Transelectrica va cere ANRE aplicarea unor mecanisme de ajustare a tarifelor de sistem pentru a recupera din pierderi

Transelectrica va cere ANRE aplicarea unor mecanisme de ajustare a tarifelor de sistem pentru a recupera din pierderi
scris 28 oct 2017

Compania națională de transport al energiei electrice Transelectrica va solicita Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) aplicarea unor mecanisme de ajustare a tarifelor de sistem, la 1 ianuarie 2018, ca să recupereze din pierderi.

Compania a transmis astfel Bursei de Valori București (BVB) un raport privind pierderile financiare ale companiei generate de activitatea de servicii tehnologice de sistem în acest an, relatează News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

De altfel, directorul general executiv al Transelectrica, Corina Popescu, a fost audiată public joi în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă a Camerei Deputaților și Senatului, privind activitatea ANRE, unde a răspuns întrebărilor legate de serviciile tehnologice de sistem, prețul acestora și influența lor asupra activității companiei.

”În activitatea Transelectrica serviciile de sistem echivalează cu siguranța în funcționare a sistemului energetic național, reprezentând un segment de activitate ce funcționează în baza unui tarif construit pe un model de reglementare care nu generează profit sau pierdere pentru companie. Totuși, dat fiind faptul că stabilirea tarifului are la bază un proces de prognoză, Transelectrica poate înregistra temporar profituri sau pierderi, acestea fiind reglate ulterior prin ajustări ale tarifului în perioadele următoare”, arată raportul companiei.

În cazul înregistrării de profit, cea mai mare parte din profit (80%) este returnată consumatorului final prin reducerea tarifului în perioadele următoare.

Începând cu 1 iulie 2017, tariful reglementat pentru serviciile de sistem a fost redus cu 20%, spun oficialii Transelectrica.

”Amplitudinea reducerii tarifului a condus la apariția unor pierderi financiare importante într-o perioadă de timp foarte scurtă, pe fondul creșterii accentuate a prețurilor acestor servicii achiziționate de Transelectrica de pe piață. Nivelul și ritmul acumulării pierderilor financiare de către companie au depășit limitele preconizate de ANRE la momentul aprobării tarifului”, se mai arată în raport.

Cadrul de reglementare a activității de servicii tehnologice de sistem conține mecanisme de ajustare a tarifului după o perioadă de minimum șase luni de la aprobarea tarifului, menite să asigure recuperarea integrală în timp a costurilor suportate de companie cu achiziția acestor servicii.

”Estimările privind pierderile financiare din activitatea aferentă serviciilor tehnologice de sistem, respectiv minus 53 de milioane de lei pe trimestrul 3, cu posibilitatea de a ajunge la minus 100 de milioane de lei la finalul trimestrului 4, dacă trendul se menține, se bazează pe datele disponibile în raportările lunare privind serviciile tehnologice de sistem, publicate pe site-ul Transelectrica”, mai menționează oficialii companiei.

Ei subliniază că Transelectrica are capacitatea de a finanța în perioada următoare toate activitățile de bază ca operator de transport și de sistem, astfel încât să mențină siguranța în funcționare a sistemului energetic național.

”Precizăm însă că menținerea dezechilibrului existent între veniturile generate prin tariful reglementat de servicii tehnologice de sistem și costurile necesare asigurării acestor servicii erodează această capacitate”, adaugă ei.

Transelectrica a realizat în primul semestru al anului un profit net de 98 milioane lei, în scădere cu 30,6% față de perioada similară a anului trecut, în condițiile în care cheltuielile au urcat într-un ritm mult mai mare decât veniturile. Veniturile operaționale (din exploatare) au crescut în primul semestru din acest an cu 29%, la 1,74 miliarde lei, în timp ce cheltuielile operaționale au urcat  cu 44%, la 1,45 miliarde lei.

Transelectrica gestionează 81 de stații electrice la nivelul țării și 8.834 km de linii electrice aeriene.

Compania administrează și operează sistemul electric de transport și este responsabilă pentru transportul energiei electrice, funcționarea sistemului și a pietei, asigurarea siguranței Sistemului Electroenergetic Național (SEN).

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
ante
tarife
bvb