Performanțele BCR, care a revenit pe profit în 2016, îl fac pe șeful Erste Bank, Andreas Treichl, să declare că nu-i este teamă de băncile competitoare din România, pentru că se așteaptă în continuare la rezultate în creștere ale sucursalei locale atât pe zona de retail, cât și pe cea de corporate.
"Banca Transilvania este o bancă bună, Societe Generale este competitorul nostru în multe piețe, cum este și Raiffeisen, Unicredit ... Dacă mă uit cum merge BCR, cum performăm pe partea de retaill și care este reacția pieței, nu sunt speriat de nimeni. Și este valabil și pentru corporate. Avem oameni foarte buni și nu suntem speriați de nimeni", a spus Treichl.
Oficialii Erste au punctat, la conferința de presă organizată la Viena pentru anunțarea rezultatelor financiare ale grupului, că profitul anunțat de BCR pentru anul trecut nu înglobează și impactul pozitiv al celei mai recente vânzări de credite ipotecare.
BCR a finalizat recent vânzarea unui portofoliu de credite neperformante corporate cu o valoare nominală de 1,2 miliarde de euro, cel mai mare pachet vândut până acum de o bancă românească.
Tranzacția abia încheiată de BCR a fost finanțată cu 166 de milioane de dolari de către Banca Mondială prin divizia de investiții International Finance.
Gernot Mittendorfer, director financiar al Erste Group, a precizat că banca a finalizat tranzacția și așteaptă avizul autorităților, iar impactul se va regăsi abia în rezultatele financiare de la finele primului trimestru.
În urma înregistrării tranzacției, rata de neperformanță la nivelul grupului va scădea sub 7%, de la 7,1% la finele anului trecut, iar pentru BCR îmbunătățirea va fi mult mai semnificativă, de la 20,2% la circa 15%. În datele financiare publicate vineri de Erste, în contul BCR figurează un sold al creditelor neperformante la finele anului trecut de 1,81 miliarde euro, în scădere cu 440 milioane euro față de decembrei 2014.
Mittendorfen a confirmat că BCR urmărește să-și consolideze toată activitatea de back-office într-un singur spațiu central, dar că celelalte divizii de la nivel central rîmân încă în clădirea Bucharest Financial Plazza (fosta Bancorex), care are o expunere foarte bună.
În ceea ce privește eventuala schimbare a sediului central, Andreas Treichl a precizat că, deși nu s-a luat încă o decizie, cel mai pobabil va fi preferată o achiziție mai degrabă decât închirierea unui spațiu.
BCR a anunțat vineri că a înregistrat, în 2015, un profit net de 918,9 milioane de lei (206,8 milioane de euro) pe baza eliberărilor de provizioane de risc datorate rambursărilor aferente portofoliului de credite neperformante, determinate de capacități sporite de procesare și recuperare a acestora, precum și de o situație economică mai bună, a anunțat vineri grupul bancar român.
Practic, în ultimul trimestru de anul trecut banca a realizat un profit de circa 15 milioane lei, rezultatul anunțat la septembrie fiind de 904 milioane lei.