Turismul de la munte a pierdut 4 milioane de euro pentru că n-a nins în decembrie

Turismul de la munte a pierdut 4 milioane de euro pentru că n-a nins în decembrie
scris 5 ian 2016

Ninsoarea din ultimele zile le-a dat o gură de oxigen proprietarilor de hoteluri și pensiuni de la munte, care speră să recupereze măcar o parte din ce au pierdut din cauza vremii calde din decembrie. Pentru că nu a fost zăpadă în ultima lună din an, fluxul de turiști de la munte a scăzut cu aproape 12.000 de persoane în fiecare zi de weekend față de lunile din decembrie cu ninsoare.

Perspectiva unui Crăciun fără zăpadă i-a ținut pe mii de români iubitori de munte departe de stațiunile lor preferate. Pentru Revelion, mulți își rezervaseră sejurul din timp, motiv pentru care n-au mai putut renunța. În restul lunii, însă, hotelurile și pensiunile de la munte au fost departe de fericirea pe care le-o provoca în alți ani luna decembrie.

Urmărește-ne și pe Google News

Ion Ioniță, proprietarul hotelului Eden din Predeal, a resimțit în conturi lipsa zăpezii în decembrie, pentru că a scăzut drastic numărul turiștilor la munte. Au fost scăderi, a confirmat el, chiar și de Crăciun și de Anul Nou. "După mine, a fost un minus de 30%", estimează Ioniță. Hotelierul a explicat că cei care ajung în această perioadă la munte, fie că e vorba de luna decembrie, fie de ianuarie, vin în special pentru zăpadă.

În restul anului, în afara iernii, hotelurile de la munte nu sunt nici pe departe pline, nici măcar în weekend-uri, iar în restul săptămânii sunt ocupare în general mai puțin de 20% din camere. Pentru decembrie, însă, gradul de ocupare urca în weekend la peste 90%, dacă era zăpadă.

De Crăciun și Revelion, oamenii au ajuns la munte și nu au fost anulate mai mult de 10% din rezervări, dar lipsa zăpezii a afectat restul lunii decembrie, a afirmat și Marius Mihulin, directorul executiv al Asociației de Turism Poiana Brașov. Weekendul 18-20 decembrie, care a coincis și cu vacanța copiilor, a fost cel mai rău, pentru că nu s-a putut schia. "În anii precedenți, acesta era un weekend de referință, iar gradul de ocupare depășea 90%", a spus Mihulin.

La munte, conform statisticilor Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), realizate pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică și Autoritatea Națională pentru Turism, sunt în jur de 56.000 de locuri de cazare. Dintre acestea, doar aproximativ 40.000 sunt camere care pot fi utilizate și iarna, pentru că celelalte sunt cabane, vile sau pensiuni fără încălzire, care pot fi folosite doar când vremea nu este foarte rece.

"Operatorii de la munte se plâng că gradul de ocupare a scăzut cu 30% față de lunile decembrie în care a nins", a spus Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele FPTR. El a calculat, astfel, că au rămas goale aproximativ 12.000 de locuri, iar turiștii care ar fi venit ar fi cheltuit în jur de 40-45 de euro pe zi doar pentru cazare și masă, adică în total aproximativ o jumătate de milion de euro zilnic.

Ținând cont că aceste locuri erau ocupate în special în weekend, în decembrie ar fi putut veni acești turiști în trei sâmbete și duminici, adică în șase zile, în total, și ar fi cheltuit în jur de 3 milioane de euro.

Pe lângă această sumă, hotelierii mai estimează încă 700-800.000 de euro cheltuieli ale vizitatorilor care veneau și plecau în aceeași zi, ale celor care au renunțat să mai ajungă în timpul săptămânii, plus cele ale turiștilor care ajungeau pe pârtii. În total, poate fi estimat că lipsa zăpezii i-a făcut pe operatorii de la munte să piardă oportunitatea de a câștiga aproape 4 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
munte
zapada
decembrie