Un sejur de o săptămână în perioada Revelionului la Alpin, în Poiana Brașov, costă între 839 de euro și 997 de euro de persoană, dar lui Claudiu Aron, proprietarul hotelului, nu i se pare scump, deși tarifele sunt printre cele mai mari din țară. Cu banii plătiți pentru o săptămână în Poiană, o familie poate merge de Revelion cam oriunde în lume. Aron spune că oamenii vin pentru programul artistic care se întinde până dimineața, de negăsit în alte țări, pentru care a cheltuit aproape 100.000 de euro.
Pe lângă mâncăruri și băuturi, explică omul de afaceri, cele mai mari cheltuieli sunt cu artiștii, pentru că românii care plătesc astfel de sume pentru Revelion vor să se distreze până dimineața. Practic, punctul principal de atracție este show-ul. "Dacă faci un Revelion la Viena sau la Londra, la ora 12 noaptea un pianist îți dă un pian în cap și te trimite la culcare. Aici ai carnaval nocturn, ca la Rio", explică Aron.
Doar câteva camere, mai puțin de cinci, au rămas libere la hotelul Alpin, iar cei care au cumpărat au plătit fie 839 de euro, fie 914 euro de persoană. Calculând, reiese că încasările hotelului de la turiștii care vin de Revelion au ajuns la aproape 250.000 de euro. Dar Aron mai deține în Poiana Brașov și Alpin Aparthotel, cu 114 apartamente, dintre care unele au fost vândute în ultimii ani. Cele rămase libere au fost închiriate de Revelion la prețul de 997 de euro locul, pentru minimum patru persoane în apartament, adică la un preț de cel puțin 4.000 de euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Banii nu stau la hotelier în buzunar, susține Aron, ci se duc către spectacol. "Toată lumea spune <<scump>>, dar nu e scump, pentru că au un entertainment pe care nu îl găsești în altă parte. Nu poți compara cu alte țări, pentru că într-o parte ai mere, iar în alta nici măcar nuci", crede proprietarul complexului, care adaugă că nu-i rămâne mare profit din Revelion. Programul artistic în care a investit atât de mult începe pe 31 decembrie, la ora 10 seara, și se termină a doua zi, la 7 dimineața. Cel puțin 25 de artiști, unii care cântă muzică ușoară, alții populară, se perindă prin mai multe săli, plus o formație de 70 de oameni, la care se adaugă dansatori, ingineri de sunet, de lumini etc.
Pe afișul de pe site-ul Alpin apar nume, poate grele pentru unii, însă departe de un Robbie Williams sau Bono, pe care îi vezi live, poate, doar o dată-n viață. În noaptea dintre ani, cei care au plătit 1.000 de euro de persoană se vor bucura de cântecele lui Lu Lu, Alin Pascal Band, Enjoy Band, Xteens, formația Live Sounds, Cristina Kiseleff, Cristina Spătar, Lidia Buble, Flavius & Linda Teodosiu, Matilda Pascal Cojocărița, Adriana și taraful Datina, Vlăduța Lupău, Moti Ben David, Whorty Davies, Nikki McCoy sau irvin Doomes.
Cu ani în urmă, spune Aron, găseai și în București de Revelion evenimente de mare amploare, cu mulți artiștri, organizate cu mari cheltuieli de către primarii de sector. Dar în ultima vreme... "Problema e ce vrei de la viață: dacă vrei să mergi la un revelion și să ai o amintire plăcută. Dacă scopul meu e să merg la ski, e clar că mă duc în Austria, dar dacă vreau să mă simt bine și să mă distrez, rămân în România", a adăugat el.
Într-adevăr, în străinătate revelioanele se cam termină la miezul nopții. Se ciocnește un pahar de șampanie, sunt focuri de artificii și cam atât, apoi lumea se retrage la culcare. Doar în țările din fostul bloc comunist, în general, și în România, în special, oamenii stau la mese până dimineața, probabil ca o reminiscență a anilor de până în '90, când doar la Revelion erau programe la televizor până se lumina de ziuă. Și acum, ca și atunci, românii, fie că fac Revelioane de 2.000 de euro în Poiana Brașov și le pot admira live pe Lu Lu sau pe Cristina Kiseleff, fie că stau acasă, în fața televizorului, la o țuică, o bucată de tobă și-un cuplet cu Stela și Arșinel, pleacă la culcare în zori, obosiți și mahmuri, dar fericiți că a mai trecut un an care, până la urmă, n-a fost chiar atât de rău. O noapte reușită poate salva un an întreg.