Bucureștiul este capitala europeană cu cel mai mic preț al energiei electrice pentru consumatorii casnici, cu excepția Sofiei. În luna aprilie, prețul unui KWh se situa în capitala României de 11,1 eurocenți, în timp ce în capitala Bulgariei acesta era de 10,7 eurocenți, potrivit unui raport al Comisiei Europene.
Cel mai mare preț la energia electrică destinată clienților casnici este practicat în capitala Danemarcei, Copenhaga (31,3 eurocenți pe KWh) și cea a Germaniei, Berlin (30,9 eurocenți/KWh), de aproape trei ori peste prețul plătit de bucureșteni.
În plus, capitala României ocupă și locul al treilea în topul ieftinirilor la energia electrică din capitalele europene. Din aprilie 2016 până în aprilie 217, KWh s-a redus cu mai mult de un eurocent, principala componentă care a condus la această reducere fiind cea de distribuție, în urma deciziei Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de scădere a tarifelor de distribuție practicate de E-Distribuție Muntenia SA cu 8,37%. În luna decembrie a anului trecut, ANRE a decis scăderea, pentru al doilea an consecutiv, a tarifelor specifice pentru serviciul de distribuție a energiei electrice pentru 2017, cu 3,80% pana la 9,4 % fata de 2016.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De la 1 iulie, ANRE a decis însă să avizeze o creștere a tarifelor de tip componentă de piață concurențială (CPC) la energie electrică percepute de furnizorii de ultimă instanță, ceea ce condus la o majorare cu aproximativ 10% a prețului KWh (pentru un client casnic din București cu un consum de 102 KWh/lună va crește de la 52,04 lei la 58,08 lei). Cu alte cuvinte, de la 1 iulie, prețul KWh (cel reglementat, pentru că pe piața liberă există oferte mai avantajoase) în București a ajuns la 12 eurocenți.
Numai cetățenii a două capitale baltice, Riga și Vilnius, au beneficiat de scăderi mai mari (de peste 10%) decât cea a bucureștenilor. La polul opus se află cetățenii capitalei Ciprului, Nicosia, care achită în 2017 pe KWh cu 6 eurocenți (sau 40%) mai mult ca în anul precedent, în principal ca urmare a majorării costului de furnizare. Această componentă a scăzut cel mai mult în Vilnius. Taxele pe electricitate s-au majorat cel mai mult în Bratislava și Luxemburg și s-au redus cel mai mult în Roma. În ceea ce privește tarifele de distribuție și transport, acestea au crescut cel mai considerabil tot în Bratislava, Roma și Varșovia.
După Nicosia, cea mai semnificativă majorare a prețului la energia electrică furnizată clienților casnici a fost înregistrată în capitala Spaniei, Madrid (12,5%).