul UBER și nici șoferii parteneri. Guvernul, la rândul său, arată că este deschis ”pentru o cât mai bună reglementare a tehnologiilor moderne în vederea dezvoltării afacerilor digitale în România”.
Conducerea Uber din România s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, și ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, precum și reprezentanți din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor UE Fondurilor Europene.
”În cadrul discuției referitoare la evenimentele din ultimele zile, am primit asigurări că modificările aduse legii taximetriei nu vor afecta în nicio măsură serviciul UBER și nici șoferii parteneri. UBER nu este un serviciu de taxi, lucru agreat inclusiv de către reprezentanții Guvernului. Salutăm deschiderea Guvernul României, care și-a exprimat intenția de a defini și reglementa serviciile de ridesharing în linie cu recomandările Comisiei Europene și suntem încrezători că vor urma pași concreți în perioada imediat următoare”, a comunicat ulterior compania.
CITEȘTE ȘI Guvernul Grindeanu îl elimină, prin OUG, pe Iohannis din procedura de numire a șefului ANCOMMinisterului Dialogului Social a precizat, totodată, că reprezentanții Executivului și-au exprimat deschiderea pentru existența unui dialog constant între toate părțile implicate, privitor la reglementarea serviciilor de ridesharing, dar și la alte subiecte de interes pentru aceștia.
”Partea guvernamentală și-a arătat deschiderea pentru o cât mai bună reglementare a tehnologiilor moderne în vederea dezvoltării afacerilor digitale în România, conform Programului de Guvernare 2017-2020. În acest sens Executivul a avizat favorabil proiectul de Lege privind economia de acces, aflat în dezbatere parlamentară”, a precizta ministerul.
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, cu privire la nemulțumirile taximeștrilor, că înțelege că există lucruri care nu sunt reglementare, ce trebuie rezolvate, însă nu prin încălcarea drepturilor altora, fiind nevoie de o dezbatere publică și un proiect de lege în acest sens, nu de OUG.
"Am văzut că ieri ministrul pentru Dialog Social s-a întâlnit cu reprezentanții asociației respective. Vreau să subliniez - nu Guvernul rezolvă chestiunile care țin de autorizații, de Ilfov, de București. Nu e o chestiune care să țină de partea guvernamentală, în schimb înțeleg nemulțumirile legate de anumite reglementări din lege. Vreau să vă spun că eu cred că dezbaterea publică e cea mai bună. A plecat o propunere de la Ministerul Transporturilor spre avizare către celelalte ministere", a spus premierul, citat de News.ro.
El a precizat că "în niciun caz" nu va fi emisă OUG.
CITEȘTE ȘI Ford Fiesta a detronat, după 7 ani, Volkwagen Golf și a devenit cel mai vândut automobil în Europa"Facem un proiect de lege. Sunt absolut deschis pentru propunerile care vin din fiecare parte. Trebuie reglementate anumite lucruri, dar neîncălcând drepturile altora", a spus Grindeanu.
Aproximativ 800 de transportatori, majoritatea taximetriști, au protestat în fața Guvernului, miercuri, față de ceea ce ei numesc pirateria din domeniul transportului de persoane, desfășurată în special prin platforma Uber. O delegație a transportatorilor a fost primită la Guvern de ministrul Consultării Publice și al Dialogului Social, Gabriel Petrea, iar apoi o parte a transportatorilor au început să plece, după ce ar fi ajuns la un acord cu Guvernul privind promovarea Ordonanței de Urgență (OUG) pentru modificarea a două articole de lege care sancționează activitatea neautorizată de transport.