Trump pregătește un atac la FMI. Administrația SUA spune că Fondul și Banca Mondială ar trebui reformate din temelii. Cer austeritate țărilor, dar își dau singuri salarii grase

Trump pregătește un atac la FMI. Administrația SUA spune că Fondul și Banca Mondială ar trebui reformate din temelii. Cer austeritate țărilor, dar își dau singuri salarii grase

Sursa foto: pagina de Facebook Donald J. Trump

scris 14 oct 2017

Secretarul Trezoreriei SUA Steven Mnuchin a spus că este nevoie de schimbări majore în modul de funcționare al FMI și Băncii Mondiale. Instituțiile internaționale ar trebui să fie mai prudente în împrumuturile acordate țărilor în curs de dezvoltare. Poziția vine la doar câteva zile după ce Administrația Donald Trump deja reacționase la criticile Fondului față de planul fiscal al SUA.

Cea mai importantă țară membră a Fondului Monetar Internațional (FMI), SUA, susține că este nevoie de o regândire de ansamblu a acestei instituții, ca și a Băncii Mondiale. Secretarul Trezoreriei americane Steven Mnuchin a declarat ieri în cadrul unui summit pe teme economice la Washington că Fondul ar trebui să-și revizuiască drastic standardele după care acordă credite și concepe planurile de rostogolire a datoriilor ale unor țări cu venituri medii precum China.

Urmărește-ne și pe Google News

„Pe măsură ce FMI se mișcă spre o perioadă post-criză, insistăm ca instituția să-și structureze programele de creditare pentru a prioritiza reformele care conduc la o creștere economică adusă de sectorul privat”, a declarat Mnuchin, potrivit Financial Times. „În prea multe țări, sectoare publice supradimensionate au scos în decor sectorul privat.”

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

În piețele financiare și în mediul politic sunt îngrijorări în creștere că treptat este construit un atac la adresa agențiilor internaționale precum FMI și Banca Mondială, în urmărirea agendei președintelui Donald Trump definită încă din campania electorală sub sloganul „America Înainte de Toate” („America First”).

Nu este prima săgeată adresată de SUA acestor instituții. Casa Albă a reacționat dur la criticile FMI față de planul fiscal al lui Trump. Directorul pentru buget al Administrației americane, Mick Mulvaney, a afirmat, potrivit Bloomberg, că Fondul are un interes ca măsurile să eșueze, pentru că dacă ar fi un succes, nu ar mai avea argumente pentru a susține reglementările masive.

Să impună austeritate și la nivelul oficialilor lor

Mnuchin spune că FMI, criticată de țări în criză precum Grecia pentru că impune cerințe stricte privind austeritatea fiscală, ar trebui să ia decizii dure și în ceea ce privește costurile sale operaționale, inclusiv beneficiile salariale de notorietate ca fiind generoase. „Ca instituție publică, FMI ar trebui să serveascî drept model pentru disciplina sa bugetară și folosirea eficientă a resurselor sale limitate.”

Afirmația lui Mnuchin vine într-un context în care președintele Băncii Mondiale Jim Yong Kim a declarat că instituția pe care o conduce ar avea nevoie de o majorare de capital. „Mai mult capital nu este soluția atunci când capitalul deja existent nu este alocat eficient”, a declarat șeful Trezoreriei SUA. „Cererea pentru capital ieftin totdeauna va depăși oferta; cheia este să te asiguri că aceste resurse sunt alocate acolo unde este cea mai mare nevoie și unde pot atinge rezultate efective și sustenabile.”

O țintă indirectă a oficialului american ar putea fi China, care a accesat de la Banca Mondială împurmuturi în valoare de 2,4 miliarde dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
fmi
banca mondiala
steven mnuchin
donald trump
grecia
austeritate
china